Fisk av fineste kvalitet

Det ligger mye arbeid bak fisken som til slutt ender i gryten. Foto: Gidske Stark
Det ligger mye arbeid bak fisken som til slutt ender i gryten. Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
AvFredrik HaldogGidske Stark

Tenk på dette neste gang du handler fisk: Det ligger mye arbeid og kunnskap bak varen du kjøper i butikken.

Fritidsfiske er noe helt annet enn det profesjonelle fisket jeg har opplevd flere ganger. En gang var jeg engasjert for å lage en opplæringsfilm for fiskerinæringen. Som en del av dette skulle jeg være med en fiskebåt ut fra Fosnavåg på Møre på garnfiske. Vi møttes klokken fem om morgenen, og jeg var eplekjekk da vi satt og spiste frokost i smult vann. Det forandret seg fort da vi passerte Rundøy, og sjøen kom imot. Jeg har aldri vært så sjøsyk i hele mitt liv.

På denne båten jobbet to personer, og i den kraftige sjøen reiste vi ut og dro lenke på lenke med garn. Den ene styrte båten og kraftblokken mens den andre styrte garnet og tok fisken ut. Jeg følte meg fullstendig verdiløs: Mitt eneste bidrag var å henge over ripen. Jeg var så dårlig at de kunne kastet meg på sjøen uten at jeg hadde merket det.

Da vi endelig hadde dradd opp garnene og satte kursen hjemover, begynte neste del av jobben med å bløgge fisken og la den blø ut. Deretter kappet vi hodet av torsken og skar ut tungene. Jeg prøvde meg med kniven, og mener jeg behersker den relativt godt, men i denne sjøen var det helt umulig for meg å jobbe med kniv.

Gjennom hele prosessen tenker fiskerne på å ta vare på kvaliteten, slik at vi får den beste fisken i fiskedisken. Riktig utblødning, ha is på fisken, ikke trekke garnet bakover, men fremover på hodet, slik at fisken får minst mulig belastning. Dette er også nyttige tips for oss fritidsfiskere: Jo bedre jobb vi gjør hele veien, jo bedre blir fisken når den kommer i pannen.

Torsk med kapers

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Server torskefileten med kapers - og gjerne en grønn salat. Foto: Gidske Stark

4 stk. torskefilet uten skinn og bein

20 minipoteter

1 bunt gressløk

4 stk. sjalottløk

160 g usaltet smør

Saften av ½ sitron

1 glass kapers

Solsikkeolje til steking

Salt og pepper

Brun fisken i stekepannen i solsikkeolje, stek deretter fisken i ca. 5 min.

Skjær løkene i fine strimler, stek på svak varme til de er møre.

Tilsett sitronsaft og kapers. Smak til med salt og pepper og ha i gressløk.

Anrettes på tallerken og serveres gjerne med en grønn salat.

Fiskegryte

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Server den tradisjonelle fiskegryten rett fra gryta. Foto: Gidske Stark

500 g hvit fiskefilet, uten skinn og bein, skåret i terninger

4 skrelte gulrøtter i tynne skiver

1 purreløk skåret i ca. 2 cm tykke ringer

2 sjalottløk i strimler

3 dl fiskekraft

1 bunt persille

4 dl crème fraîche

Salt og pepper

Ha løken i tørr panne, tilsett fiskekraft.

Ha i gulrøtter og purre. Kok dette mørt.

Tilsett crème fraîche. Smak til med salt og pepper.

La dette koke i ca. 2 minutter. Ha i fisken og la det trekke i ca. 4 min. Serveres med ris.

Carpaccio av kveite

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Smak til carpaccioen med sitronsaft. Foto: Gidske Stark

400 g kveitefilet – NB: må ha vært fryst

6 ss god olivenolje

Salt og pepper

Skallet av ½ sitron

Saften av ½ sitron

½ rødløk i tynne skiver

3 reddiker

1 bunt dill

Legg litt olivenolje i bunnen av en tallerken. Skjær kveitefileten i tynne skiver og legg på tallerkenen.

Ha over olivenolje, salt og pepper, sitronskall, dill, rødløk, reddiker og sitronjuice.

Tips! Tørk av kanten på tallerkenen hele tiden, siden sitronsaft setter stygge merker.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?