Iren vant «Hele Norge baker»: Lag konfekten som fikk dommerjubel

SJOKOSEIER: Hjemmelaget sjokoladekonfekt i tre varianter, søt, bitter og sterk, førte Iren Sandholt til topps i andre sesong av «Hele Norge baker». Foto: Rune Bendiksen/TV3
SJOKOSEIER: Hjemmelaget sjokoladekonfekt i tre varianter, søt, bitter og sterk, førte Iren Sandholt til topps i andre sesong av «Hele Norge baker». Foto: Rune Bendiksen/TV3
Maria Tveiten Helgeby

Iren Sandholt (53) gikk til topps med små sjokoladebomber som smaker søtt, sterkt og bittert! Her er oppskriftene som vant dommernes hjerter i «Hele Norge baker»-finalen og bakeknepene vinneren ikke klarer seg uten.

- Jeg var ganske sikker på at jeg skulle vinne, for jeg har følt at det har gått riktig vei hele tiden, sier en entusiastisk Sandholt til Godt etter seieren.

I åtte uker har 12 bakeentusiaster kjempet om å bli Norges beste amatørbaker i TV3-programmet. De matglade deltakerne har vært igjennom utfordrende tekniske oppgaver, samt hver uke måttet imponere dommerne med egen signaturbakst.

SIKKER: Sandholt skal fortsette med baking på hobbybasis etter seieren i TV3-konkurransen. Men først skal hun gi ut bakebok. FOTO: Rune Bendiksen/TV3
SIKKER: Sandholt skal fortsette med baking på hobbybasis etter seieren i TV3-konkurransen. Men først skal hun gi ut bakebok. FOTO: Rune Bendiksen/TV3

Miljøarbeider Sandholt vant over blomsterdekoratørene Souheila Eddamnat og Camilla Johansen i en spennende finale.

Finalistene fikk i oppgave å lage et såkalt overflødighetshorn fylt med tre forskjellige typer konfekt, i tillegg til dommer Pascal Dupuys variant av cupcakes med marengsstang. Iren satset på lys sjokoladekonfekt med espresso og honning, en bitter med eksotisk frukt og mørk sjokolade med chili-ganache.

En vanskelig utfordring til tross for at Sandholt har fått mesterbaker-tittel hele tre ganger i programmet: Først med sin hjemmelagde speltloff med valmuefrø, deretter med pavlovareder fylt med vaniljekrem, og til slutt da hun imponerte dommerne med en sjokolademousse-kake med sitrusfromasj og nøttebunn.

Da Sandholt skulle temperere sjokolade til konfekten, holdt nemlig ting på å gå galt. For at sjokoladen skal bli riktig kan ikke temperaturen overstige 34 grader. På et punkt viste temperaturmåleren 33.7.

- Det var en hjertet-i-halsen-opplevelse. Hadde temperaturen gått over hadde jeg måttet starte helt på nytt, forteller Sandholt.

Lekker konfekt
Heldigvis fikk den bakeglade miljøarbeideren senket temperaturen, og konfektbitene ble en suksess.

Dommerne ble svært imponerte av Sandholts silkemyke og blanke ganache, samt friskheten i konfekten med kumquat-frukt og mørk sjokolade.

Sandholt sier hemmeligheten bak god konfekt ligger i tempereringen av sjokoladen og å finne en rett smaksbalanse.

OVERFLØDIGHETSHORN: Ifølge Iren Sandholt passer den hjemmelagde konfekten perfekt etter middag, som vertinnegave, eller som tilbehør til kaffebordet. Foto: Rune Bendiksen/TV3
OVERFLØDIGHETSHORN: Ifølge Iren Sandholt passer den hjemmelagde konfekten perfekt etter middag, som vertinnegave, eller som tilbehør til kaffebordet. Foto: Rune Bendiksen/TV3

- Sjokolade er vitenskap. For å få den rette konsistensen på ganachen må den varmes til rett temperatur så sjokoladen endrer struktur. Blir det for varmt, må man begynne på nytt. I tillegg må man finne en smakskombinason man liker. Hvis man ikke liker espresso, som jeg har brukt her, kan man eventuelt tilsette bær isteden, tipser Sandholt.

Hvis dette virker for vanskelig, sier hun at man eventuelt kan lage enkle sjokoladetrøfler.

- Dette er mye mer lettvint, og smaker fortsatt godt for oss dødelige, ler «Hele Norge baker»-vinneren.

Nå skal Norges beste amatørbaker 2014 gi ut en bakebok (å gi ut bok er premien i TV-konkurransen) med over 60 oppskrifter hun har samlet gjennom hele livet. Og imotsetning til mange av de andre deltakerne har Iren hverken en blogg eller noe tilstedeværelse i sosiale medier, så oppskriftene blir litt mer «eksklusive» enn den typiske bakeblogger...

- Dette er ikke bare cupcakes og cake pops. Boken inneholder alt fra formkaker og festkaker til brød og gjærbakst, sier Sandholt.

Irens smarte baketips

Godt oppfordret Sandholt, som har bakt hele livet, til å dele noen gode tips med hobbybakere som ønsker å bli enda bedre:

  • Alt skal ha samme temperatur når man baker, med mindre noe annet er spesifisert. Husk derfor at for eksempel egg og smør skal ha romtemperatur.
  • Bruk smør i stedet for margarin for å få den gode smørsmaken.
  • Kakebaking er kjemi, så følg oppskriften når du baker kaker! Man kan godt endre litt på fyll, men aldri utelate noe fra selve røren.
  • Hvis du skal pynte en kake, kan du stikke litt bakepapir mellom kaken og fatet før du pynter. Etter at du har pyntet ferdig, fjerner du papiret - og fatet er skinnende rent.
  • Øv! For øvelse gjør mester.

Oppskriftene på vinnerkakene til fjorårets «Hele Norge baker»-deltaker Ida Gran Jansen finner du her:

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?