Pepperkakedronningen fra Stjørdal

7. desember 2021Aktuelt
Foto: Privat

Hun er Norges ukronede pepperkakehus-dronning, men var totalt uforberedt da de ringte fra Slottet. Og det er to ting hun aldri vil pynte pepperkakehusene sine med.

Hun tenker på kaker fra hun våkner til hun legger seg. Om du er det minste matinteressert og har en instagramkonto, er sjansen stor for at du har lagt merke til Heidi Sagli Lie (51) fra Stjørdal utenfor Trondheim.

Aldri hørt om Heidi, sier du?

Men hva om vi sier hun bruker alter egoet Sofia Loren på bildedelingstjenesten?

Foto: Privat

Sofia Loren fra Stjørdal

Hun er ikke det minste italiensk, men kallenavnet @sofialoren på Instagram har sin opprinnelse i Lies far.

– Det er en artig historie. Faren min var født i 1914, så vi søskenflokken på syv hadde en godt voksen far. I ungdomstiden min sa han ofte at jeg var så lik på en som het Sophia Loren – og vi søsknene holdt på å le oss i hjel, fordi vi syntes det var rart å bli sammenlignet med en som var sååå gammel, forteller Lie.

I dag har hun ikke det minste imot å bli sammenlignet med ikoniske, italienske skuespilleren og sexsymbolet.

I fritiden og på Instagram lever Heidi ut kakedrømmen, mens hun til daglig jobber fulltid som frisør, i samme salong som sin tvillingsøster. De to har jobbet sammen i 35 år, men er ikke akkurat som «to dråper vann».

– Vi er ulike av utseende og så deler min tvillingsøster ikke min pasjon for kaker og dessert, hun er mer en middagstype. Men inni er vi like, sier Heidi med et smil.

Foto: Privat

Hobbykonditoren er 51 år, har to barn og svensk samboer. Hun vokste opp i Trondheim, men bor nå litt utenfor bartebyen.

Og så har hun kaker på hjernen.

– Tankene mine kretser alltid rundt pynt og glasur, nye ting jeg har lyst til å prøve, hva min neste kake skal være. Og så elsker jeg selvfølgelig å spise kaker! smiler 51-åringen.

Med sin pasjon for baking var det ikke rart at hun for seks år siden dukket opp som en av deltagerne i TV-programmet «Kakekrigen».

Foto: Privat

Instagram-suksess

Men det er en helt spesiell type kake som har gjort Heidi aller mest kjent, nemlig pepperkakehusene hennes.

Oppmerksomheten rundt de flotte husene av pepperkakedeig som hun la ut på Instagram begynte for rundt fem-seks år siden, forteller Lie, men hun har bakt pepperkakehus i mange år.

– Jeg laget alltid pepperkakehus, sånne mer vanlige, når ungene var små. Men for fire år siden laget jeg et som var mye større og mer forseggjort enn jeg hadde gjort tidligere. Det var fint pyntet med frosting og fikk mange likes på Instagram. Og en dag ringte telefonen, forteller kakebakeren.

Foto: Privat

Hallo, det er fra Slottet

Kvinnen i telefonen presenterte seg og sa hun ringte fra Slottet og lurte på om de kunne få oppskriften på pepperkakehuset og fremgangsmåten.

– Jeg bare flirte, for jeg har en et år eldre bror som alltid tøyser så mye med oss andre i søskenflokken, så jeg var overbevist om at dette var en tulletelefon. Det tok en god stund før jeg skjønte at dette kunne være alvor – og da måtte jeg be damen forklare meg på nytt hvorfor hun ringte.

– Jeg er kokken til kronprinsesse Mette-Marit, sa damen.

– Kronprinsessen har sett huset ditt på Instagram og ønsker at vi lager et lignende her på Slottet. Jeg sa at det var et ganske vanskelig hus å lage med 40–50 ulike deler, men hun forsikret meg om at de hadde mange flinke kokker, så det skulle nok gå bra, ler Heidi.

Hun sendte oppskrifter, fremgangsmåter og bilder til Slottet. Hun fikk aldri se resultatet, men hørte i etterkant at de faktisk laget et pepperkakehus som var likt hennes eget.

– Det er klart det hadde vært gøy å se huset, men jeg er i alle fall glad Mette-Marit likte huset mitt. Det ble ganske mye oppstyr i pressen rundt det at Slottet ville ha oppskriften og det var jo bare kjempegøy, sier Heidi med et smil.

Deig fra Ikea

Egentlig hadde pepperkakebakeren tenkt at det store pepperkakehuset var en engangsforeteelse, men så har det bare ballet på seg. Og pepperkakehusene blir bare større og større, og mer og mer detaljerte.

I 2019 laget hun sitt første pepperkakehus for ikoniske Britannia Hotel i Trondheim. En kopi av hotellet med korrekte detaljer og fantastisk frostingdekorasjoner. De ble så fornøyde på hotellet at de bestemte seg for å bestille et nytt pepperkakehotell hvert år.

For å lage et så stort pepperkakehus bruker Heidi over 15 kilo pepperkakedeig og all fritid i 5 uker.

– Lager du deigen selv?

– Nei, jeg må innrømme at jeg bruker Ikeas pepperkakedeig. Den synes jeg fungerer best. Men frostingen lager jeg selv, sier Lie.

Foto: Privat

Ørsmå detaljer

Det er ikke bare selve pepperkakehuset hobbybakeren lager, hun lager også mange fantastiske detaljer inne i pepperkakehusene sine.

Da hun laget pepperkake-Britannia i fjor tapetserte hun alle vegger, laget miniatyrpeis, bitte små grankranser ble laget og hengt på dørene, og inne var det et bitte lite juletre med ørsmå julegaver under.

– I fjor satset jeg på mer glamour med to lysekroner og trapp med marmor- og gulldetaljer. Det ble så godt mottatt at jeg skal gjenta suksessen, bare lage det enda litt større og enda mer glamorøst. Søsteren min har hjulpet meg med lysekronene tidligere, for det tar mye tid når man skal træ alle de små perlene på! forteller pepperkakehusdronningen.

Men det er ikke bare, bare å bake et så stort pepperkakehus heller. Alle som har bakt pepperkaker vet at kakene hever seg og at pent oppskårne former da kan endre seg. Derfor baker frisør-bakeren pepperkakehus-delene sine tre ganger i ovnen.

– Først skjærer jeg ut formene og steker dem 15 minutter. Så tar jeg dem ut og skjærer dem mer detaljert. Så er det en runde til i ovnen før de tas ut og skjæres en gang til, før de skal en siste runde i ovnen. På denne måten blir hver enkelt kake-del skikkelig herdet i ovnen, for hvis kakene er det minste fuktige inni risikerer man at huset siger sammen og blir ødelagt. Særlig hvis du lager et stort hus. Og så er det jo kjempeviktig at alle delene har samme farge! sier bakermesteren.

Når alle de 50 delene er klare, smelter Lie sukker til knekk, som hun bruker til å feste husets ulike deler sammen.

– Jeg forsøkte med limpistol, men det fungerte dårlig, så jeg måtte tilbake til knekken.

Vil aldri bruke dette

Det vanskeligste, men også det gøyeste med å lage pepperkakehus, synes hobbykonditoren, er å montere alle delene sammen. Og så å pynte det!

– Kjevlingen er jo ikke så gøy, men å sette det sammen og se at alle bitene passer. Ja, de passer jo sjelden helt sammen, så jeg må bruke en liten skalpell til å renskjære delene slik at de passer perfekt, sier pepperkake-perfeksjonisten.

Hun trekker frem at en skikkelig frosting som holder seg hvit i månedsvis er viktig for at resultatet skal bli bra. Men en ting kommer du aldri til å få se på Heidis pepperkakehus.

– Folk får selvfølgelig gjøre som de vil, og når du har små unger er det viktigste at de er med og pynter med ting de liker. Men Non Stop og seigmenn, det får du aldri se på mine pepperkakehus!

Pepperkakeproffens 7 smarte tips

  1. Lag mønster til alle bitene på bakepapir før du kjevler og kutter ut delene. Du kan også lage bitene i papp, da er det enda enklere å se om bitene passer sammen.
  2. Pass på at alle delene er skikkelig stekt. Husdelene må være helt harde, uten antydning til fukt. Hvis ikke risikerer du at huset kan rase sammen og all jobben din bli ødelagt.
  3. Husk å montere pepperkakehuset ditt på det stedet det skal stå, enten det er en brødfjøl eller en annen plate. Jeg bruker gjerne en avkuttet del av en benkeplate, men nå lager jeg hus som er en meter lange.
  4. Et smart triks, for å stabilisere huset ditt, er å bruke et tynt listverk inni. Er det vanskelig å få til lister inni - kan du liste det på utsiden og så dekorere med frosting over.
  5. Ikke lag melisglasur av melis og vann. Da blir ikke frostingen din så hard, og den kan lett gulne over tid. Bruk en frosting med eggehviter, melis og litt sitronsaft (se oppskrift i punkt 7).
  6. Dropp kjøkkenknivene som redskap og invester i en liten skalpell til å skjære i deigen med. Den vil gi deg veldig fine, rette kanter å jobbe med. Med en skalpell kan du også enklere trimme kantene når delene er stekt.
  7. Med denne frostingen kan du pynte pepperkakehuset ditt. Heidi garanterer at den blir passe tykk, blank og hvit, og at holder seg slik i månedsvis når den stivner. Du trenger: 500 gram melis, 1-2 eggehviter og 2 ts sitronsaft. Ha melis og eggehviter i en kjøkkenmaskin og pisk grundig i 10 minutter. Tilsett sitronsaften og rør den inn i blandingen.

Publisert: 07.12.2021 kl. 15:03


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?