Maaemo ikke med i årets Michelin-guide

17. februar 2020Aktuelt
IKKE I GUIDEN: Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang starter på nytt uten stjernene når de åpner i nye lokaler over broen. Her fra det gamle kjøkkenet i Schweigaards gate. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
IKKE I GUIDEN: Maaemo-sjef Espen Holmboe Bang starter på nytt uten stjernene når de åpner i nye lokaler over broen. Her fra det gamle kjøkkenet i Schweigaards gate. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
AvNatalie Ngo Granum, Mona BristølogYasmin Sfrintzeris

TRONDHEIM/OSLO (Godt) Trestjernersrestauranten forsvinner ut av Michelin-guiden for 2020. 

Det var knyttet stor spenning til om trestjernersrestauranten Maaemo ville beholde sine stjerner i årets guide. Når Michelin Nordic Guide 2020 lanseres står ikke lenger Maaemo oppført med sine tre stjerner, som de fikk utdelt i 2016.

– Det er jo ikke så rart. Og vi har visst om dette hele tiden. Du kan ikke vurdere oppfølgeren til en film, bare fordi man har sett eneren. Vi har stengt og skal snart åpne ny restaurant, sier kjøkkensjef og medeier i Maaemo, Esben Holmboe Bang til Godt, etter seremonien i Olavshallen mandag kveld.

– En ting hadde vært hvis vi hadde mistet noen stjerner, det hadde vært katastrofe. Heldigvis har ikke det skjedd. Vi er ikke med i guiden i år, men neste år, sier han selvsikkert.

Han forteller at de ikke har bedt om å bli fratatt stjernene, men at de har hatt en dialog med Michelin om hvordan de skulle løse dette.

Kjøkkensjef på Maaemo, Esben Holmboe Bang. FOTO: KYRRE LIEN/VG
Kjøkkensjef på Maaemo, Esben Holmboe Bang. FOTO: KYRRE LIEN/VG

– Og dette var den beste løsningen for alle. Du kan godt si vi har tatt en pause fra guiden, men vi har ikke mistet stjernene. Det er det sikkert mange som skriver nå, og det er feil, sier han.

Udramatisk

– Det er veldig, veldig udramatisk for oss. Vi har forventet det i lang tid. Nå skal vi jobbe hardt mot februar neste år, sier Maaemos restaurant manager Niklas Johansson til Godt.
Johansson roser arrangementet i Trondheim - og kommer med mange lovord om sine nordiske kokkekolleger.
– Vi er ekstremt glade for Re-Naas to stjerner. Det synes vi er fantastisk gøy. Jeg skal gi ham en stor klem etterpå, sier Johnsson.

Selv om Maaemo har kunnet skilte med tre stjerner de siste årene, har de ikke følt seg på sidelinjen under kveldens utdeling i Trondheim.

– Vi er her, vi er en del av Michelin-familien. Det er en formalitet for oss. Men når det er sagt: Uansett om du har null eller tre stjerner, er det en hard jobb. Vi jobber hardt hver dag. For oss endrer det ingenting.

Johansson er helt klar på en ting:

– Målet er å komme tilbake med tre stjerner om ett år. Uansett hva vi foretar oss, er målet alltid «the sky is the limit». Vi sikter alltid høyest, sier han.

Stjernedryss til norske restauranter

Uklart

På forhånd hadde ikke Michelin-guiden ønsket å kommentere overfor Godt om det er et problem at Oslo-restauranten nå holder stengt på grunn av flytting, og om det betyr at de vil miste stjernene.

– Dette er dessverre ikke noe vi kan kommentere. Vi får helt enkelt se den 17. februar, skrev kommunikasjonssjef Lotta Wrangle på e-post.

I en pressemelding som ble sendt ut mandag morgen sa kjøkkensjef Esben Holmboe Bang at de allerede var forberedt på at Maaemo ikke kommer med i årets Michelin-guide.

– Siden det ble klart at vi ikke ville ha en åpen restaurant når guiden kommer ut, har vi antatt at Maaemo ikke vil være med 2020. En seriøs aktør som Michelin kan jo ikke ha med restauranter de ikke har besøkt, sier Holmboe Bang.

Maaemo er for øyeblikket stengt, men skal gjenåpne i nye lokaler i Bjørvika 24. februar. Restauranten har så langt holdt til i Schweigaards gate i Oslo siden 2010.

Tidligere til Godt har Maaemo-sjefen sagt at å flytte restauranten er veldig skummelt. Holmboe Bang har imidlertid ikke lagt skjul på at han ønsker å starte fra «scratch» i det nye lokalet. Nå må han det bokstavelig talt når det kommer til de høythengende stjernene. I de nordiske landene har det frem til idag kun vært Maaemo, sammen med Frantzén i Stockholm og Geranium i København som har hatt tre stjerner.

I 2012 fikk Maaemo tildelt sine første Michelin-stjerner, som første nordiske restaurant, som noensinne har gått rett inn i guiden med to stjerner. Fire år senere stod jubelen i taket på nytt da restauranten fikk tildelt tre stjerner, og dermed skrev norsk Michelin-historie. Sammen med Germanium ble de de første nordiske restaurantene med tre stjerner.

Maaemo ble i sommer kåret til verdens 55. beste restaurant i den anerkjente restaurantkåringen «World's 50 Best Restaurants»

Publisert: 17.02.2020 kl. 18:25
Oppdatert: 18.02.2020 kl. 01:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?