Ti ulike oppskrifter på grøt

23. desember 2013Aktuelt

Knapt noen matrett har vel så lange tradisjoner som grøt i alle mulige fasonger og smaker.

Med sukker, kanel og et velplassert smørøye hører den tradisjonsrike risengrynsgrøten julen til, men det finnes mange måter å lage grøt på.

- Grøt er ikke bare risengrynsgrøt! Man kan lage asiatisk kylling-risgrøt eller 4-kornsgrøt med gulrotsaft, sa Lasse Andersen til Godt da vi møtte han på hans egen grøtbar.

Daglig driver Andersen den populære og trendy kaféen Grød i København, der han utfordrer folks forståelse av grøtbegrepet ved å opphøye grøt til noe delikat og allsidig.

Og vi i Godt er helt enig; risengrynsgrøt er godt, men grøt er også mer enn det. Vi har derfor plukket ut våre beste grøtoppskrifter, slik at ditt neste grøtmåltid aldri blir en trist affære igjen. Eller hvis du bare ønsker variasjon fra julens klassiske risengrynsgrøt.

Foto: Julie Ilona Balas
Foto: Julie Ilona Balas

Den beste frokosten lager seg selv, slik somdenne kjøleskapsgrøtenfull av smak. Alt du trenger å gjøre er å røre den sammen kvelden før og sette den i kjøleskapet. Voilà, frokosten er klar neste morgen!

Foto: Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen

Grød i København har gjort suksess med nettopp grøt. Lasse Andersen som driver grøtkaféen har gitt den tradisjonelle grøten renessanse og gjort den både trendy og delikat.

Foto: Julie Ilona Balas
Foto: Julie Ilona Balas

Er du laktoseintolerant er ofte julens risengrynsgrøt en nedtur. Heldigvis har Godts-bidragsyter Julie Ilona Balas laget enallergivennlig variant. Den er både laktosefri og hakket sunnere, og ikke minst like god!

Foto: Ida Skivenes
Foto: Ida Skivenes

Får du aldri mandelen i grøten? Pynt den heller opp med mandelflak og et pærejuletre for ekstra julestemning som Ida Frosk har gjort. Sammen med kardemomme får du både ensmakfull og lekker grøt, enten du lager den til frokost, lunsj eller kvelds.

Foto: Julie Ilona Balas
Foto: Julie Ilona Balas

Mange nyter havregrynsgrøt til frokost, og bare den kan varieres i det uendelige. Det tar som regel ikke mer enn ti minutter å lage grøten – og med små grep kan du forvandle den til hverdagsluksus. Prøv for eksempelrødgrøt, blåbærgrøt eller banangrøther.

Foto: Magnar Kirknes/VG
Foto: Magnar Kirknes/VG

Ingen komplett grøtliste uten den tradisjonelle rømmegrøten. Tidligere ble den ansett som festmat, og i dag smaker den like godt til middag, gjerne sammen med salt spekemat. VGs Kokkeskolesjef Magnar Kirknes gir deg enenkel oppskrift her!

Publisert: 23.12.2013 kl. 08:38
Oppdatert: 23.12.2013 kl. 11:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?