Sommerens spiseguide til Stavanger

Hos Bellies får du en vegansk meny som er langt fra vomfyll. Til høyre: eggs benedicte på Sirkus Renaa.
Hos Bellies får du en vegansk meny som er langt fra vomfyll. Til høyre: eggs benedicte på Sirkus Renaa.
Foto: Marie von Krog/Mathias Steinbru
Mathias Steinbru

Stavanger er en by der det stadig dukker opp nye restauranter med ambisjon om å gi deg et godt måltid. Alt finnes rett utenfor hotelldøren.

Dette er en liten guide som gir deg det vår restaurantanmelder syns er best akkurat nå, sommeren 2021. Alt fra små skjulte perler til lokale favoritter. Hvis det er noe du mener han bør prøve neste gang han er i byen, legg gjerne inn en kommentar under.

Skal du ut på tur i sommer? Her finner du også spiseguider til Bergen og Trondheim.

Stavanger er ikke bare spisesteder tilpasset representasjonskontorer. Stavanger er full av mat og måltider i alle størrelser. Ta på deg gode sko og gå fra ende til ende, så går du ikke opp så mange kilo heller.

Frokost

Så fremt du ikke bor på Eilert Smith er hotellfrokost aldri spesielt spennende eller bra. 

Heldigvis har du redningen rett utenfor hotellet.

Sirkus Renaa har den flotteste smørbaksten i landet. Det er få som kan så mye om deig i tynne lag med smør mellom. De har en fantastisk konditor også. På fredager har de baguette. Sirkus ligger en liten spasertur fra sentrum, men du trenger å gå litt etter all den baksten. Sirkus åpner 08.00. 

Red velvet croissant fra Sirkus Renaa.
Red velvet croissant fra Sirkus Renaa.

Lunsj

Kokko kaffebar er for deg som liker det hele litt «nordic cool». Det er stedet for deg som foretrekker en lyst brent etiopisk kaffe mens du blar raskt gjennom forrige helgs D2.

Skal du virkelig få anerkjennende nikk fra de lokale er Norvina det sikreste kortet. Helt innerst i den velassorterte matbutikken finner du varme og ferske vårruller. Du kan egentlig ikke si du har vært i Stavanger uten å ha spist en vårull eller to der.

Det som engang var landets eneste respektable kjøttforretning har nok pålegg og pølser til at du ikke går lei med det første. Idsøe har blitt et navn som de fleste kjenner igjen, og det er en grunn til det. Kjøttet er bra og disken er lang. Har du med litt brød fra Sirkus har du en meget god lunsj du kan spise mens du titter på Oljemuseet. 

Vårruller fra Norvina.
Vårruller fra Norvina.

Stavanger har fiskere, og de har sjømat også. Du finner dem på kaia ved Oljemuséet. Kjøp reker, kreps og dagens fangst, og gå for den røde båten. Det er lite som er så fint som å handle direkte av de som har fisket. Et mål for ferien bør være å unngå kjedene. Det er jo som kjent veldig kjedelig. 

Vil du ha tilberedt fisken på en måte du ikke greier selv, er Fisketorget et naturlig stopp. Er du som meg, går du for en femretters lunsj, så du slipper å velge bort noe. 

Blåskjell og fiskesuppe fra Fiksetorget.
Blåskjell og fiskesuppe fra Fiksetorget.

Middag

Hvis du ikke har bestillt bord på Renaa, fortvil ikke. Det finnes en rekke muligheter også for den spontane. Pedersgaten har blitt en veritabel matgate og det dukker stadig opp nye tilbud. Fra Omakasen, som det ikke er mulig å få bord hvis du ikke har bestillt et år i forveien, til skikkelig god pizza.

Går du hele veien ned kommer du til Bellies. Den er nesten verdt en egen reise. I hvert fall til enden av Pedersgata. Les anmeldelsen av Bellies her!

Hvit asparges med jordskokk og morkler hos Bellies.
Hvit asparges med jordskokk og morkler hos Bellies.
Foto: Marie von Krogh

Har du lyst på animalske proteiner er en tur på Söl et godt tips. En tilgjengelig og god matopplevelse levert av flinke kokker med god vin venter deg i sentrum av Stavanger. Les anmeldelsen av den her.

Mellom Norvina og Bellies har du en ganske ny mexicansk liten mattilbyder, Casa Salsitas. Drevet av en som faktisk har vokst opp i Mexico. Det gir autentisk smak, og er verdt en liten tur. Trenger du dessert, eller bare noe å kjøle deg ned med, går du rett over gaten til Siddisen. Bedre navn på en iskiosk skal du lete lenge etter. 

Kvelden

Stavanger har fått et godt utvalg av vinbarer. Ta turen innom Lapin, en vinbar fra folka bak Söl. De har et vinkart for deg som vil utforske den andre siden av vin og fine småretter. Der får du blant annet den beste osten i landet, den som lages bare noen få hundre meter bort i gaten på Stavanger ysteri. 

På jakt etter flere spisesteder i Stavanger? Les anmeldelse fra Renaa Matbaren her.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?