Mørk fristelse

13. november 2012Aktuelt
Sjokoladekake er manges favorittkake. (Foto: Jonas Haarr Friestad.)
Sjokoladekake er manges favorittkake. (Foto: Jonas Haarr Friestad.)
Foto: Jonas Haarr Friestad
AvBorghild FiskåogJonas Haarr Friestad

For mange er sjokoladekaken selve Kaken. Disse oppskriftene er tilegnet dere.

Det er bare tull å fortelle lidenskapelige sjokoladekakeelskere noe om hva slags sjokolade de bør velge, og hvorfor. De velger uansett hva de vil, den sorten de alltid har brukt, eller den de etter lang prøvetid har funnet ut passer dem best. Det holder jeg med dem i, for for utenforstående er det ett fett om du foretrekker lys eller mørk, 70 prosent kakaomasse eller 45. Hvit eller mørk, skjønt med hvit sjokolade snakker vi om helt andre råvarer enn sjokolade.

Når vi prater antioksidanter, helsegevinster og kalorier, er det en helt annen skål.

Favorittkaken

Jeg har en svensk konditorfavoritt, Maria Öhrn. For noen år siden kom én av hennes mange kakebøker på norsk, Enkle dessertkaker, utgitt på Cappelen Damm. Denne oppskriften er hentet derfra. Her er ferdig kransekakemasse bunn i kaken, som dermed er lettlaget hvis du kjøper ferdig. Mange leter etter glutenfrie godsaker, og her har de en godbit. Men kalofrifri, neppe....

Nok til bunn 24 cm i diameter:

Favorittkaken med sjokolade.
Favorittkaken med sjokolade.
Foto: Jonas Haarr Friestad

Favorittkaken. (Foto: Jonas Haarr Friestad.)

Bunn:

250 g kransekakemasse

Fyll:

125 g smør

3 dl kremfløte

250 g mørk kokesjokolade

250 g lys kokesjokolade

evt. 2 ss rom eller annen smaksforsterker

Bunnen:

Kjevle kransekakemassen mellom to lag plastfolie til den dekker bunnen av formen.

Trykk den ut i bunnen. Stek bunnen i forvarmet ovn ved 175 grader cirka 20 minutter. Avkjøl i formen på rist.

Fyllet:

Smelt smøret over svak varme og tilsett fløten når smøret er nesten helt smeltet. Kok opp og ta kasserollen av platen.

Bryt sjokoladen i fløteblandingen og la den smelte. Rør om slik at det blir en jevn blanding. Rør i rom eller annen smakstilsetning.

Hell over den avkjølte kransekakebunnen i formen. Sett kaken til avkjøling minst fire timer før servering.

Sjokoladekake for nygifte

Oppskriften sto i Allers for en mannsalder siden, jeg kjenner ikke de nygifte, men i mange tiår bare var den familiens sjokoladekake. Den måler seg og sitt i kopper, men det har så vidt jeg vet, ingenting med amerikansk opprinnelse å gjøre. Jeg bruker en middels stor kaffekopp, verken espresso eller te-kopp, og det pleier gå godt.

Sjokoladekake for nygifte.
Sjokoladekake for nygifte.
Foto: Jonas Haarr Friestad

Sjokoladekake for nygifte. (Foto: Jonas Haarr Friestad.)

Bunnen:

1 kopp smør

2 kopper sukker

2 egg (hvis du bruker vanlige kaffekopper)

1 kopp melk

1/2 kopp kaffe

2 ts vaniljesukker

3 ts bakepulver

3 kopper hvetemel

1/2 kopp kakao til bakeformål, eller Valrhona om du har

Fyll:

8 ss sterk kaffe

2 pl. kokesjokolade

4 ss fløte

5 ss mykt smør

5 kopper melis

Bunnen:

Rør smør og sukker til bunnen hvitt. Ha i eggeplommene, én for én. Ha i melk og avkjølt, nytrukket kaffe.

Sikt sammen det tørre og bland røren godt. Stivpisk eggehvitene og skjær dem inn i røren. Fyll den i smurt form. Stek bunnen i forvarmet stekeovn på 180 grader 45 min. - 1 time. Avkjøl på rist.

Fyllet: Smelt sjokoladen til fyllet i kaffen og ha oppi fløten. Tilsett smøret i klumper og rør inn siktet melis til blandingen er jevn og fyldig.

Avkjøl fyllet litt og ha det mellom, over og rundt kakebunnen. Oppbevar kaken tørt og kjølig opptil et par uker, hvis den varer så lenge. Ta den fram flere timer før den skal serveres og la den hvile i romtemperatur.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?