Det beste jeg vet med Tonje Torvanger

28. februar 2020Aktuelt
KRESEN UNGE: Som barn og ungdom var Tonje Torvanger veldig kresen. I dag er 25-åringen kokk på Michelin-restauranten Statholdergaarden, og har lært seg å like det meste. Foto: Odin Jæger/VG
KRESEN UNGE: Som barn og ungdom var Tonje Torvanger veldig kresen. I dag er 25-åringen kokk på Michelin-restauranten Statholdergaarden, og har lært seg å like det meste. Foto: Odin Jæger/VG

Kokk og gullmedaljevinner fra OL i kokkekunst, Tonje Torvanger (25), var tidligere så kresen at hun ikke likte rømme eller majones. I dag er det bare østers og lever hun sliter med.

FAKTA:
Navn: Tonje Torvanger
Alder: 25 år
Fra: Sogndal
Bor: På Grønland i Oslo med kjæresten
Aktuell med: Vant nylig OL med kokkelandslaget. Er til daglig ansatt som kokk på Statholdergaarden, som i forrige uke beholdt sin Michelin-stjerne for 23. året på rad.
Foto: Odin Jæger/VG
FAKTA: Navn: Tonje Torvanger Alder: 25 år Fra: Sogndal Bor: På Grønland i Oslo med kjæresten Aktuell med: Vant nylig OL med kokkelandslaget. Er til daglig ansatt som kokk på Statholdergaarden, som i forrige uke beholdt sin Michelin-stjerne for 23. året på rad. Foto: Odin Jæger/VG

I «Det beste jeg vet»-spalten tar vi en prat med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi intervjuet blant annet Klaus «Chili Klaus» Pilgaard, matblogger Trine Sandberg og kjøkkensjef Kari Innerå. Denne gangen har vi snakket med kokk på Statholdergaarden og fersk gullvinner med det norske kokkelandslaget, Tonje Torvanger.

Onsdag i forrige uke ble det klart at det norske kokkelandslaget stakk av med gullmedaljen i OL i kokkekunst i Stuttgart, Tyskland. Siste gang Norge vant OL var i 2008. Med på det norske vinnerlaget var Tonje Torvanger (25).

– Gratulerer med OL-medalje, hvordan føles det?
– Takk, det var veldig stas. Jeg kom hjem for en uke siden i dag, så nå er jeg tilbake til den normale hverdagen med jobb og alt. Det ble tid til liten feiring først, men ikke så mye.

– Hva er din favorittfrokost?
– Jeg er egentlig ikke det store frokostmennesket, jeg hopper gjerne rett til lunsjen. Men hvis jeg skal spise noe så blir det helt enkelt, noen rundstykker med godt pålegg. Og så er jeg veldig glad i egg.

– Hva med favorittmiddag?

– En rett jeg er glad i året rundt og som jeg lager hvis jeg skal kose meg skikkelig er smørstekt piggvar. Tilbehøret holder jeg ofte helt enkelt, akkurat nå ville jeg kanskje servert den med kål og rotgrønnsaker, og en god smørsaus.

– Har du en favorittdessert?

– Det må bli sjokoladefondant med en god sorbé eller is til. Det trenger ikke være mer avansert enn det.

– Hva er det beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Jeg liker veldig godt salt-søte ting som Smash, eller noe i den duren. Og så er jeg faktisk veldig glad i tørrfisksnacks. Det lukter jo litt, men er veldig godt.

GULLKOKKER: Det norske kokkelandslaget under seremonien onsdag. Torvanger jubler i midten av bildet.
GULLKOKKER: Det norske kokkelandslaget under seremonien onsdag. Torvanger jubler i midten av bildet.

– Hva er det aller beste du kan få servert?

– Da går jeg for pinnekjøtt. Når jeg kommer hjem til jul og får det servert, da er det god stemning!

– Hva foretrekker du å lage selv?

– Alt fra havet. Fisk og skalldyr er det jeg er aller mest glad i å jobbe med.

– Er det en sesong du liker bedre enn andre?

– Sånn råvare-messig så må jeg si at jeg liker det aller best mot sommeren, med ferske bær og frukt, og når aspargesen kommer. Det er tiden for lettere og freshere mat.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Egg. Jeg spiser mye egg, og man kan enkelt variere så mye.

– Hvilket redskap klarer du deg ikke uten?

– Det må nesten være en god kokkekniv. Det er det jeg er aller mest avhengig av.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Det er veldig forskjellig, noen ganger Bruce Springsteen. Vi pleier å ha på musikk på kjøkkenet på formiddagen på Statholdergaarden mens vi prepper, og da er det litt forskjellig ut ifra hvem som bestemmer musikken.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Jeg var verdens mest kresne unge. Så jeg tror jeg må si iskrem – pistasj med sjokoladebiter.

– Hvor vil du helst reise?

– Italia eller Frankrike, det er fine mat- og drikke-land å feriere i.

– Hva spiser du når du er hjemme alene?

– Taco. Jeg tror jeg lager en ganske vanlig norsk taco. Men jeg må ha sweet chili-saus på. Og ja, jeg tror nok kjæresten blir litt skuffet, men vi spiser det også sammen da.

– Hvor går du helst ut og spiser?

– I Oslo liker jeg å gå på Le Benjamin, det får en alltid god mat og drikke. Da blir et ofte en to-retter og en god vinflaske.

– Hva spiser du aldri?

– Da jeg flyttet til Oslo som lærling likte jeg ikke engang rømme, majones, rått kjøtt eller fisk. Heldigvis utviklet jeg meg ganske raskt, og nå liker jeg det meste. Men østers og lever det klarer jeg ikke. Vi har heldigvis lite av det på jobb, noen ganger kanskje en leverkrem. Jeg takler ikke å smake på det.

Publisert: 28.02.2020 kl. 11:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?