Det beste jeg vet med eventyrer Cecilie Skog

12. november 2021Aktuelt
SKOGSNYMFE ELLER NØKK? Bokaktuelle Cecilie Skog elsker uansett å lage digg turmat.
SKOGSNYMFE ELLER NØKK? Bokaktuelle Cecilie Skog elsker uansett å lage digg turmat.
Foto: Foto: Renate Torseth

Hun er et hot tips i «Maskorama»-debatten, men gir Nøkken i ryktene. Cecilie Skog digger bål-popkorn, men holdt på å besvime av maten på fransk restaurant.

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade kjendiser, kokker og bloggere. Tidligere har vi snakket med blant annet programleder Bahare Viken, skuespiller Emilie Skolmen, og konditor-søstrene Åsta og Solveig Tufto.

– Hvordan går det i Maskorama? Blir det mange spørsmål rundt din deltagelse som Nøkken?

– Hahaha. Du skulle bare visst! I barnehagen i går haglet det med spørsmål, og jeg ante ikke at så små barn så på programmet. Jeg må si jeg aldri har fått så mye oppmerksomhet for noe jeg ikke har gjort. Lett-tjent fame, ler eventyreren Cecilie Skog og bedyrer at hun slett ikke er Nøkken. Mon det ...

Hvor mange som tror at eventyreren er selveste Nøkken, kan du se i VGs Maskoramaprofeten.

– Men den nye boken «Kom, bli med ut!», den har du skrevet?

– Jada, den står jeg for. Både illustratør Kristina Farstad Bjerkek og jeg er godt fornøyde med boken!

FISKEPAKKER: - Fisk er topp turmat, synes Cecilie Skog.
FISKEPAKKER: - Fisk er topp turmat, synes Cecilie Skog.
Foto: Privat

– Hva er din favoritt-turmat?

– Før pleide jeg å koke en fiskesuppe, men med to små jenter blir det nok oftere båltacos, pannekaker, pizzacalzone og popkorn på bålet.

– Bålpopkorn?

– Du må ha godt med olje i en kjele og så funker det bra med et dørslag som plasseres opp ned på toppen. På den måten kan du følge med på poppingen!

– Hva er din favorittfrokost?

– Jeg begynner med kaffe. Så spiser jeg havregrøt eller müsli og yoghurt. Nesten alltid! Det er liten forskjell på helg og hverdag her.

– Og favorittmiddagen er?

– Bacalao! Jeg elsker fisk og er oppvokst i Ålesund hvor mamma jobbet på fiskemottak hvor hun tørket og saltet fisk, og jobbet på akkord. Det ble mye fisk i barndommen, og sånn er det fortsatt. Men makrell – det spiser jeg ikke. Der jeg kommer fra kalles det for kattemat, forteller hun.

– Favorittdessert?

– Is eller sorbé, gjerne med bær. Og kaffe. Jeg kan gjerne begynne og avslutte dagen med kaffe.

– Og hvis du skal velge en kake?

– Hmmm. Jeg er egentlig ikke så glad i kake, men jeg kan si en sånn langpannesjokoladekake med lys og strøssel. God stemning! Det spiser jeg. Og så en god brownie. Helst fra Toro. Altså – folk bør egentlig ikke lage brownies selv, de blir sjelden like gode, mener polfareren.

– Har du et favorittgodteri?

– Lakris!

– Hva liker du å servere gjester?

– Når jeg lager mat hjemme liker jeg å servere gryter. Eller mye forskjellig mat i ulike skåler, både grønnsaker og varmretter. Det er et bra tips om du har barn, for de liker ofte å plukke til seg maten selv og spiser ofte mer da, sier Skog.

– Hva hører du på når du lager mat?

– Jentene mine! Det er et evig sus i bakgrunnen av: «Mamma, mamma, mamma.» Ellers går det mest i podkaster. På listen min nå er «Forklart», «Ekko», «Bra damer», «Krisemøter, «Lindmo og Co», «Sånn er du» og litt sære klatrepodkaster.

– Favoritt-ingrediens?

– Jalapeños! Det kan man bruke på alt. Jeg slenger ofte litt torsk i ovnen og har på jalapeños. Det blir kjempegodt.

UT PÅ TUR: Kosestund i teltet med døtrene.
UT PÅ TUR: Kosestund i teltet med døtrene.
Foto: Privat

– Men har du en favorittsesong?

– Utesesongen akkurat nå kan være utfordrende værmessig, men det er også veldig fint i skogen nå når det er litt bedre plass der. Hvis man tenner et skravlebål ...

– Skravlebål?

– Et bål som du tenner og inviterer gode folk til. Man skravler, spikker kanskje litt og lager noe spiselig av gjærbakst, surret rundt en pinne eller i folie. Holder på helt til bålet er brent ned, bare fordi det er så forheksende å glane inn i flammene, forklarer Skog.

– Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Masse frukt og grønt, melk, yoghurt og brunost!

– Hvilket kjøkkenredskap kan du ikke klare deg uten?

– Kniv! Og den perfekte turkniven er franske «Opinel». Den finnes også i en barnevennlig utgave med butt tupp, så man slipper tur til legevakten, sier småbarnsmoren.

– Et kjøkkenredskap du ikke trenger?

– Kakespade! Jeg finner aldri kakespaden her hjemme og ender opp med å bruke ostehøvelen uansett.

– Hadde du en matfavoritt når du var liten?

– Mormors hjemmebakte brød! Å komme inn i gangen hjemme hos mormor og kjenne lukten av nybakt brød, og vite at snart kunne jeg sette tennene i varme skiver med smeltet smør og brunost på toppen. Det er et kjært barndomsminne, forteller Cecilie Skog med følelse, og legger til at hun i dag baker mormors brød til sine jenter tre ganger i uken.

– Har du en favorittkokebok?

– Nei, jeg bruker stort sett telefonen og finner noe på nett.

– Hvor vil du reise?

– Til Hellas. Jeg har en leilighet i et klatreparadis på den greske øyen Kalymnos. Det greske kjøkkenet er kanskje ikke helt i verdenstoppen, men jeg elsker greske salater, fersk fisk, moussaka. Jeg føler meg hjemme der. Men jeg reiser også gjerne hjem til Ålesund. Hvor jeg kan kjøpe reker og fisk direkte fra båtene på kaia.

– Hva spiser du når du er hjemme alene og skal kose deg?

– Nå skammer jeg meg nesten, men hvis det bare er meg, så gidder jeg sjelden lage noe som tar mer enn fem minutter. Jeg hiver i meg en bolle corn flakes ved kjøkkenbenken, bare fordi jeg må spise noe. Det er det sosiale som er viktigst når man skal kose seg med mat. Jeg synes nok det er litt vanskelig å være alene, innrømmer Skog.

Foto: Privat

– Hvis du skal ut og spise?

– Ja, må bli i skogen da, flirer Skog.

– Eller en god pizza på Villa Paradiso på Grünerløkka. Der ble for øvrig TV-serien «Tjukken og lillemor» med Truls Svendsen til.

– Hva spiser du aldri?

– Majones! Det klarer jeg ikke. Eller et stykke rødt kjøtt, ikke av prinsipp, det bare vokser i munnen på meg. Truls vet jeg ikke er glad i fransk mat og fikk Hellstrøm til å lage alt jeg ikke liker i Tjukken og Lillemor. Carpaccio, fete sauser og blodig kjøtt.

Hun grøsser.

– Jeg hadde svetteringer ned til knehasene etter den innspillingen. Og så var det den gangen jeg var på klatretur på landsbygda i Frankrike, fortsetter hun.

– Jeg kan ikke fransk, så det er ikke alltid like lett å vite hva man bestiller. Jeg endte opp med kalvehjerne på tallerkenen. Og det er kanskje 70 % fett.

– Men spiste du hjernen?

– Nei, er du gal. Jeg holdt på å besvime!

Publisert: 12.11.2021 kl. 10:59
Oppdatert: 13.11.2021 kl. 15:07


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?