Oppdrettslaks eller villaks – hva bør du velge?
Fisk er en viktig del av kostholdet, og laks er definitivt en sikker vinner på middagstallerkenen. Men har det noe å si på kvalitet, næring og miljø om man velger oppdrettslaks eller villaks?
Vi blir stadig fortalt hvor viktig det er å inkludere fisk i hverdagen. Maria Arlén Larsen, lege og forsker på ernæring, fedme og fettforbrenning, har en klar anbefaling til hvor mye fiske man bør spise.
– Vi anbefaler fisk til middag tre ganger i uken, i tillegg gjerne som pålegg, jo mer jo bedre. 200 gram bør være fra fet fisk som laks, ørret, kveite, sild eller makrell. Da får man i seg anbefalt inntak av de essensielle omega-3 fettsyrene, EPA og DHA, noe kropp og hjerne har svært godt av, forteller hun.
Og er du en av de som foretrekker laks, har du kanskje noen ganger tenkt over om du bør velge oppdrettslaks eller villaks, og om det i det hele tatt spiller noen rolle. Finnes det egentlig en fasit?
Godt har snakket med flere eksperter om temaet, deriblant Livar Frøyland, forskningsdirektør i avdeling trygg og sunn mat i Havforskningsinstituttet, som mener oppdrettslaks er en sikker vei å gå.
– Oppdrettslaks blir nøye kontrollert, og Mattilsynet gjennomfører kontroller, samler inn prøver av både fôr og oppdrettslaks som blir sendt til oss på Havforskningsinstituttet for analyser. På den måten får vi vite at fisken ikke får i seg noe den ikke skal og vi kan gi analyseresultatene fra både fôr og oppdrettslaksen til Mattilsynet, forklarer han.
Han legger imidlertid vekt på at villaks absolutt ikke er et dårlig alternativ.
– Det skrives og sies mye om villaks. Men det er ikke noe holdepunkter for at den er farlig. Du kan spise begge to, det er bare slik at vi har mer kunnskap om oppdrettslaksen.
Mange forbrukere er gjerne skeptisk til oppdrettslaks fordi man ikke har nok kunnskap om selve næringen. Men forskningsdirektøren mener det ikke er grunn til bekymring når det kommer til oppdrettslaksen.
– Det blir som et husdyr du fôrer. Og det fôret inneholder de næringsstoffene fisken skal ha, som gjør at den kan vokse og få god helse, og gi en bedre laks. Vi har et svært godt system for å ivareta mattryggheten i Norge. Jeg mener at vi har noe av verdens tryggeste mat, sier han.
Han får støtte fra direktør for miljø og helse hos Sjømat Norge, Henrik Stenwig:
– Følger man helsemyndighetenes råd om et variert og balansert kosthold og i tillegg holder vekten, har man ingen grunn til å ha bekymringer ved å spise norsk oppdrettslaks.
Et annet dilemma som stadig diskuteres når det gjelder oppdrettslaks er hvorvidt det påvirker miljøet negativt, noe leder for Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, mener det gjør.
– Oppdrettslaks skader miljøet på flere områder dessverre. Norge er verdens største produsent og eksportør av laks, og laksen fôres blant annet med store mengder soya fra Brasil, fordi den er rik på protein. Den brasilianske soyaproduksjonen fører til avskoging, landkonflikter og helseskadelig bruk av ulovlige sprøytemidler i Brasil, sier hun.
Hun mener derfor at villaks er det beste alternativet.
– Men ifølge Vitenskapelig råd for laksforvaltning er det fortsatt lite villaks, så det er best å spise det i små mengder, sier hun.
Stenwig påpeker at sjømatproduksjon generelt er bedre enn andre animalske næringsmidler når det kommer til miljøet, og at villfisk er bedre enn oppdrettsfisk på dette området.
– Likevel arbeider havbruksprodusentene for å redusere fotavtrykkene. Lakseproduksjonen påvirker naturen, men er ikke miljøskadelig, sier han.
Så hva er konklusjonen? Lege Arlén Larsen mener det ikke er lett å peke på det beste alternativet, og at det viktigste er at vi i det hele tatt får i oss nok fisk.
– Det som er viktig å tenke på er hvilke matvarer du bytter ut fisken med, og hvor hensiktsmessig og «sunne» de andre alternativene er. Vi vet at nordmenn allerede får i seg mindre fisk enn anbefalt, sier hun.
Det er viktig å merke seg at oppdrettsnæringen jobber kontinuerlig med å sikre kvaliteten på fisken, slik at du kan være trygg når du serverer laksen på middagsbordet.
Fisk er og forblir en viktig del av kostholdet, og kan spises med god samvittighet. Hva du velger av oppdrettslaks og villaks er dermed opp til deg, og hva du foretrekker.