Slik får du egen kjøkkenhage på 1-2-3

10. juni 2013Aktuelt
EN HAGE TIL Å SPISE OPP: Ønsker du deg en kjøkkenhage? Med minimal innsats kan du får urter og grønnsaker til glede langt ut på høsten. Foto: Marlen Foseid
EN HAGE TIL Å SPISE OPP: Ønsker du deg en kjøkkenhage? Med minimal innsats kan du får urter og grønnsaker til glede langt ut på høsten. Foto: Marlen Foseid

Å dyrke urter og grønnsaker selv er enklere enn du tror - og veldig gøy. Rodeløkka Småplantlag hjelper deg å komme i gang.

1. Dyrk urter og grønnsaker i det du har – og start inne

Start med å så inne allerede nå. Da vil du få fine planter som du kan sette ut når været tillater det, sånn ca. i slutten av mai. Det er nemlig for kaldt ute for de fleste urter og grønnsaker nå.

Du trenger ikke kjøpe mye utstyr for å få til et godt resultat. Vår tilnærming til planting er å gjøre det hele så enkelt som overhodet mulig. Bruk heller penger på noen fine økologiske frø fremfor overpriset fancy plast til å plante i.

Så frøene i tomme isbokser, melkekartonger eller hermetikkbokser. Bruk næringsfattig jord i starten og pass på at det er hull i bunnen slik at vannet kan renne ut. Hvis ikke vil plantene dine kunne drukne. Etter hvert som planten vokser setter du dem over i større potter med mer næringsrik jord.

Vi anbefaler at du sår noen urter: Basilikum, timian, rosmarin, oregano, salvie, koriander, bladpersille og mynte er en god start. Når det gjelder grønnsaker er det bare plassen du har til rådighet som begrenser. Tomater, chili, gulrøtter, poteter, sukkererter, squash, og reddiker er noe som i hvert fall vil fungere fint.

Chili og tomat er planter som man må starte å dyrke inne på vinteren. Dersom du kommer i gang «sent» i sesongen kan det være greit å kjøpe noen planter som allerede har kommet et stykke på vei mot blomstring.

Et bra tips for å hjelpe plantene dine på vei er å kutte bunnen av en plastflaske, skru av korken og plassere over planten dine. Og vips så har du laget ditt eget minidrivhus.

INSPISERE: Det er avgjørende å ta seg tid til å bare studere plantene sine. Foto: Markus Thorsen.
INSPISERE: Det er avgjørende å ta seg tid til å bare studere plantene sine. Foto: Markus Thorsen.

2. Finn en egnet og solfylt plass for kjøkkenhagen

Før du setter ut dine planter er det viktig å finne den mest solrike plassen du har tilgjengelig. Bor du i et hus med hage er det ekstra enkelt. Da er det bare å gå ut, og legge seg ned i gresset. Se hvor sola treffer i løpet av dagen. På den mest solrike plassen setter du spaden i jorda, graver ut en firkant og setter i gang.

Har du balkong er det bare fantasien som setter grenser. Få dine planter opp i høyden. Heng de ned fra taket og opp etter veggen. Heng dem utenfor rekkverket og innenfor rekkverket.

Har du ikke tilgang til hage eller balkong, fortvil ei. Det finnes muligheter. Vår filosofi er at man må ta i bruk det man har. Hvis du kun har en vinduskarm, fyll den med urter! Jukkapalmen kan byttes ut med en chili, gulrot kan dyrkes i potte.

ROMSLIG: Rikelig med plass mellom chiliplantene slik at de har mulighet til å bli store og frodige. Foto: Markus Thorsen.
ROMSLIG: Rikelig med plass mellom chiliplantene slik at de har mulighet til å bli store og frodige. Foto: Markus Thorsen.

3. Gi plantene god plass til å vokse

For å vokse seg store trenger plantene dine god plass. Det betyr at du bør være litt generøs med pottestørrelsen. Dyrker du på friland må du huske at det skal være god avstand mellom plantene.

4. Gi plantene næring

Det er alltid lurt å hjelpe naturen litt på vei med næring. Husk at dine planter skal spises, så bruk en gjødsel som er beregnet på matplanter. Du vil straks se at dine planter skyter fart.

5. Stell med plantene

Kos litt med dem, prat og spill litt musikk. De er en del av husholdningen og bør behandles deretter. Hvem har sagt at du ikke kan ta med plantene dine på ferie?

  • Husk å bind opp planter som blir store. Tomat, chili, sukkererter, agurk etc. er planter som kan være lurt å gi litt ekstra støtte. Du trenger da dertil egnet utstyr.
  • Skjerming for vinden er også en bra. Har du allerede en plass som er i le for vinden er det ofte plassen hvor plantene dine bør stå. Eller lag en vindskjerm.
LE FOR VINDEN: Effekten av en vindskjerm er god. Foto: Markus Thorsen.
LE FOR VINDEN: Effekten av en vindskjerm er god. Foto: Markus Thorsen.

Med planter er det som med folk flest, de ønsker ikke ubudne gjester så du må huske å luke. Den som sår med vennskap skal høste kjærlighet.

Publisert: 10.06.2013 kl. 16:02
Oppdatert: 29.04.2016 kl. 09:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?