Coop etter sjokk-funn på bakeri:  – Et særtilfelle som handler om dårlig ledelse

1. november 2018Aktuelt
FANT AVFØRING: På Goman Rognaldsen ble det blant annet funnet rotte- og museskitt. Det ble også funnet fuglemøkk i et område der brød ble skåret opp i skiver. Foto: Mattilsynet
FANT AVFØRING: På Goman Rognaldsen ble det blant annet funnet rotte- og museskitt. Det ble også funnet fuglemøkk i et område der brød ble skåret opp i skiver. Foto: Mattilsynet

Kjeden går gjennom alle sine bakerier etter at det ble gjort graverende funn på et av deres bakerier. 

Det har stormet rundt Coop de siste dagene. Først ble det kjent at et av deres Goman-bakerier, Goman Rognaldsen, ble stengt på dagen etter et uanmeldt tilsyn av Mattilsynet.

I tilsynsrapporten heter det blant annet at det ble observert museskitt, rotteskitt, fugleskitt, døde veps og fuglefjær.

SKITTENT: Slik så det ut da Mattilsynet besøkte bakeriet Goman Rognaldsen. Foto: Mattilsynet
SKITTENT: Slik så det ut da Mattilsynet besøkte bakeriet Goman Rognaldsen. Foto: Mattilsynet

Mattilsynets seksjonssjef ved seksjon mat Bergen og omland, Randi Øyen Afdal, sa i en kommentar til Godt at det er sjelden de ser så grove tilfeller, og at det var fare for sykdom for de med svekket helse eller nedsatt immunforsvar.

Mandag ettermiddag ble det deretter kjent at Torgeir Sveine, som var administrerende direktør i Coop Norge industri og ansvarlig for alle Coop-bakerier i Norge, gikk ut i permisjon på bakgrunn av det som hadde skjedd.

Nå melder Coop i en pressemelding at de skal foreta en revisjon av alle de andre bakeriene som leverer til kjeden, og at Torgeir Sveine er suspendert fra sin stilling.

Revisjonen skal gjennomføres av et eksternt revisjonsfirma som heter Intertek, skrev NRK i går. Coop skriver videre at Goman Rognaldsen ikke vil bli vurdert gjenåpnet før alt er «hundre prosent i orden».

Vil være hundre prosent sikre

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, sier til Godt at de har valgt å gå gjennom alle de andre bakeriene fordi de vil være «hundre prosent sikre» på at alt er helt som det skal være.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VIL VÆRE «FØRE VAR»: Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis sier de vil være føre var etter den «forferdelige situasjonen på Rognaldsen». Foto: John T. Pedersen/Coop
VIL VÆRE «FØRE VAR»: Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis sier de vil være føre var etter den «forferdelige situasjonen på Rognaldsen». Foto: John T. Pedersen/Coop

Han avviser at de mistenker lignende tilstander hos deres andre bakerier.

– Nei. Rognaldsen-bakeriet er et særtilfelle som handler om dårlig ledelse og underrapportering. Vi har allerede vært ute blant de andre bakeriene, vi begynte for noen dager siden, og det har ikke dukket opp noen ting, heldigvis. I går sendte vi også ut de interne mattrygghet-folkene våre, som bekreftet det som kom fra eksterne revisorer. Så det er bra, sier Takle Friis.

Han fortsetter:

– Vi følger mottoet om å være føre var etter det vi opplevde i den forferdelige situasjonen på Rognaldsen.

Kommunikasjonsdirektøren sier at det viktigste nå er å «få tatt hånd om de ansatte der ute, og få levert ut gode varer til kundene våre og butikkene».

– Er dette et PR-grep?

– Nei, overhodet ikke. Det ville ikke være et veldig positivt PR-grep å tørre å innrømme at vi går ut og sjekker alle bakeriene våre. Den beste PR-en hadde vel vært å sagt at alt er i skjønneste orden, men vi velger heller å forsikre oss om at alt faktisk er i orden, og gjøre det på den måten. Dette er en mattrygghet-sak og ikke en kommunikasjonssak.

Torgeir Sveine sier til Godt at han viser til sin tidligere uttalelse: «Jeg har en avtale om permisjon med lønn som ble underskrevet i uke 43.» Utenom det har han ingen ytterligere kommentar.

Tidligere bakerisjef sier dette til Godt: «Jeg har blitt pålagt å ikke kommentere saken, og viser derfor til Takle Friis.»

I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at Torgeir Sveine var permittert, men det skulle være at han var i permisjon.

Publisert: 01.11.2018 kl. 11:57
Oppdatert: 05.11.2018 kl. 13:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?