Kuppet av cupcakes

13. november 2012Aktuelt
Hva venter du på? Det er bare å begynne å bake. (Foto: Erik Jørgensen)
Hva venter du på? Det er bare å begynne å bake. (Foto: Erik Jørgensen)
AvMari HultogErik Jørgensen

Matblogger Mari Hult lager cupcakes for å feire at hun har gått over til veggislivet - et godt liv helt uten dyr på tallerkenen.

Mer trendy blir det ikke. Cupcakes, på gammeldags kalt muffins, har gått som en farsott. Derfor lager jeg det for å feire en annen trend, nemlig vegetarmat.

factbox

Denne ukens matblogger:

Mari Hult

Mari Hult har hatt en finger i deigen på flere blogger, men nå er det på vegetarbloggen.no at det gjærer og bobler av entusiasme. Det kuleste med å følge hennes blogg er at hun ikke løfter pekefingeren, bare vender tommelen opp og gir full gass med oppskrifter på moderne veggismat.

Dessuten er hun så å si nybegynner i veggiskjøkkenet selv. Det betyr at hun skjønner deg og meg når hun motbeviser at kjøttfri mat er kjedelig.

Hvor finner du inspirasjon?

På vegetarrestauranter! Særlig i storbyer utenlands, der det kryr av rene vegetarrestauranter. Eller er det inspirasjon i seg selv å gå i grønnsaksbutikker, kjøpe sesongråvarer og tenkte ut tilberedelsen på veien hjem.

Er det ikke litt tregt å være veggis hver eneste dag?

Tvert imot. Hvis du ikke gir deg selv begrensninger, er det liten sjanse for at maten blir bra. Ved å velge vegetarmat tvinger man seg selv til å være kreativ og prøve nye ting. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har spist så godt og variert som nå.

Hvilken dippedutt er favoritt på kjøkkenet ditt?

Noe så kjedelig som en helt vanlig kjøkkenmaskin. Jeg bruker den daglig, ja, ofte flere ganger om dagen...

Det er nå litt over et år siden revolusjonen hjemme hos meg og min mann. Vi endret kostholdet totalt. Fra å spise, vel, strengt tatt det meste, hoppet vi rett over på vegansk mat. Altså ikke bare kjøttfritt, men befridd for alle animalske produkter, fisk også.

I starten var jeg skeptisk. Ikke for å kutte ut kjøttet, det gikk greit. Ei heller fisken, selv om jeg måtte begynne med omega-3 tabletter. Det gikk greit. Men kakene! Hvordan skulle jeg klare meg uten dem?

Så mens middagene våre i starten var kjedelige varianter av tofu og stekte grønnsaker, gikk jeg grundig til verks for å lære meg å bake uten melk og egg. Og gjett hva? Det er enkelt! Kjempeenkelt!

Og det kjekkeste av alt er å bake cupcakes. Ikke muffins, cupcakes. De skiller seg nemlig fra sine kjedelige storesøsken på to måter: Til cupcakes bruker du en kakerøre, og de har silkemyk konsistens lik en kake. Muffins, derimot, er mer smuldrede og harde. I tillegg kan cupcakes pyntes til det ugjenkjennelige. More is more! For meg er en skikkelig cupcake pyntet slik at den har like mye å by på som en stivpyntet kake, men den er ikke større enn en kopp.

Veganske cupcakes er rett og slett et av de beste eksemplene på at mat kan smake fantastisk og ha et ekstravagant utseende â selv uten animalske ingredienser. De er også enkle å lage, og med en gang du har prøvd noen basisoppskrifter står ingenting i veien for å komponere egne varianter.

Hva venter du på? Det er bare å begynne å bake. Her er to av mine favorittoppskrifter.

Et par triks for å få perfekte kaker:

Pass på at alle ingrediensene har lik temperatur når du begynner å bake.

Når kakene er i ovnen er det en dårlig idé å åpne døra for å beundre dem. Da kan de synke sammen.

Vent med å pynte kakene til de er avkjølt. Deretter er det viktig å ha på den forskjellige pynten ganske raskt etter hverandre, slik at kremen ikke stivner før resten får festet seg.

Invester i sprøyteposer til pynting. De har dem i kjøkkenbutikker og godt assorterte matvarebutikker, de koster lite, og de får kakene til å se utrolig flotte ut â med liten innsats. Har du penger til overs er det heller ikke så dumt å plukke med et muffinsbrett til stekingen. Da er det lettere for kakene å holde på den fine fasongen.

Sjokomint

Liker du sjokolade og mynte, så er dette veien å gå! Siden det brukes to glasurer, er det viktig å time dem â du vil ha de på ganske raskt etter hverandre, slik at den første ikke stivner før den andre legges over. Ikke la deg skremme av den lange oppskriften! Jeg lager disse kakene med pynt og alt på under en time; etter et par ganger går det helt av seg selv.

Foto: Erik Jørgensen
Foto: Erik Jørgensen

Sjokomint cupcakes. (Foto: Erik Jørgensen)

Ingredienser til 12 cupcakes:

2 desiliter soyamelk

1 teskje eplesidereddik

1,5 desiliter sukker

1 teskje vaniljesukker

0,75 desiliter rapsolje

2 desiliter hvetemel

0,5 desiliter kakaopulver (100 prosent)

1 teskje natron

0,5 teskje bakepulver

0,5 teskje salt

Myntekrem:

100 gram veganmargarin

100 gram melis

Et par kvaster frisk mynte

Noen dråper grønn konditorfarge

Litt soyamelk eller -fløte

Sjokoladeganache:

100 gram vegansjokolade

0,5 desiliter soyafløte

Pynt:

12 kirsebær

Grunndeig:

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn frem muffinsformer. Har du et eget muffinsbrett trenger du bare 12 former, mens om du har dem på en vanlig stekeplate bør bruke 2 eller 3 former pr. cupcake â slik at fasongen holder seg.

Start med å blande sammen melken med eddiken. La det stå et par minutter, til det klumper seg litt. Etterpå har du i sukker, vaniljesukker og olje. Blant alt sammen til det får en litt skummet konsistens.

Mål opp resten av de tørre ingrediensene, og sil over. Rør det sammen til alle de store klumpene er borte. Fordel røren utover formene, ideelt sett skal de være om lag to tredjedeler fulle. Stek dem i 20 minutter. Avkjøl.

Myntekrem:

Bland sammen sukker, melis, mynte og konditorfarge. Her er det best å bruke en kjøkkenmaskin, har du ikke det tilgjengelig gjør en gaffel samme nytten. Bruk litt melk til å spe på deigen til du får en myk og jevn konsistens uten klumper. Dette er viktig for at det skal være lett å sprøyte kremen utover kakene etterpå.

Sjokoladeganache:

Smelt sjokoladen og fløten sammen i vannbad. Så er det litt triksy. Ganachen må avkjøles litt før den tas på kakene for at ikke myntekremen skal smelte. Samtidig må den ikke avkjøles helt, for da stivner den før du får ført den på.

Montering:

Ha myntekremen i en sprøytepose med litt stor tupp. Fordel jevnt og fint utover kakene. Til slutt legger du en dessertskje med sjokoladen midt oppå. Ha et kirsebær på toppen av hver kake, og dytt det forsiktig ned slik at det sitte fast i sjokoladen. Ferdig!

Oppbevar kaldt.

Elvis

Banan og peanøttsmør var visstnok selveste Elvis sitt favorittpålegg. Da tør jeg påstå at han hadde elsket denne cupcaken:

Foto: Erik Jørgensen
Foto: Erik Jørgensen

Elvis cupcakes. (Foto: Erik Jørgensen)

Ingredienser til 12 cupcakes:

1 godt moden banan

0,75 desiliter rapsolje

1,5 desiliter soyamelk (eller rismelk, havre etc.)

3 desiliter hvetemel

0,5 teskje natron

1 teskje bakepulver

0,5 teskje salt

2 desiliter sukker

1 teskje vaniljesukker

50 gram vegansjokolade

Peanøttkrem:

50 gram veganmargarin

50 gram peanøttsmør

100 gram melis

Litt soyamelk

Pynt:

1 banan

Noen peanøtter

Grunndeig:

Forvarm stekeovnen til 175 grader og finn frem muffinsformer (se forrige oppskrift for detaljer).

Bruk en gaffel og mos bananen så godt du kan i en bolle. Ha i melk og olje, og rør alt godt sammen. Mål opp resten av ingrediensene utenom sjokoladen, og sil dem over i bananblandingen. Rør alt godt sammen.

Finhakk sjokoladen og ha den i til slutt.

Fordel røren utover muffinsformene, og stek i 20 minutter. Avkjøl.

Peanøttkrem:

Bland sammen margarin, peanøttsmør og melis â helst i en kjøkkenmaskin â til du får en jevn masse. Suppler med noen teskjeer melk for å få en konsistens som er lett å jobbe med.

Montering:

Skrell bananen, og skjær den i skiver. Finhakk peanøtter.

Ha peanøttkrem i en sprøytepose med stor åpning. Fordel utover kakene, pynt med en bananskive. Dryss peanøttbiter over. Vel bekomme!

Smak på nett

Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.

TEKST: Yngve Ekern

De er mange, de er entusiastiske â og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)

Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.

Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!

Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.

Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.

De du skal treffe er:

TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)

Vegetarbloggen.no (Mari Hult)

HeiaMat.no (Espen Nersveen)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:50


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?