Stor kåring: Norsk restaurant er i verdenstoppen

NORSK FAVORITT: Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang på Maaemo, som er blant verdens beste restauranter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
NORSK FAVORITT: Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang på Maaemo, som er blant verdens beste restauranter. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AvNatalie Ngo GranumogIngeborg Aspeli

Norske Maaemo er blant verdens 50 beste restauranter. 

Tirsdag kveld var den kulinariske eliten samlet i Bilboa i Spania for overvære den årlige kåringen av World's 50 Best Restaurants – som ofte blir omtalt som Oscar-utdelingen for restaurantbransjen.

En nykommer på den prestisjefylte listen er Oslo-restauranten Maaemo, som kom på 35. plass. Se hele listen nederst i saken.

– Det er helt fantastisk. Vi er helt målløse, sier kjøkkensjef Espen Holmboe Bang på telefon fra Bilboa til Godt.

Maaemo åpnet i 2010 og holder til i Bjørvika. Restauranten fokuserer på kortreist mat og rene norske smaker og er den eneste restauranten i Norge med tre stjerner i Michelin-guiden..

– Med bare åtte bord og den danskefødte kokken Espen Holmboe Bang, som for øvrig er det beste navnet i det kulinariske universet, så lager de fascinerende mat basert på de ekstreme sesongene som reflekterer den rå naturen i Norge, forklarer verten for kvelden, Mark Durden-Smith.

I fjor kom Maaemo på 79. plass. Holmboe Bang forteller at han tror grunnen til at de har rykket opp er fordi de er i konstant utvikling.

– Det er helt fantastisk at vi blir premiert på denne måten. Det er takket være en enorm laginnsats, sier han og legger til at det inspirerer til å fortsette videre.

– Vi skal fortsette med det vi gjør, og gi mennesker en fantastisk opplevelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJEFKOKKEN: Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang på jobb i restauranten som ligger i Bjørvika i Oslo. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
SJEFKOKKEN: Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang på jobb i restauranten som ligger i Bjørvika i Oslo. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Maaemo er i godt selskap med blant annet danske Geranium, som kom på 19. plass. Den København-baserte restauranten ble også belønnet for ekstra god service og varme.

Verdens beste restaurant ble italienske Osteria Francescana, som kom på annenplass i fjor og førsteplass i 2016. Gourmetrestauranten åpnet dørene i 1995 i Modena og drives av Massimo Bottura som kommer med stadige nytolkninger av det tradisjonelle italienske kjøkkenet.

I fjor var det Eleven Madison Park som toppet listen. I år havnet restauranten i New York på en tredje plass - men holder fortsatt posisjonen sin som den beste restauranten i Nord-Amerika.

Artikkelen fortsetter under bildet

STJERNEKOKK: Massimo Bottura bak verdens beste restaurant  var i Oslo tidligere denne måneden. Foto: Frode Hansen/VG
STJERNEKOKK: Massimo Bottura bak verdens beste restaurant var i Oslo tidligere denne måneden. Foto: Frode Hansen/VG

Danske Noma har tidligere ligget øverst på restaurantlisten fire ganger til sammen – i 2010, 2011, 2012 og 2014. Sist de var på topplisten var i 2016 på en femteplass. Restauranten, som stengte i slutten av 2016 og åpnet igjen i februar i år, er ikke å finne på årets liste i det hele tatt – til tross for at danske matanmeldere mente at nye Noma kunne fått «terningkast 7».

I forkant av kåringen uttalte en pressekontakt fra World's 50 Best at nyåpningen av København-restauranten kom for sent for å bli inkludert i årets kåring, ifølge matnettstedet Food and Wine.

Artikkelen fortsetter under bildet

NORSKE RÅVARER: Maaemo baserer maten sin på norske råvarer og rene smaker. Foto: Tuuka Koski
NORSKE RÅVARER: Maaemo baserer maten sin på norske råvarer og rene smaker. Foto: Tuuka Koski

Restaurantlisten utarbeides årlig av britiske Restaurant Magazine, og ble utgitt for første gang i 2002. Dommere fra hele verden er med på å kåre restaurantene på listen. Jurymedlemmene består av journalister, kokker, restauratører og anmeldere som er fordelt på 26 regionale juryer.

En høy plassering på listen gir ikke bare anerkjennelse internasjonalt, men fører også til lange ventelister og fulle bord i tiden fremover.

1. Osteria Franscescana - Modena, Italia

2. El Celler de Can Roca - Girona, Spania

3. Mirazur - Menton, Frankrike

4. Eleven Madison Park - New York, USA

5. Gaggan - Bangkok, Thailand

6. Central - Lima, Peru

7. Maido - Lima, Peru

8. Arpège - Paris, Frankrike

9. Mugaritz - San Sebastian, Spania

10. Asador Etxebarri - Axpe, Spania

11. Quintonil - Mexico City, Mexico

12. Blue Hill - Stone Barns i Pocantico Hills, USA

13. Pujol - Mexico City, Mexico

14. Steirereck - Wien, Østerrike

15. White Rabbit - Moskva, Russland

16. Piazza Duomo - Alba, Italia

17. Den - Tokyo, Japan

18. Disfrutar - Barcelona, Spania

19. Geranium - København, Danmark

20. Attica - Melbourne, Australia

21. Alain Ducasse au Plaza Athénée - Paris, Frankrike

22. Narisawa - Tokyo, Japan

23. Le Calandre - Rubano, Italia

24. Ultraviolet Paul Pairet - Shanghai, Kina

25. Cosme - New York, USA

26. Le Bernardin - New York, USA

27. Boragó - Santiago, Chile

28. Odette - Singapore

29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen - Paris, Frankrike

30. D.O.M.- São Paulo, Brasil

31. Arzak - San Sebastian, Spania

32. Tickets - Barcelona, Spania

33. The Clove Club - London, Storbritannia

34. Alinea - Chicago, USA

35. Maaemo - Oslo, Norge

36. Reale - Castel de Sango, Italia

37. Tim Raue - Berlin, Tyskland

38. Lyle’s - London, Storbritannia

39. Astrid y Gastón - Lima, Peru

40. Septime - Paris, Frankrike

41. Nihonryori RyuGin - Tokyo, Japan

42. The Ledbury - London, Storbritannia

43. Azurmendi - Larrabetzu, Spain

44. Mikla - Istanbul, Tyrkia

45. Dinner by Heston Blumenthal - London, Storbritannia

46. Saison - San Francisco, USA

47. Schloss Schauenstein - Fürstenau, Sveits

48. Hiša Franko - Kobarid, Slovenia

49. Nahm - Bangkok, Thailand

50. The Test Kitchen - Cape Town, Sør-Afrika

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?