Lise Finckenhagens eggspesial: Brioche, butterdeigsterter og shakshuka

17. april 2019Aktuelt
EGG TIL FROKOST: Denne uken gir Lise Finckenhagen deg tre deilige oppskrifter med egg til påskefrokosten. På bildet ser du brioche og butterdeigsterter med bacon. Foto: Sara Johannessen/VG
EGG TIL FROKOST: Denne uken gir Lise Finckenhagen deg tre deilige oppskrifter med egg til påskefrokosten. På bildet ser du brioche og butterdeigsterter med bacon. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Slik bruker du opp eggene til påskefrokosten.

En rolig påskemorgen er det perfekte utgangspunkt for en lat frokost. Og én ting er sikkert, det blir ingen skikkelig påskefrokost uten en eller annen variant av egg på bordet.

Det er vi ikke alene om, for tradisjonen med å spise egg til påske finnes overalt. Er du klar for en litt heit start på dagen kan du prøve deg på en klassisk Shakshuka, en spicy eggepanne med røtter fra Midtøsten og det nordafrikanske kjøkken. Løk, hvitløk, paprika, chili, spisskummen og tomater kokes sammen til en tykk saus, på grensen til kompott, før eggene knekkes i og «posjeres» til plommen er akkurat så fast eller rennende som du selv ønsker. Hakket persille, litt mynte, smuldret fetaost og noen dråper chilisaus oppå der igjen - setter fart på så vel smaksløkene som selve frokosten.

Brioche er like rik på egg som den er på smør - og må kunne sies å være den franske dronningen av hvetebakst. Fantastisk luftig, saftig, myk og sprø. Et skikkelig luksus-brød som kan bakes ut som fletter, kranser, små boller, store boller eller passe store boller med en liten bolle på toppen. Med den samme grunndeigen kan du bake søte varianter også, hvis det er det som frister mest. Deigen skal aller helst få hvile natten over i kjøleskapet, så litt planlegging er påkrevet.

Har du fortsatt noen egg til overs er det helt på sin plass og diske opp med noen små butterdeigsterter, fylt til (nesten over) randen av bacon, ost og vårløk. Disse små herlighetene er supre til frokost, men passer i grunnen når som helst på døgnet.

Eggets form og symbolikk har fascinert mennesker i årtusener, og det store påskequiz-spørsmålet er fortsatt… Hva kom først, høna eller egget?

Publisert: 17.04.2019 kl. 11:08


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?