Slik renser du «snodige» grønnsaker

GRØNT ER SKJØNT: Asparges er best når det er i sesong. Mens vårløk gjør seg i mange retter med den milde og gode løksmaken. Foto: Sara Johannessen
GRØNT ER SKJØNT: Asparges er best når det er i sesong. Mens vårløk gjør seg i mange retter med den milde og gode løksmaken. Foto: Sara Johannessen
Natalie Ngo Granum

Hvilken del av vårløken kan du spise? Og skal asparges renses fra toppen eller bunnen? Her får du svarene på grønnsaksspørsmålene du kanskje alltid har lurt på.

Noen grønnsaker kutter vi nesten daglig, og har til og med funnet vår egen måte å gjøre det mest effektivt på. Andre bruker vi kanskje sjeldnere og da er ikke alltid lett å vite hvordan å håndtere dem.

Og selv om enkelte grønnsaker ikke er veldig uvanlige, betyr det ikke at vi alltid vet hvilken del av grønnsaken vi kan bruke til hva. Har du for eksempel alltid lurt på hvilken del av vårløken eller purren du kan bruke, er du ikke alene om å lure på dette. For søker du på «vårløk» på Google dukker relaterte søk som «vårløk hvilken del» og «vårløk skjære» opp.

Derfor har vi forsøkt å svare på spørsmålene under med tips til hvordan du kan rense og skjære ulike grønnsaker:

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Har du stått med en purre i hånden og lurt på hvilken del av grønnsaken du egentlig kan bruke? Faktisk kan hele planten spises, men den grønne og den hvite delen har forskjellige bruksområder. Den hvite delen er mørest og brukes ofte rå – for eksempel på brødskiven – mens den grønne egner seg godt i supper og gryter.

Det samler seg ofte jord eller sand mellom bladene, så det er viktig å rense purren godt før bruk. Dette gjør du ved å kutte et snitt på langs og deretter skylle mellom bladene. Deretter er det bare å kutte purren slik du ønsker å bruke den.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Vårløk minner på mange måter om purreløken, men den er både mindre og mildere. Du kan i likhet med purren spise hele vårløken, enten rå, kokt eller stekt. Skal du bruke det grønne, bør du skjære vekk det øverste – særlig hvis det er litt brunt eller slapt i toppen.

Tips: De grønne bladene kan erstatte gressløk, bare vær obs på at smaken er noe sterkere.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Det er forskjell på hvit og grønn asparges, både i smak og hvordan de skal renses. På begge skal du kutte eller brekke av den nederste delen, cirka 2-3 cm. Mens hvit asparges skal alltid skrelles fra toppen og ned, grønn asparges kun skrelles den nederste delen av stilken. Har du en god aspargesskreller tilgjengelig, blir det enda enklere å få rensejobben gjort.

Tips: Når du skal oppbevare asparges, så tenk på dem som blomster: Kutt av en nederste del og sett dem i et vannglass i kjøleskapet.

Foto: Isabel Heiss / Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Isabel Heiss / Shutterstock / NTB scanpix

Den knudrete rotgrønnsaken med det lysebrune skallet kan virke uhåndterlig ved første øyekast. Det viktigste er å skrelle vekk alt skallet før bruk for å få vekk jordrester. Det sprø og aromatiske fruktkjøttet kan deretter kuttes i terninger (hvis du skal lage suppe) eller strimler (til wok eller ovnsbakt), samt rives (for eksempel i salat).

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Et giga kålhode er ikke så skremmende å håndtere som det kanskje ser ut som. Første steg er å skylle kålen og fjerne stygge blader. Avhengig av hva du skal bruke kålen til, kutter du den deretter med en god og stor kniv. Skal den kokes eller dampes, deler du den i to og så i båter. Hvis du skal bruke kål i for eksempel stuing, råkost eller wok, kan du først kutte kålen i fire og deretter strimler.

Foto: Magnar Kirknes
Foto: Magnar Kirknes

Gresset med de lange, slanke stilkene er ikke ofte brukt i norske retter, men er derimot en sentral del av det thailandske kjøkken. Der brukes den spesielle smaken mest til å smaksette mat. For med unntak av den myke midten, er stilken for hard å tygge. Det betyr ikke at enden av sitrongresset ikke kan tilsettes i supper og deretter siles. Du kan også finhakke og banke sitrongress, så marinere kjøtt med den og børste det vekk når kjøttet er stekt. Smaken har da allerede rukket å sette seg.

Den lyse og mykere delen kan du imidlertid fint spise. Kutt av endestykket på hver stilk inntil du ser ringer med et lilla skjær. Fjern også løse, tørre, ytre lag og bruk bare de indre, svakt fargede stilkene som fremdeles sitter samlet når du kutter opp stilkene.

Kilder: Frukt.no, Lise Finckenhagen, Bama, VG Helg.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?