Google søketrender: Disse matordene søkte vi mest på i 2017

13. desember 2017Aktuelt
GOOGLET I 2017: Trenddrinken Aperol Spritz og oppskrift på lammelår er blant de mest søkte matordene i år. Foto: Creative Commons/Sara Johannessen/VG
GOOGLET I 2017: Trenddrinken Aperol Spritz og oppskrift på lammelår er blant de mest søkte matordene i år. Foto: Creative Commons/Sara Johannessen/VG

Gode, gamle klassikere og et knippe trendretter - vi har tatt en titt på hva nordmenn har vært mest opptatt av når det gjelder mat og oppskrifter på nettet. 

Hvert år slipper Google en oversikt over hva vi søkte mest på i året som gikk. Valgomat, spinner, sperregrense og bitcoin var de mest populære søkene i Norge i 2017, men mange bruker også Google til å søke etter oppskrifter.

Årets mest trendy oppskrifter og matretter er en fin blanding klassikere og nyskapninger. Her finner vi nemlig både lammelår, drops (!), sjokoladepizza og fårikål, mens Aperol Spritz er den første og eneste drikken på topp ti, står det i pressemeldingen fra Google.

Internasjonalt har folk vært mest opptatt av kjøttretter som kyllingbryst, kjøttdeig, svinekoteletter og tyrkiske bakstoppskrifter som brødet poğaça tarifi og kaken kek tarifi.

Godt har listet opp de ti av de mest søkte matordene i Norge i 2017 og funnet oppskrifter til flere av dem, så slipper du å lete lenger (hvis du allerede ikke har funnet svaret).

1. Lammelår

Øverst på listen over ti mest søkte matord i Norge finner vi lammelår, som naturlig nok nådde toppkurven rundt påsketider.

2. Drops

På en andre plass er det mange som har googlet «Drops oppskrifter». Selv om noen kan ha søkt på oppskrifter på drops, er det nok strikkeoppskrifter fra garnprodusenten Drops mange har vært på utkikk etter. Relaterte emner er nemlig «hals» og «ull».

3. Sjokoladepizza

Tidligere i høst lanserte Dr. Oetkers sin nye dessert; sjokoladepizza. Mens mange var skeptiske, viste salgstallet at mange også var nysgjerrige. Ifølge Aftenposten ble sjokoladepizzaen nesten utsolgt de første ukene.

Våre kolleger i MinMote har testet sjokoladepizzaen - se dommen her:

MinMote tester: Sjokoladepizza

4. Fårikål

Fårikål ble kåret til Norges nasjonalrett allerede i 1972, likevel er det mange som i dag lurer på hvor lenge fårikålen skal koke - spesielt rundt septembermåned i forbindelse med fårikålens dag.

TV-kokk Wenche Andersen har tidligere forklart til Godt at forskjell på koketiden avhenger av hvilken type kjøtt du velger. Sauekjøtt og lammekjøtt trenger litt lenger koketid, men uansett skal fårikålen koke i minst 2,5 timer.

5. Riskrem

Den tradisjonelle juledesserten dukker opp hos mange hjem i julen. Og til tross for at årets julefeiring ikke en gang har begynt, er det flere som lurer på hvordan en lager riskrem à la Hellstrøm.

6. Aperol Spritz

Den eneste drikken på topp ti-listen er ikke overraskende årets trenddrink. Den oransje drinken, som fikk rotfeste for allerede tre år siden, har bare økt i popularitet, fortalte barsjef Anne Maurseth til Godt i høst.

7. Club sandwich

Lunsjretten er en kjent klassiker bestående av to lag pålegg mellom tre brødskiver. De skjæres vanligvis ut i trekanter, som halvdeler eller fjerdedeler av skivene. En klassisk club sandwich inneholder gjerne kalkun, bacon, salat og tomat.

8. Risboller

Nok en tradisjonsrik juleoppskrift på listen. Mange har kanskje barndomsminner til risboller i julen. Julegodtet, som lages hovedsaklig av sjokolade, puffet ris, delfiafett og melis, er populære blant både små og store når julen nærmer seg.

9. Surdeigsbrød

Surdeigsbrød strekker seg helt tilbake til gamle baksttradisjoner, men de siste årene har flere og flere har fått øyne opp for brødalternativet. Allerede i 2012 var surdeig blitt hot igjen.

Du trenger både gode råvarer og god tid til å lage surdeigsbrød, ifølge surdeigsekspertene Martin Fjeld og Casper Lugg. Siden surdeig er en måte å få bakverk til å heve uten vanlig gjær, er starter grunnstammen i surdeigsbrødet som må behandles med tid og kjærlighet før den kan bli brød.

10. Kvæfjordkake

Kvæfjordkake - også kjent som «Verdens beste» - danket ut kransekake, gulrotkake, marsipankake og sjokoladekake i 2002 og gikk helt til topps i kåringen av Norges nasjonalkake. Den lages tradisjonelt i en stor langpanne med sukkerbrødbunn, marengs og mandler, og deles i to og fylles med vaniljekrem eller romkrem før servering. Kvæfjordkake er gjerne et fast innslag på kakebordet på 17. mai, men også andre tilstelninger som dåp, konfirmasjon og bryllup.

Listen er basert på søketermer som ble brukt svært mye i 2017 sammenlignet med 2016.

Publisert: 13.12.2017 kl. 13:37
Oppdatert: 13.12.2017 kl. 14:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?