Til hovedinnhold

Ukens matblogger: Klassisk blomkålsuppe

20. februar 2014Aktuelt
BILLIG, GODT OG SUNT: Server blomkålsuppen med noen dråper olivenolje og et dryss karri. Foto: Pia Skevik
BILLIG, GODT OG SUNT: Server blomkålsuppen med noen dråper olivenolje og et dryss karri. Foto: Pia Skevik

Denne deilige blomkålsuppen er nesten for god til å være sann. Enkel, sunn, vegetarisk og billig! 

Ukens matblogger Pia Skevik (32)Er musikkprodusent, programleder og DJ i NRK.Bor i Oslo.Favorittråvare? Jeg får si hvitløk, da! Eventuelt søtpotet, jeg elsker søtpotet i alle former.Favorittredskap? Den store ballongvispen jeg fikk av barna mine til bursdag i fjor.Når jeg lager mat så liker jeg aller best å ha god tid, og jeg elsker å lage svære middager. Det gjør jeg som oftest sammen med mine søstre Julie og Amalie som har assistert meg på kjøkkenet i over 15 år, og mine kjære venninner Nora og Kirsti, som har kommet meg til unnsetning når jeg har invitert for mange på for mye.Blogger påwww.matvrakbloggen.no Jeg syntes mat er veldig gøy! Matprogram, kokebøker, blader, apps, nettsteder, blogger, tidskrifter, restauranter, oppskrifter - jeg er rett og slett et matvrak.Foto: Terje Qvam
Ukens matblogger Pia Skevik (32)Er musikkprodusent, programleder og DJ i NRK.Bor i Oslo.Favorittråvare? Jeg får si hvitløk, da! Eventuelt søtpotet, jeg elsker søtpotet i alle former.Favorittredskap? Den store ballongvispen jeg fikk av barna mine til bursdag i fjor.Når jeg lager mat så liker jeg aller best å ha god tid, og jeg elsker å lage svære middager. Det gjør jeg som oftest sammen med mine søstre Julie og Amalie som har assistert meg på kjøkkenet i over 15 år, og mine kjære venninner Nora og Kirsti, som har kommet meg til unnsetning når jeg har invitert for mange på for mye.Blogger påwww.matvrakbloggen.no Jeg syntes mat er veldig gøy! Matprogram, kokebøker, blader, apps, nettsteder, blogger, tidskrifter, restauranter, oppskrifter - jeg er rett og slett et matvrak.Foto: Terje Qvam

- Blomkålsuppe er en typisk hverdagsrett. Men hvis du legger til litt deilig sjømat, et dryss trøffelolje eller sprøstekt bacon for eksempel, jobber den seg godt inn i helgen eller en litt finere middag, sier matblogger Pia Skevik til Godt.no.

- Jeg er utrolig glad i blomkålsuppe så jeg lager gjerne en veldig stor porsjon og fryser ned. Jeg liker også at suppen mer eller mindre lager seg selv, og at jeg stort sett kan lage den på innfall fordi den består av ting jeg har i kjøleskapet allerede. Men siden den trenger litt tid på å koke, så jeg lager den alltid kvelden før vi skal spise den. Min familie er iallfall ikke tålmodige nok til å vente tre timer på middag når vi kommer hjem fra barnehage og jobb, sier Pia.

- Det er ikke så mye som kan gå galt med blomkålsuppe. Det aller viktigste når man lager mat etter andres oppskrift, er å lese hele oppskriften før du begynner. Jeg er dårlig til det selv, og brenner meg på det hver uke. Det er også viktig å stole på egen smak. Noen liker tynne, milde supper, mens andre liker tykke og salte, eller silkemyke og syrlige. Ta utgangspunkt i oppskriften og tilpass underveis hvis det er noe du er veldig glad i som du tror kan passe. En kamerat av meg lagde den med chili forleden, til stående applaus, sier hun.

- Bloggen er et overskuddsprosjekt. Jeg blogger ikke så mye som jeg vil, men jeg har to små barn og er i full jobb. Jeg prøver å ta bilder av det meste jeg lager, men ofte er familien så sulten når maten kommer på bordet glemmer glemmer jeg å ta det siste anrettingsbildet. Det er spesielt gøy med tilbakemeldinger jeg får, som at det var for mye smør i gulrotmosen, eller at svigermor mente fiskegratengen var den beste hun hadde smakt siden før krigen, sier Pia.

- Min største matoplevelse? Jeg har hatt mange store matopplevelser de siste årene, men det jeg husker best var da mannen min og jeg var i Dalian i Kina og satt på langbord med masse folk vi ikke kjente. Vi drakk tsing-tao, kinesisk lyst øl, fra plastkrus og spiste «chuanr». Det er kinesisk-muslimske grillspyd med lam, grønnsaker eller kylling, sier hun.

Les bloggen til Pia her, og følg henne på Facebook og Instagram også.

Ingredienser til fire personer

  • 2 store eller 3 små sjalottløk
  • 5-6 dl vegetar eller kyllingkraft
  • 2 små eller 1 stort blomkålhode, renset, skylt og grovkuttet
  • 1,5 dl bechamel med dijonsennep
  • 2 dl melk
  • 1 dl fløte

Slik gjør du

Du må nok regne med 20 minutter aktiv matlaging og ca 1,5 - 2 timer koketid sammenlagt.

Stek løken i olje til den blir blank. Ha i kraften sammen med renset og grovhakket blomkål. La dette putre til blomkålen er god og myk, og smaken av blomkål er hovedpreget i kraften. Alt ettersom hvor lenge du har latt suppen putre, hva slags steketopp du har og hva slags smaksbilde du liker, ha i fløte og melk når du syntes kraften er hakket for hvass for å være en suppe i seg selv. La dette putre i 15-30 minutter på medium varme.

Så er det valgets kval, egentlig har du nå en fiks ferdig suppe. Ta ut litt av væsken og bland sammen med bechamelen til den blir jevn og flytende uten klumper. Så blander du den tilbake i suppa. Eller, hvis du vil raffinere den litt kan du sile ut væsken, og kjøre denne med halvparten av blomkålkjøttet i en blender. Da holder det også å blande i bechamelen nå, for den blir jevnet av blenderen. Resten av blomkålkjøttet rører du inn i denne ferdige suppen.

Server slik du liker den best. Enten naturell, eller så kan jeg tipse om at både dryss med god olivenolje, trøffelolje, eller karri er godt. Jeg gikk for en kombinasjon av karri og olivenolje.

LETTVINT: Fres løk og kok opp kraften, tilsett blomkål og melk og fløte så er du nesten ferdig. Foto: Pia Skevik
LETTVINT: Fres løk og kok opp kraften, tilsett blomkål og melk og fløte så er du nesten ferdig. Foto: Pia Skevik

NB! Det kan ikke sies for ofte, vi som har små barn må få ha et salt-forbehold. Jeg prøver til den grad det går å salte etterpå. Det er også utgangspunktet for denne oppskriften, men bruker du en ferdig kraft er de ofte mer enn salte nok.

Publisert: 20.02.2014 kl. 04:18
Oppdatert: 20.02.2014 kl. 11:49


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?