Gammelt brød til overs? Slik bruker du det opp

8. mars 2016Aktuelt
TRØSTEMAT: Gammelt brød hører slett ikke til i søppelkassen - faktisk kan det bli supergode arme riddere og fløyelsmyk makaronigrateng av det. Foto: Elin Vatnar Nilsen/NTB Scanpix.
TRØSTEMAT: Gammelt brød hører slett ikke til i søppelkassen - faktisk kan det bli supergode arme riddere og fløyelsmyk makaronigrateng av det. Foto: Elin Vatnar Nilsen/NTB Scanpix.

Unngå å kaste brød som ikke lenger er dagsferskt. Det gjør seg nemlig veldig godt i en saftig brødpudding, som arme riddere eller i en rykende varm løksuppe.

Brød er en av de matvarene som det havner mest av i søpla hvert år. Og vi kaster det oftest fordi det ikke lenger er helt ferskt.

Godt.no har tidligere skrevet om den beste måten å oppbevare ferskt brød på, men selv om vi følger bakernes råd etter beste evne er det noen ganger sånn at vi faktisk ikke kommer gjennom hele loffen før den begynner å bli tørr og hard. Men det betyr ikke at den trenger å havne i søpla. Faktisk er det mye mat du kan lage på daggammelt brød og gamle brødskiver.

Her er fem gode tips til hvordan du kan bruke flere dager gammelt brød på nye måter:

Arme riddere

Arme riddere er enkelt nok brødskiver dynket i en blanding av egg og melk, stekt i smør og servert med søtt pålegg - eller bacon! Melkeblandingen gjør brødet mykt og saftig, nesten uansett hvor tørt det var i utgangspunktet - bare husk å bruke litt tykke skiver, og å la det ligge lenge nok i væsken før du steker skivene.

Ostefondue

Litt tørre brødskiver passer ypperlig til ostefonduen. Det tørre brødet holder bedre når det blir dyppet i den smeltede osten - og kontrasten mellom sprøtt brød og fet, flytende ost er akkurat passe nydelig.

Brødpudding ble kanskje oppfunnet nettopp for å bruke opp gammelt brød. I begynnelsen bare dynket man gammelt brød i det man hadde av egg, melk eller fløte og stekte den i ovnen. I dag finnes det mange avanserte varianter av brødpudding - og den kan lages på alt fra kneipp og surdeigsbrød til loff og sukkerbrød. Server den gjerne varm med iskrem ved siden av.

Macaroni & cheese

Macaroni & cheese er amerikanernes favoritt «comfort food», og ekstra god blir den fyldige makaronigratengen om du strør brødsmuler og parmesan på toppen og kjører den under grillelementet i ovnen.

Det er lite som varmer så godt som en skikkelig god, gratinert løksuppe. Det sies at den første løksuppen ble laget på det som lå igjen i matkammerset på hytta til den franske kongen: Noen løk, smør og en flaske champagne. Restemat for konger er god nok mat for oss også.

Publisert: 08.03.2016 kl. 10:16
Oppdatert: 20.11.2019 kl. 10:31


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?