I sesong nå: Dette kan du bruke squash til

31. august 2021Aktuelt
Squashgrateng med feta er en smakfull og spennende vri på middagsgratengen.
Squashgrateng med feta er en smakfull og spennende vri på middagsgratengen.
Foto: Johanna Siring/VG

Og glem den gamle myten om den gule squashen.

Fra mai til september er squashen i sesong. Squash kan være både grønn og gul, og passer i mange forskjellige retter. Den trekker til seg smak som en svamp, men har også en mild og god smak i seg selv.

Squash kan spises både rå og varmebehandlet - og det gjelder også den gule squashen. Hvis du har tenkt at den gule squashen varmebehandles, stemmer faktisk ikke det.

– Det er nok noe som henger igjen fra tidligere – åpenbart har det vært en kjensgjerning at gul squash bør varmebehandles. Dette henger nok sammen med at den kan være litt bitter, forteller Toril Gulbrandsen, innholdsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

– Vi har også hatt med en setning om det tidligere, men ordlyden er endret for en stund siden, da de ikke er noen dokumentasjon på at gul squash bør varmebehandles, fortsetter hun.

Men merk at skikkelig bitter squash og agurk kan inneholde giftstoffet cucurbitacin, som kan gi magesmerter og diaré, ifølge Mattilsynet. Dette gjelder om den både er rå eller varmebehandlet. Så ta kanskje en liten smakebit før du pøser på og lager en enorm grateng.

Gul squash kan spises både rå og varmebehandlet, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Gul squash kan spises både rå og varmebehandlet, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Foto: Fredrik Solstad

Vi har samlet noen av våre favoritter med squash i listen under:

Foto: Krister Sørbø/VG

Her blir ruller av squash fylt med en osteblanding av blant annet ricotta og parmesan.

Foto: Johanna Siring/VG

Har du prøvd å lage squashgrateng før? Det er kjempegodt og mettende. Denne toppes med en spennende blanding av kapers og artisjokker, og er et friskt tilskudd til de vanlige hverdagsmiddagene.

Hva med å bytte ut kjøttdeigen til fordel for masse gode grønnsaker neste gang du skal lage lasagne?

Lørdagspizzaen får en ny vri hvis du prøver denne vegetariske varianten.

Gulrot i brød er viden kjent, men har du prøvd squash i scones?

Foto: Sara Johannessen Meek/VG

En deilig pizzapai med mozzarella, squash og spekeskinke er ikke å forakte. Snarere tvert imot.

Pastasalat er alltid populært, og ikke uten grunn: Det er godt, enkelt og mettende.

Har du prøvd å lage omelett i langpanne før? Test ut denne lettvinte middagen med røkelaks og masse grønnsaker.

Finstrimlet squash kan fungere som et alternativ til pasta. Her serveres «squashgetti» med deilig tomatsaus.

Publisert: 31.08.2021 kl. 12:02


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?