Fem gode glutenfrie frokoster

18. mars 2019Aktuelt
SUPERDIGG: Laktosefrie kokospannekaker og chiapudding med mango og pasjonsfrukt er perfekte glutenfrie frokoster – som dessuten smaker nydelig! Foto: Julie Ilona Balas
SUPERDIGG: Laktosefrie kokospannekaker og chiapudding med mango og pasjonsfrukt er perfekte glutenfrie frokoster – som dessuten smaker nydelig! Foto: Julie Ilona Balas

Vi har samlet fem forslag til deg som er på utkikk etter frokostalternativer helt uten gluten.

Å lage digge frokoster er ofte vanskelig i hektiske hverdager, enten om man har allergier eller ei. Vi har derfor samlet fem gode tips til enkle, men digge frokoster, som kan gi deg en super start på dagen. Og alle oppskriftene er glutenfrie!

Kjøleskapsgrøt

Havregryn er ifølge Norsk Cøliakiforening i utgangspunktet glutenfritt. De anbefaler likevel å bruke glutenfrie havregryn, på grunn av mulig forurensing fra andre kornslag.

En super glutenfri frokostvariant er derfor kjøleskapsgrøt. Den finnes i mange varianter, og det beste av alt er at den «lager seg selv» over natten. Smell sammen ingrediensene kvelden før, sett den i kjøleskapet – og vips, så har du en fiks ferdig frokost. Den kan også varmes opp om du foretrekker det. Topp den med nøyaktig det du vil, enten du vil gå for en smak av epler og nøtter, en syrlig grøt med sitronyoghurt eller Lise Finckenhagens variant:

Chiapudding

I likhet med kjøleskapsgrøt er chiapudding godt egnet til å lage kvelden i forveien. Puddingen har nemlig lang holdbarhet, og trenger noen timer i kjøleskap for å få riktig konsistens. Chia er glutenfrie frø som inneholder gode fettsyrer, proteiner, antioksidanter, vitaminer og mineraler – med andre ord utgjør det en sunn frokost. Frøene fåes kjøpt på helsekoster og enkelte matbutikker. Puddingen kan toppes med hva enn du måtte ønske. Prøv for eksempel Lise Finckenhagens versjon med bringebær og kokoschips, eller denne friske varianten fra Julie Ilona Balas:

Eggemuffins

Eggemuffins er en slags omelett, bare i muffinsform. Her kan du slenge inn hva enn du måtte ønske av ingredienser, og de er dermed en perfekt måte å bruke opp rester på. Lager du et brett med muffins har du både til frokost og lunsj, og de er dessuten perfekte å ha med i matpakken eller som turproviant. Denne oppskriften fra Julie Ilona Balas er et fint utgangspunkt:

Smoothie bowl

Få ting er med forfriskende enn smoothie bowls. Og få ting er enklere! I prinsippet er alt du trenger frosne bær eller frukt, og gjerne juice, yoghurt eller andre ingredienser dersom du ønsker det, som mikses sammen og helles i en skål. Deretter kan du toppe skålen med hva enn du måtte ønske av frukt, bær, nøtter eller andre godsaker. Hva med å prøve en deilig tofuvariant, smoothie med yoghurt og banan (obs: sløyf 4-kornblandingen på toppen) eller denne nydelige skålen:

Glutenfri bakst

Det finnes uendelig mange oppskrifter på brødmat uten gluten. Ferdig brød er en av de aller enkleste alternativene på travle morgener, men det trenger ikke å være kjedelig av den grunn. Prøv for eksempel glutenfritt knekkebrød toppet med philadelphiaost og spekeskinke, glutenfritt hverdagsbrød med hirsemel eller slå på stortromma med disse fantastiske kokospannekakene – helt fri for gluten og laktose:

Publisert: 18.03.2019 kl. 15:57


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?