Gresskaret er mer enn et hode på trappa - Her er fem enkle gresskarretter

30. oktober 2013Aktuelt
VARIASJON: Gresskaret kler mange smaker - i mange former. Her er tre av fem. Foto: Jon Krog Pedersen
VARIASJON: Gresskaret kler mange smaker - i mange former. Her er tre av fem. Foto: Jon Krog Pedersen

Gresskaret er i familie med squash og agurk, og de to grønne er nok mye mer vanlige i norske kjøleskap enn den tjukke oransje fetteren.

Hvorfor? Den mest opplagte forklaringen er vel at han heller ikke er så vanlig i norske butikker, som igjen nok har sammenheng med at norske forbrukere, i alle fall tidligere, ikke har vært så begeistret for den.

For det selges faktisk mer og mer gresskar, og ifølge opplysningskontoret for frukt og grønt ble det omsatt over 250 tonn gresskar i Norge i 2011, som var 20% mer enn året før.

Mens squash stort sett kan brukes på to måter: rå eller stekt (eller grillet, da, men det teller ikke), er det et utall måter å bruke gresskar på. Som kanskje ikke alle kjenner til.

Smaken i seg selv er litt vammel og pussig, men den funker helt utrolig bra som medium for andre smaker, hvis man kan tillate seg å bruke et sånt begrep. Sagt på en annen måte: hvis gresskaret er et hode, er det utrolig hvor mange hatter det kan bære og fortsatt se tusen dollars ut.

Jeg har laget en liten gjeng med gresskarretter her, med håp om å inspirere til å bruke gresskar til noe annet enn Halloween-dekorasjoner. For det er liten tvil om at en god del av de 250 tonnene fra 2011 ble stående på trappa til folk.

Ravioli med gresskar og salviesmør

KLASSISK: Myke puter med ravioli, fulle av søtlig og aromatisk gresskar. Foto: Jon Krog Pedersen
KLASSISK: Myke puter med ravioli, fulle av søtlig og aromatisk gresskar. Foto: Jon Krog Pedersen

Dette er en klassisk kombinasjon. Med et veldig lett brunet salviesmør blir det en tilnærmet perfekt pastarett.

Gresskarsuppe med pære og peccorino

HARMONI: Pære og pecorino frekker opp gresskarsuppa. Foto: Jon Krog Pedersen
HARMONI: Pære og pecorino frekker opp gresskarsuppa. Foto: Jon Krog Pedersen

Suppe er kanskje den vanligste retten med gresskar. Med litt søt og frisk pære og skarp peccorino blir den også veldig god.

Gresskarchips med anis

GRESSKARGULL: Høstens mest dekorative chips. Foto: Jon Krog Pedersen
GRESSKARGULL: Høstens mest dekorative chips. Foto: Jon Krog Pedersen

God snacks, og kanskje et litt sunnere alternativ til potetgull?

Syltet gresskar

Også en klassiker, og godt som tilbehør, særlig til stekt hvit fisk, som flyndre.

UVANT MATCH: Syltet gresskar funker bra til fisk. Foto: Jon Krog Pedersen
UVANT MATCH: Syltet gresskar funker bra til fisk. Foto: Jon Krog Pedersen

Karamellisert gresskar med kakesmuler

En juksedessert som smaker høst. «Juks» fordi det er så enkelt, og fordi den stort sett består av ting du alltid har i skapet (med unntak av gresskar, men husk: Nesten alt kan karamelliseres).

KARAMELL: Det er få ting som ikke blir bedre med litt karamell, gressakar ikke unntatt. Og balsamico? Hvorfor ikke. Foto: Jon Krog Pedersen
KARAMELL: Det er få ting som ikke blir bedre med litt karamell, gressakar ikke unntatt. Og balsamico? Hvorfor ikke. Foto: Jon Krog Pedersen

Følg godt.no på facebook og instagram for oppdateringer og inspirerende matbilder hver dag!

Publisert: 30.10.2013 kl. 08:45
Oppdatert: 30.10.2013 kl. 09:18


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?