Nordens beste bakere er norske: Slik lager du vinnerbrødet

9. september 2019Aktuelt
TOK GULL: To av tre på det norske laget, Fredrik Lønne og Trude Beate Brendehaug, som tok gull under helgens nordiske konkurranse. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Vest Vind Media
TOK GULL: To av tre på det norske laget, Fredrik Lønne og Trude Beate Brendehaug, som tok gull under helgens nordiske konkurranse. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Vest Vind Media

Norge tok gull under helgens nordiske mesterskap i baking, Nordic Bakery & Pastry Cup.

– Det er kjempegøy. Jeg ble veldig glad, men også lettet, for det har vært veldig mye trening, og jeg har jobbet mange timer. Og det går ut over andre ting i livet, som familien og bedriften, sier baker Fredrik Lønne, som til daglig driver bakeriet Harmoni Håndverksbakeri med samboeren.

Sammen med Jonathan Burt og Trude Beate Brendehaug tok han gull under Nordic Bakery & Pastry Cup i helgen. Konkurransen ble arrangert under matfestivalen Matstreif i Oslo, og har blitt arrangert ni ganger. Sverige tok sølv, og Danmark tok bronse.

Lønne tok gull også i 2017, og har med dette blitt nordisk mester to ganger på tre år.

– Forskjellen mellom i år og 2017 var at jeg ikke hadde familien og bedriften forrige gang, så det har vært slitsomt under oppkjøringen de siste seks-syv ukene. Men også veldig rørende at det gikk så bra som det gjorde.

Brødskulptur og søtbakst

Konkurransen varer i syv timer, og underveis måtte de tre bakerne lage fjorten brød, 60 bagetter, åtte store brød, 33 brioche, 40 croissanter, 30 wienerbrød, 30 søte bakverk - og en 1,4 meter høy brødskulptur, ifølge en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KUNSTNER: Jonathan Burt stod for brødskulpturen på det norske laget. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Vest Vind Media
KUNSTNER: Jonathan Burt stod for brødskulpturen på det norske laget. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Vest Vind Media

Mens Trude Beate Brendehaug stod for søtbaksten, var brødskulpturen Jonathan Burts ansvar. Fredrik Lønne var ansvarlig for brødene.

– Problemet var tiden. Da det var to-tre timer igjen var jeg veldig usikker på om jeg kom til å rekke det, men jeg bare kjørte på og håpte på det beste, forteller Lønne.

Ett av brødene han måtte bake, var et overraskelsesbrød der de ikke fikk vite hva slags mel de skulle jobbe med før på selve konkurransedagen. Han lagde brødet han kalte «Sunny Grains», med speltmel og honning. Du finner oppskriften på denne nederst i saken.

Norge vant prisene for beste brød og bagetter, og beste brødskulptur - og vant med det sammenlagt gull.

Gunnar Bakke er direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening, og skriver i en kommentar til Godt at gullet betyr mye i forhold til profilering og rekruttering til faget.

– Norske bakere har de siste årene vist at de kan konkurrere i verdensklasse. Baker- og konditorlandslaget vant gull i Nordisk i 2017 og bronse i VM 2018 og nå Nordisk gull i 2019. Dette øker attraktiviteten til yrket og det er bra for rekrutteringen.

Publisert: 09.09.2019 kl. 15:55
Oppdatert: 10.09.2019 kl. 08:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?