Mørk fristelse
For mange er sjokoladekaken selve Kaken. Disse oppskriftene er tilegnet dere.
Det er bare tull å fortelle lidenskapelige sjokoladekakeelskere noe om hva slags sjokolade de bør velge, og hvorfor. De velger uansett hva de vil, den sorten de alltid har brukt, eller den de etter lang prøvetid har funnet ut passer dem best. Det holder jeg med dem i, for for utenforstående er det ett fett om du foretrekker lys eller mørk, 70 prosent kakaomasse eller 45. Hvit eller mørk, skjønt med hvit sjokolade snakker vi om helt andre råvarer enn sjokolade.
Når vi prater antioksidanter, helsegevinster og kalorier, er det en helt annen skål.
Favorittkaken
Jeg har en svensk konditorfavoritt, Maria Öhrn. For noen år siden kom én av hennes mange kakebøker på norsk, Enkle dessertkaker, utgitt på Cappelen Damm. Denne oppskriften er hentet derfra. Her er ferdig kransekakemasse bunn i kaken, som dermed er lettlaget hvis du kjøper ferdig. Mange leter etter glutenfrie godsaker, og her har de en godbit. Men kalofrifri, neppe....
Nok til bunn 24 cm i diameter:
Favorittkaken. (Foto: Jonas Haarr Friestad.)
Bunn:
250 g kransekakemasse
Fyll:
125 g smør
3 dl kremfløte
250 g mørk kokesjokolade
250 g lys kokesjokolade
evt. 2 ss rom eller annen smaksforsterker
Bunnen:
Kjevle kransekakemassen mellom to lag plastfolie til den dekker bunnen av formen.
Trykk den ut i bunnen. Stek bunnen i forvarmet ovn ved 175 grader cirka 20 minutter. Avkjøl i formen på rist.
Fyllet:
Smelt smøret over svak varme og tilsett fløten når smøret er nesten helt smeltet. Kok opp og ta kasserollen av platen.
Bryt sjokoladen i fløteblandingen og la den smelte. Rør om slik at det blir en jevn blanding. Rør i rom eller annen smakstilsetning.
Hell over den avkjølte kransekakebunnen i formen. Sett kaken til avkjøling minst fire timer før servering.
Sjokoladekake for nygifte
Oppskriften sto i Allers for en mannsalder siden, jeg kjenner ikke de nygifte, men i mange tiår bare var den familiens sjokoladekake. Den måler seg og sitt i kopper, men det har så vidt jeg vet, ingenting med amerikansk opprinnelse å gjøre. Jeg bruker en middels stor kaffekopp, verken espresso eller te-kopp, og det pleier gå godt.
Sjokoladekake for nygifte. (Foto: Jonas Haarr Friestad.)
Bunnen:
1 kopp smør
2 kopper sukker
2 egg (hvis du bruker vanlige kaffekopper)
1 kopp melk
1/2 kopp kaffe
2 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
3 kopper hvetemel
1/2 kopp kakao til bakeformål, eller Valrhona om du har
Fyll:
8 ss sterk kaffe
2 pl. kokesjokolade
4 ss fløte
5 ss mykt smør
5 kopper melis
Bunnen:
Rør smør og sukker til bunnen hvitt. Ha i eggeplommene, én for én. Ha i melk og avkjølt, nytrukket kaffe.
Sikt sammen det tørre og bland røren godt. Stivpisk eggehvitene og skjær dem inn i røren. Fyll den i smurt form. Stek bunnen i forvarmet stekeovn på 180 grader 45 min. - 1 time. Avkjøl på rist.
Fyllet: Smelt sjokoladen til fyllet i kaffen og ha oppi fløten. Tilsett smøret i klumper og rør inn siktet melis til blandingen er jevn og fyldig.
Avkjøl fyllet litt og ha det mellom, over og rundt kakebunnen. Oppbevar kaken tørt og kjølig opptil et par uker, hvis den varer så lenge. Ta den fram flere timer før den skal serveres og la den hvile i romtemperatur.
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48
Lag deg en gratis konto