Gin er blitt en favoritt blant nordmenn
Og internasjonal oppmerksomhet kan ha mye av æren for gin-trenden i Norge.
Gin er overhodet ikke nytt på markedet, men skal vi tro Vinmonopolet var det ikke før for to-tre år siden at vi her til lands fikk øynene opp for brennevinet.
Tall fra Vinmonopolet viser at gin hadde en økning på 10,8 prosent fra 2017 til 2018, samt en økning på 3,6 prosent i første halvdel av 2019 mot 2018. Og i august i fjor kunne Vinmonopolet konstatere ut fra tallene at det for alvor var kommet en gin-trend til Norge.
Men man kunne se denne trenden for flere år siden utenfor våre landegrenser, så hvorfor har den nå nådd Norge?
– Gin-boomen har pågått i resten av Europa og Nord-Amerika i minst ti år. I Norge så vi få tegn til at interessen for gin var vekket før for to-tre år siden, og en av de utløsende årsakene til dette var nok at noen norske produsenter utmerket seg i internasjonale brennevinskonkurranser, forteller produktsjef hos Vinmonopolet, Martin Tønder.
Kommunikasjonssjef Jens Nordahl, er enig med sin kollega.
– Det er en underskog av små destillerier som har gjort det bra i internasjonale sammenhenger og konkurranser, som har skapt mye interesse blant nordmenn, forklarer han.
Gull i konkurranser
Både Harahorn Gin og Bareksten Gin av norske produsenter har vunnet gull i prestisjetunge brennevinkonkurranser, og skal ifølge ekspertene ha mye av æren for den voksende gin-trenden i Norge.
– Det har vært et enormt stort tilbud av gin i flere år uten at det har gitt noe særlig endring i handlemønsteret til gin-kjøpende nordmenn. Men da norske produsenter begynte å gjøre seg bemerket i internasjonale konkurranser, så vi både en økning i gin-salget og en dreining mot dyrere merker. Det er i den dyre enden av skalaen vi ser størst positiv endring, det er tydelig at betalingsviljen til gin-kunden er høyere nå enn før, forklarer Tønder.
Flere produkter på markedet
Men selv om det kanskje er de norske produsentene som for alvor har satt gin på kartet i Norge, er det ikke kun disse som øker i salg på Vinmonopolet.
– Det er ikke bare norsk gin som øker på polet, det er gin generelt. Det var en generell økning på gin i august i fjor. Vi så en økning for to år siden også, men det var først i august i fjor at vi kunne slå fast en gin-trend, forklarer Idar Sørensen, produktsjef for øl og brennevin, hos Vinmonopolet.
Og med en voksende gin-trend betyr det også at det stadig kommer flere produkter på markedet.
– Når det gjelder gin så har det kommet mange nye produkter på markedet. Destilleriene har satset på produktutvikling, det har vært en innovasjonstrend i gin-bransjen, forteller Nordahl.
Gin-klassikere
Og selv om kanskje mange forbinder gin med drinken GT, finnes det flere kreative måter å bruke brennevinet på.
– Det er et hav av ting man kan gjøre med gin. De fleste klassiske cocktailene som vi vet om, eller i hvert fall mange av dem, har gin som base. Alle de store drinkene som for eksempel «Dry Martini» og «Negroni», inneholder gin, forklarer Yunus Yildiz, eier av Svanen cocktailbar.
Nå som sommeren nærmer seg slutten, kan du allerede nå forberede deg til neste sesong med noen av høstens beste gin-oppskrifter.
Fakta om gin:
- Gin er et brennevin som opprinnelig var en britisk variant av den nederlandske sjenever.
- Gin fremstilles av renset, nøytral sprit og aromatiseres med einebær og andre botaniske droger.
- Man skiller vanligvis mellom tre typer gin: London Dry, som er helt tørr og bærer preg av einebær. Plymouth Dry, som er noe mer preget av einebær. Og Old Tom, som er svakt søtlig.
- Gin er laget med baktanken om at det skal blandes og ikke drikkes bart.
- Det er flere cocktails laget med gin enn noen annen brennevin.
- MORUS LXIV Gin er den dyreste gin-flasken solgt for cirka 41 327 kroner.
Kilde: Store Norske Leksikon, Guinness World Records
Publisert: 09.08.2019 kl. 14:31
Lag deg en gratis konto