Italiensk pizza med hvit saus
Det er ikke noe galt med vanlig norsk husholdningsspizza, men det blir så mye morsommere når man kan variere og være litt mer kreativ mener ukens matbloggere.
Italienske pizzaer med tynn bunn åpner opp for så mye individuell kreativitet og gjør at alle kan få sin favoritt. Som alle andre lager vi pizza nesten hver uke, både med tomat og hvit saus. Ukens matblogger med bloggen «Led oss inn i fristelsen» gir deg her sin favorittpizza.
Hvit saus er også noe som høres litt rart ut til pizza. Man er kanskje vant til å ha hvit saus til fiskeboller, fiskepudding eller gratenger, men som saus til pizza blir det fantastisk. Husk å legg osten rett etter sausen, og toppingen over osten, da blir toppingen sprø og god. Det er også en ide å begrense mengden ost for å få fram alle de andre smakene litt bedre.
Pizzadeig til 4 personer
- 750 g pizzamel
- 3 g tørrgjær
- 2 ts salt
- 2 ts sukker
- 1 dl olivenolje
- 4,5 dl vann
Pizzadeigen lager du lettest ved å først blande sammen alt bortsett fra melet i en kjøkkenmaskin slik at det er godt blandet sammen før melet kommer i til slutt. La den elte i maskinen til den er myk, jevn og fin. La den først heve tildekket på en melet benk i 20 minutter før du deler den opp i 6 eller 4 klumper som får heve videre i litt over en time på et oljet brett med plast over. Når du skal anrette pizzaen så trykker du ned en dump i midten og strekker ut deigen.
Hvit pizzasaus
- 40 g smør
- 40 g mel
- 5 dl melk
- 1 hvitløksfedd
- 1 sjalottløk
- 40 g parmesan
- litt revet muskatt
- pepper
Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe ut med melk og rør slik at klumpene blir borte. Ha i litt og litt melk etter hvert som sausen tykner. Pass på varmen slik at det ikke svir seg, da må du starte på nytt. Til slutt har du i hvitløk, sjalottløk og parmesan.
Topping
Toppingen er best når den begrenses til fire ingredienser. Siden pizzaen skal være tynn, tåler den ikke for mye fyll.
Våre favoritter er bacon, sopp, oliven eller av og til et egg og litt asparges. Av oster så unngår vi både Jarlsberg og Norvegia. Parmesan og Mozzarella funker best og er du tøff gjør også litt blåskimmelost seg fantastisk godt på pizza.
Steking
Pizza skal også stekes på maks varme. Skru opp det ovnen klarer og legg i stein eller jerngrytelokk for å få varmen til å holde seg høy. Vi har kjøpt en stålplate og pizzaspade, men har du ikke det, kan du bruke en varm stekeplate. Jernstekepanne fungerer også kjempebra!
Publisert: 15.05.2013 kl. 14:09
Oppdatert: 16.05.2013 kl. 09:45
Lag deg en gratis konto