Til hovedinnhold

Lise Finckenhagen: Slik lager du sushi hjemme

8. juni 2018Aktuelt
LETT OG GODT: Sushi kommer i mange varianter, være seg nigiri, maki eller futomaki. Men felles for dem alle er at det smaker kjempegodt. Foto: Sara Johannessen/VG
LETT OG GODT: Sushi kommer i mange varianter, være seg nigiri, maki eller futomaki. Men felles for dem alle er at det smaker kjempegodt. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Lag nigiri, maki og futomaki ved hjelp av disse enkle oppskriftene.

Myten om at det kreves åtte års utdannelse for å bli en sushikokk - er visstnok litt overdreven. Selv om det å lage sushi selv kan virke noe klønete i starten, er det ingen grunn til å la seg skremme.

Midt i den første makirullen kan det likevel være fristende å ringe og bestille et par varianter i stedet. Da er det viktig å stå løpet ut, det blir bare enklere og enklere etter hvert som du får dreisen på det. Også er det så utrolig morsomt når du får det til.

Alle kan dessuten bidra. På samme måte som å lage sin egen pizza kan alle lage sine egne varianter med personlige favoritter. Noen føler kanskje at det å spise med pinner er noe de ikke behersker til fingerspissene. Da kan jeg opplyse om at det er lov å spise med fingrene. Er det ikke deilig?

Bra kvalitet på råvarene er alltid en forutsetning for å lage bra mat. Og når det kommer til sushi og maki er det viktigere enn noen gang.

De fleste kjedebutikkene har etter hvert fått et godt utvalg av de nødvendige ingrediensene som soyasaus, bambusmatte, syltet ingefær, wasabi, sushiris, riseddik og noriflak.

Sjømaten må være ferskest mulig, og det anbefales at fisk som skal spises rå fryses ned til en indre temperatur på -20 grader celsius, eller lavere, i minst 24 timer. Eventuelle parasitter dør ved slik nedfrysning og man unngår dermed infeksjoner og nervøse gjester.

Finn frem den skarpeste kniven i skuffen og briljer på ditt eget «sushikjøkken». Så fantastisk godt - og så (ganske) enkelt!

Sjekk ut Lise Finckenhagens sushi-oppskrifter under:

Liten ordliste:

Sushiris - Rundkornet japansk ris

Riseddik - Japansk eddik 4 %, vanlig norsk klar eddik er 7 %. Enkelte steder får man også kjøpt ferdigblandet sushieddik.

Wasabi - Grønn og veldig sterk pepperrot, kjøpes på tube eller som pulver som blandes ut med vann.

Syltet ingefær - Tynne skiver ingefær i eddiklake, kjøpes på glass eller i små poser.

Noriflak - Mørkegrønne løvtynne flak av tørket og presset tang.

Tempura - Fritert fisk, kjøtt eller grønnsaker. Tempura er navnet på røren alt dyppes i før det friteres.

Bambusmatte/rullematte - Til god hjelp når du skal lage makiruller.

Ponzu - En soya- og sitrus dressing/dipp som blant annet brukes mye til sashimi.

Goma Wakame- sjøalgesalat (kjøpes ferdig)

Publisert: 08.06.2018 kl. 11:01


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?