Det beste jeg vet med Michelle Zhao

MAT-MINNER: Michelle Zhao har blogget om mat i flere år, nå har hun også åpnet restaurant basert på sine røtter.
MAT-MINNER: Michelle Zhao har blogget om mat i flere år, nå har hun også åpnet restaurant basert på sine røtter.
Foto: Privat
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Michelle Zhao vil bringe smakene fra sin barndom til det norske folk.

I «Det beste jeg vet»-spalten snakker vi med matglade folk. Tidligere har blant annet programleder Selma Ibrahim, skuespiller Emilie Skolmen og P3-profil Arianhrod «Arian» Engebø fortalt om det beste de vet. Denne gangen snakker vi med Michelle Zhao, medeier av den nye kinesiske restauranten Banzha i Bergen.

For Zhao har mat alltid vært viktig, og interessen har hun de siste årene delet på matbloggen No Sweet Sour. Nå vil hun at også Bergenserne skal få kjenne på smakene fra hennes oppvekst i Yunnan-provinsen.

– Gratulerer med ny restaurant! Hvorfor ville du åpne Banzha?

– Jeg vokste opp med mye god mat, og familien min har alltid vært glad i å lage mat. Da jeg flyttet til Bergen i 2012, fikk jeg ikke tak i all den maten jeg ønsket og savnet hjemmefra. Jeg vil også at folk skal få oppleve maten fra hjemstedet mitt, så vi åpnet Banzha (uttales banja), hvor vi serverer mat fra Yunnan-provinsen sørvest i Kina, hvor jeg kommer fra.

– Jeg utvikler oppskriftene, setter sammen menyen, står for visjon og kvalitetskontroll og å lære opp personalet til å lage rettene. Menyen er akkurat nå fylt med mine familieoppskrifter og mat jeg vokste opp med. Jeg har ikke utdanning innen mat, men forsøker alltid å finne min egen måte å skape rettene på, med en personlig touch. Inspirasjonen finner jeg i mat jeg har savnet hjemmefra, det er minner og nostalgi.

Og Bergenserne liker maten fra Zhaos røtter. Det er travelt på restauranten daglig og køer utenfor, da de ikke tar reservasjoner, forteller hun.

– Så, hva er din favorittfrokost?

– Det må være en bolle med risnudler med noe topping, gjerne langtidskokt storfekjøtt, pickles, chiliolje og urter.

– Oi, det høres litt heavy ut til frokost?

– Haha ja, men i Kina er det helt vanlig å spise nudler til frokost og i sør er det helst risnudler.

Hva er din favorittmiddag, da?

– La meg tenke ... Jo, du vet «hot pot»? Jeg liker best «dry pot», det er ikke helt det samme som «hot pot» fordi «dry pot» ikke har buljong, men det lages ellers likt. «Dry pot» kan inneholde alt mulig, min favoritt er reker eller kylling gjerne med glassnudler. Men hva som helst kan brukes, som poteter og tofu. Alle rundt bordet lager det sammen, så det er en sosial greie.

– Har du en favorittdessert?

– Jeg er ikke så vant til dessert, men om jeg må komme på en ting, tror jeg det er ostekaker.

– Hva er det beste godteriet eller snacksen du kan få?

– Sesam-godteri. Det er ristet sesamfrø, presset sammen med en slags sirup. Når man tar en bit er den seig, full av aroma og sødme.

Hva er det aller beste du kan få servert?

– Det må være noe komplisert som jeg ikke orker å lage selv. Jeg craver alltid dumplings, noe jeg sjelden lager selv. Jeg liker best klassisk svin eller biff og selleri i fyllet og dypper i svart eddik, hvitløk og chiliolje.

Zhao sine favoritt-dumplings.
Zhao sine favoritt-dumplings.
Foto: Privat

– Hva liker du å lage selv?

– Komfort-mat. I disse dager har jeg lite tid, så jeg foretrekker å lage noe basert på det jeg har hjemme av protein og grønnsaker. Gjerne tilberedt inni ovnen så blir det mindre oppvask. Og så mikser jeg med litt sauser.

Hva har du alltid i kjøleskapet?

– Chilisaus og egg – det kan man lage alt mulig med.

– Hva er din favorittsesong når det kommer til mat?

– Vinteren i hjembyen min Kunming. Det er den tørreste sesongen der, med rundt 20 grader om dagen og deilig sol.

– Hvilken type mat er i sesong da?

– Melon, jeg er særlig glad i en som heter vintermelon. Den koker vi i svinebuljong lenge. Den smaker litt som en pære, og er både søt og saftig, etter den er kokt kan den minne om potet.

– Hvilket kjøkkenredskap klarer du deg ikke uten?

– Spisepinner, jeg bruker de ikke bare som bestikk, men også for eksempel som en erstatning til kjøkkenklype, til å plukke opp ting.

– Lurt! Hva hører du på når du lager mat?

– House eller techno. Om jeg jobber alene på kjøkkenet med noe repetitivt er det gjerne techno for å holde meg litt i gang. Om jeg lager mat sammen med familien hører vi gjerne på roligere house.

– Hva var det beste du visste da du var liten?

– Fritert svin. Vi har en variant av det på menyen i restauranten akkurat nå faktisk, «deep fried pork belly». Det var det beste jeg kunne spise. Det spises typisk ved kinesisk nyttår og kommer i varianter og med ulike sauser, ofte ulikt fra region til region.

– Hvor vil du helst reise for maten sin skyld?

– Jeg vil virkelig dra tilbake til Thailand. Og gjerne Israel – der har jeg aldri vært!

– Hvor går du helst ut og spiser?

– I Bergen? Hoggorm. Jeg elsker pizza men lager det sjelden. Jeg bestiller pepperonipizza eller en med ananas og bacon.

– Har du fått noen nye matvaner etter du flyttet til Bergen?

– Pinnekjøtt! Første gang jeg smakte det minnet det meg om en sautert svineribbe, som er vanlig i nordvest Kina. Smaken bringer frem minner.

Hva spiser du aldri?

– Wasabi og sennep. Jeg liker bare ikke smaken. Jeg elsker sterk mat, men det er som om halsen min lukker seg av sennep og wasabi.

– Hva ville du valgt som ditt siste måltid?

– Hm, det er vanskelig ... tror det må bli «Dry pot».

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?