Ti ulike oppskrifter på grøt
Knapt noen matrett har vel så lange tradisjoner som grøt i alle mulige fasonger og smaker.
Med sukker, kanel og et velplassert smørøye hører den tradisjonsrike risengrynsgrøten julen til, men det finnes mange måter å lage grøt på.
- Grøt er ikke bare risengrynsgrøt! Man kan lage asiatisk kylling-risgrøt eller 4-kornsgrøt med gulrotsaft, sa Lasse Andersen til Godt da vi møtte han på hans egen grøtbar.
Daglig driver Andersen den populære og trendy kaféen Grød i København, der han utfordrer folks forståelse av grøtbegrepet ved å opphøye grøt til noe delikat og allsidig.
Og vi i Godt er helt enig; risengrynsgrøt er godt, men grøt er også mer enn det. Vi har derfor plukket ut våre beste grøtoppskrifter, slik at ditt neste grøtmåltid aldri blir en trist affære igjen. Eller hvis du bare ønsker variasjon fra julens klassiske risengrynsgrøt.
Den beste frokosten lager seg selv, slik somdenne kjøleskapsgrøtenfull av smak. Alt du trenger å gjøre er å røre den sammen kvelden før og sette den i kjøleskapet. Voilà, frokosten er klar neste morgen!
Grød i København har gjort suksess med nettopp grøt. Lasse Andersen som driver grøtkaféen har gitt den tradisjonelle grøten renessanse og gjort den både trendy og delikat.
Er du laktoseintolerant er ofte julens risengrynsgrøt en nedtur. Heldigvis har Godts-bidragsyter Julie Ilona Balas laget enallergivennlig variant. Den er både laktosefri og hakket sunnere, og ikke minst like god!
Får du aldri mandelen i grøten? Pynt den heller opp med mandelflak og et pærejuletre for ekstra julestemning som Ida Frosk har gjort. Sammen med kardemomme får du både ensmakfull og lekker grøt, enten du lager den til frokost, lunsj eller kvelds.
Mange nyter havregrynsgrøt til frokost, og bare den kan varieres i det uendelige. Det tar som regel ikke mer enn ti minutter å lage grøten – og med små grep kan du forvandle den til hverdagsluksus. Prøv for eksempelrødgrøt, blåbærgrøt eller banangrøther.
Ingen komplett grøtliste uten den tradisjonelle rømmegrøten. Tidligere ble den ansett som festmat, og i dag smaker den like godt til middag, gjerne sammen med salt spekemat. VGs Kokkeskolesjef Magnar Kirknes gir deg enenkel oppskrift her!
Publisert: 23.12.2013 kl. 08:38
Oppdatert: 23.12.2013 kl. 11:25
Lag deg en gratis konto