Kommentar: Et rop om hjelp

SPISE UTE HJEMME: – Det er nå vi alle burde spise på restaurant. Du må bare ta den med deg hjem, skriver VGs anmeldere i denne kommentaren. Foto: Krister Sørbø/VG
SPISE UTE HJEMME: – Det er nå vi alle burde spise på restaurant. Du må bare ta den med deg hjem, skriver VGs anmeldere i denne kommentaren. Foto: Krister Sørbø/VG

Vil du virkelig støtte det lokale restaurantlivet: Hent selv.

Av Erik Fosnes Hansen og Mathias Steinbru, restaurantkritikere VG/Godt.no

I februar var det mange nervøse restauratører og kokker rundt om i Norge. Trondheim var vertskap for verdens største restaurantguide og gjeve priser ble delt ut.

Samtidig stengte Kina millionbyen Wuhan. Det var ikke mange rundt som tenkte på et makronformet virus mens det var fest og feiring for hele bransjen. At Norge bare uker etter skulle ta samme skritt, var det ingen som var forberedt på.

Den nervøse følelsen kom raskt tilbake, men denne gang var det alvor. Det går mot lukkede spisesteder til langt ut i mai, kanskje lengre. Utepilsdebuten kommer etter at knoppene er sprunget på løvtrærne og den første bølgen av pollenallergikere har nyst fra seg.

Restaurantbransjen har alltid operert med små marginer. «Vi må ha hjelp,» roper de fleste i kor, «vi driver fra måned til måned.»

Dette belyser det underliggende problemet i hele bransjen. Det er ikke mye penger på bok, restauranter drives ofte ikke av lysten på å tjene penger, men av drømmer. Rett før krisen kom sto investeringsselskaper med låne-dopede økonomiske muskler klare for innmarsj på det norske restaurantmarkedet. De leter etter små og store restauranter de kan kjøpe og strømlinjeforme. Hvis alle de små og engasjerte forsvinner, sitter vi igjen med et trist restaurantmiljø fremover.

Så den økonomiske modellen må endre seg. Alle må tenke nytt, de må bygge en økonomi som er holdbar. Kanskje innebærer det andre typer restauranter, som priser seg smartere eller lager bedre mat, det vil tiden vise.

Vil du at Restaurant-Norge skal være til å kjenne igjen også når høsten kommer?

Benytt din lokale restaurant. Spis fritert kylling og pasta fra Bass. Bestill pizza fra Hoggorm og Bien. Kjøp en treretters på Smalhans. Spis thai fra Terje Ommundsens hjemme-Plah. Kjøp Innepiknikkurv fra Restaurant Einer. Siden du neppe får reist lenger enn nabofylket til sommeren, reis en tur til østre del av Middelhavet via Ben Reddik. Spis middag med hjelp av Søtt og salt. Spis mat fra Damsgård-stuene, vær med på vinsmaking hjemme med Spontan. Inviter din karantenepartner på flott middag fra Renaa på kjøkkenet. Og like viktig: Bestill fra din lokale kafe eller kebab også i denne tiden, så er de der fremdeles når du er ute og går om kveldene igjen. Det er nå vi alle burde spise på restaurant. Du må bare ta den med deg hjem. Glem heller ikke at det også er mange spisesteder som stadig holder åpent. Maten på Oslo-restaurantene smaker like godt uten vin eller øl til.

Hvis du vil lage maten selv, få hjelp av Eyvind Hellstrøm, Anders Bråthen, Ferran Adrià, Thomas Keller og deres like på sosiale medier. Du har nok av tid, tror vi. Sett på Peppa Gris til ungene, den dårlige samvittigheten forsvinner når du mestrer matlaging som gjør at barna til slutt spiser annet enn hvit pasta.

Alt dette gjør du mens du strømmer Koronarulling, Brakkesyke, Vi er live eller Frank Znort. Livet blir ikke som før, men hvis vi alle gjør dugnaden så smakfull og underholdende som mulig, kan det hende vi kommer ut av det i en ny og bedre form.

Må du bestille gjennom Foodora, Wolt, Just Eat eller noen av de andre, så gjør det. Men vil du virkelig støtte det lokale restaurantlivet: Hent selv.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?