Gresskaret er mer enn et hode på trappa - Her er fem enkle gresskarretter
Gresskaret er i familie med squash og agurk, og de to grønne er nok mye mer vanlige i norske kjøleskap enn den tjukke oransje fetteren.
Hvorfor? Den mest opplagte forklaringen er vel at han heller ikke er så vanlig i norske butikker, som igjen nok har sammenheng med at norske forbrukere, i alle fall tidligere, ikke har vært så begeistret for den.
For det selges faktisk mer og mer gresskar, og ifølge opplysningskontoret for frukt og grønt ble det omsatt over 250 tonn gresskar i Norge i 2011, som var 20% mer enn året før.
Mens squash stort sett kan brukes på to måter: rå eller stekt (eller grillet, da, men det teller ikke), er det et utall måter å bruke gresskar på. Som kanskje ikke alle kjenner til.
Smaken i seg selv er litt vammel og pussig, men den funker helt utrolig bra som medium for andre smaker, hvis man kan tillate seg å bruke et sånt begrep. Sagt på en annen måte: hvis gresskaret er et hode, er det utrolig hvor mange hatter det kan bære og fortsatt se tusen dollars ut.
Jeg har laget en liten gjeng med gresskarretter her, med håp om å inspirere til å bruke gresskar til noe annet enn Halloween-dekorasjoner. For det er liten tvil om at en god del av de 250 tonnene fra 2011 ble stående på trappa til folk.
Ravioli med gresskar og salviesmør
Dette er en klassisk kombinasjon. Med et veldig lett brunet salviesmør blir det en tilnærmet perfekt pastarett.
Gresskarsuppe med pære og peccorino
Suppe er kanskje den vanligste retten med gresskar. Med litt søt og frisk pære og skarp peccorino blir den også veldig god.
Gresskarchips med anis
God snacks, og kanskje et litt sunnere alternativ til potetgull?
Syltet gresskar
Også en klassiker, og godt som tilbehør, særlig til stekt hvit fisk, som flyndre.
Karamellisert gresskar med kakesmuler
En juksedessert som smaker høst. «Juks» fordi det er så enkelt, og fordi den stort sett består av ting du alltid har i skapet (med unntak av gresskar, men husk: Nesten alt kan karamelliseres).
Publisert: 30.10.2013 kl. 08:45
Oppdatert: 30.10.2013 kl. 09:18
Lag deg en gratis konto