Trend nå: Mat vi skal dele med venner

17. september 2021Aktuelt
VENNEFROKOST: Et av kokebokforfatter Julie Ilona Balas tips i boken «Spis sammen» er å invitere på en frokost som kan vare hele dagen. Da disker hun som her, gjerne opp med forskjellige påleggsrører.
VENNEFROKOST: Et av kokebokforfatter Julie Ilona Balas tips i boken «Spis sammen» er å invitere på en frokost som kan vare hele dagen. Da disker hun som her, gjerne opp med forskjellige påleggsrører.
Foto: Anne Valeur

De mest inspirerende kokebøkene nå handler om å vinne som vert eller vertinne.

Vi sier ikke nei takk til gode doser vert- og vertinne-inspirasjon akkurat nå! I høst skal vi nemlig bli gode på å diske opp smaksrike og enkle retter vi kan dele med venner og familie. For er det noe vi har savnet i tiden som har gått, så er det middager med mange venner samlet rundt ett og samme bord.

– Timingen er selvfølgelig ikke tilfeldig, sier Julie Ilona Balas, matinfluencer og tidligere Godt-bidragsyter, om boken hun nylig har gitt ut; «Spis sammen».

I boken er det oppskrifter på hvordan du løser et måltid for mange, være seg en middag med svigers, en nyttårsaften-fest eller en spillkveld med vennegjengen.

Samtidig er det et fokus på at matlagingen ikke skal være stress, og at også vertskapet skal få tid til en sosial opplevelse, ifølge Balas.

Fra utlandet

Hun er ikke alene om å ha gitt ut en bok med nettopp dette som tema den siste tiden. Allerede for to år siden ga Alison Roman, den tidligere New York Times cooking-journalisten og kvinnen bak en lang rekke virale oppskrifter, ut boken «Nothing fancy» – med stor suksess. Den viser deg hvordan du kan invitere på middag – uten å få panikk.

Ikke uventet dukket bøker med samme tema opp her på denne siden av dammen. I fjor på denne tiden ga Sunday Times populære matskribent Skye Mcalpine ut «A table for friends», om kunsten å lage mat for to eller tyve.

Også Jamie Oliver er inspirert av et ønske om å bringe folk sammen etter pandemien og gir nå ut både kokeboken og TV-showet «Together», som viser deg hvordan du best mulig kan planlegge og forberede deg foran en kveld som middagsvert.

PÅ SHOPPING: Matinfluencer Julie Ilona Balas, har nylig gitt ut boken «Spis sammen», hvor også dette bildet er hentet fra.
PÅ SHOPPING: Matinfluencer Julie Ilona Balas, har nylig gitt ut boken «Spis sammen», hvor også dette bildet er hentet fra.
Foto: Anne Valeur

Den fødte vertinne

Julie Ilona Balas forteller at forlaget hennes tok kontakt midt i den verste pandemitiden hvor man ikke kunne møte venner eller familie.

– Dette var i den perioden hvor vennegjengen samlet seg på zoom for å «sosialisere». Savnet etter å samle venner og familie rundt bordet var stort, så da jeg ble spurt om hva slags bok jeg ville lage var valget enkelt – en bok for tiden vi er inne i nå, hvor folk kan samles igjen rundt bordet og spise sammen igjen.

Hun er av dem som aldri har fått noia for å ha inviterte på frokost, middag eller helgebrunsj. Tvert imot, dette er noe hun alltid har elsket.

– Denne boken handler om nettopp det – å samle folk, skravle og høre på musikk sammen. Så dette er virkelig meg i en bok.

– Så hva er ditt beste vert/vertinne-tips?

– Oi, vanskelig å velge. Tror det må bli å gi noen andre vannansvaret. Det er vel så viktig med fylte vannglass som vinglass. Og så får man ikke like vondt i hodet dagen derpå.

Hun har også et annet, noe utradisjonelt tips, for å kunne våkne opp til et ryddig kjøkken.

– Man kan lett få gjestene til å ta oppvasken, og tømme søpla når de går.

Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen har gjort stor suksess med Instagram-kontoen Sultne gutter. Nå gir de ut sin første bok.
Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen har gjort stor suksess med Instagram-kontoen Sultne gutter. Nå gir de ut sin første bok.

Gjør det enkelt

Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen, aka Sultne gutter, har i løpet av pandemiåret blitt en hit på Instagram, fått eget Matkanalen-show og nå også gitt ut kokebok. «På deling» heter den, og i motsetning til Balas som allerede har gitt ut tre kokebøker, så er disse to ferske som forfattere.

– Dette er vår første kokebok. Og da tenkte vi at det var best å lage en bok om det vi mener vi kan best, som er å lage fine matopplevelser for folk vi er glad i. Det virket som det tryggeste, sier Liøkel, og fortsetter:

– På den måten kunne vi også lage en bok som føltes ekte og litt hjemmelaget ut. Vi har hverken brukt matfotografer eller matstylister. De fleste bildene er tatt av Ole mens vennene våre står rundt bordet og venter på å kunne sette seg ned og spise.

HOLD DET ENKELT: Sulte gutter anbefaler deg å holde menyen enkel, og at du lager retter du kan. Her har de disket opp med kylling og flere småretter som tilbehør.
HOLD DET ENKELT: Sulte gutter anbefaler deg å holde menyen enkel, og at du lager retter du kan. Her har de disket opp med kylling og flere småretter som tilbehør.
Foto: Ole Kristian Samuelsen

De forteller at du slett ikke må diske opp med fancy mat som sous vide-biffer og flamberte desserter kun fordi du har gjester.

– Da skjærer det seg fort. Hold menyen enkel og lag retter du kan, da slapper både du og gjestene mer av, er deres råd.

De mener også det er lurt å velge retter som kan helt eller delvis kan lages i forveien.

– Slik slipper du å stresse livet av deg rett før servering. Noen av våre favoritter, spesielt nå som høsten nærmer seg, er lasagne, boeuf bourguignon og coq au vin. Egentlig alt som skal putre lenge i en gryte med rødvin.

Og dere beste vert-tips er kort og godt: Bordkort.

– Det får folk til å føle seg spesielle, og alle elsker å være spesielle, forklarer de.

– Det kan også være greit å gi gjestene noe å bite i og drikke på med en gang de kommer. Da er det ikke så nøye om maten kommer på bordet en halvtime senere enn planlagt.

UTENFOR BOKSEN: Julie Illona Balas dropper det klassiske oppsettet på middagen, og setter heller frem en dipp til gjestene når de kommer, som denne luksusdippen med løyrom.
UTENFOR BOKSEN: Julie Illona Balas dropper det klassiske oppsettet på middagen, og setter heller frem en dipp til gjestene når de kommer, som denne luksusdippen med løyrom.
Foto: Anne Valeur

Ikke alltid dessert

Balas forteller at hun liker å ha mulighet til å kunne slå seg ned sammen med gjestene når de kommer, og bruker heller derfor litt ekstra tid på forberedelser.

– Og hvordan setter du sammen en meny som alltid blir en vinner, både for verten og gjestene?

– Jeg er ikke så fan av det klassiske oppsettet med forrett, hovedrett og dessert. Jeg liker å sette frem noe snacks når gjestene kommer, for eksempel potetgull og luksusdipp med løyrom eller sprø grønnsaker som crudité.

– På sommeren setter jeg gjerne sammen mange forskjellige småretter på bordet, som sprøstekt søtpotet, agurksalat med mynte, bønner, bakt fetadipp og andre digge greier som jeg kaller «snacks til middag».

– Mens på høsten og vinteren blir det garantert en form for gryte eller pannerett.

En favoritt er farens ungarske kyllinggryte med dumplings og pickles, eller hvit fisk med appelsin og fritert kapers.

– Det er ikke alltid man får dessert hos meg, og hvis det skjer, er det noe helt enkelt som friske bær med sabayonne eller grillet steinfrukt med vaniljeis, forteller hun.

Balas tror absolutt folk er klare til å dele igjen, til tross for at vi nå har lært oss å holde avstand.

– Det finnes selvfølgelig alltid de som vil ha en porsjon for seg selv. Derfor har jeg delt inn boken i to hoveddeler; masse småretter og snacks som kan settes sammen til et stort måltid, og mat som er lett å lage til mange i en gryte eller panne. Jeg liker i hvert fall best å la gjestene forsyne seg selv fra bordet og ikke «plate» maten for dem. Da får man gå på restaurant, sier hun med et smil.

Publisert: 17.09.2021 kl. 12:39
Oppdatert: 17.09.2021 kl. 18:25


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?