IKEA planlegger å halvere matavfallet innen 2020

22. juni 2017Aktuelt
MATSVINN: IKEA har et nytt mål om å redusere matsvinn innen bedriften med halvparten. (Merk: Bildet til venstre er et illustrasjonsbilde). Foto: Shutterstock/Jan Ovind/VG
MATSVINN: IKEA har et nytt mål om å redusere matsvinn innen bedriften med halvparten. (Merk: Bildet til venstre er et illustrasjonsbilde). Foto: Shutterstock/Jan Ovind/VG

Initiativet settes i gang i Norge i september.

Vi har tidligere skrevet om hvordan den svenske interiørgiganten IKEA planla å lansere kjøttboller uten kjøtt - altså vegetarboller. Dette var fordi kjøttbollen (også kjent som köttbullen) var selskapets minst miljøvennlige produkt, blant annet på grunn av de store metanutslippene ved storfehold, skrev vi da.

Nå har IKEA et nytt miljømål.

Den svenske interiørgiganten IKEA ønsker å halvere matsvinnet innen virksomheten innen september 2020. Dette kommer fram i en pressemelding selskapet slapp tidligere denne uken. Nyheten har fått oppmerksomhet internasjonalt, og har blitt skrevet om av både Reuters og matsiden Grubstreet.

Skjer i Norge

Ifølge IKEA har 20 prosent av varehusene totalt tatt i bruk løsningen «Food is Precious», som har ført til en redusering av matavfall tilsvarende 176 000 måltider. Systemet går ut på at de måler all maten som kastes i blant annet IKEA-restauranten, noe som gir dem oversikt over hvor mye av hva som kastes - og hvordan de kan redusere mengden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

REGISTRERE: Det nye systemet går ut på at alt matsvinn må veies og registreres. Foto: Krister Sørbø/VG
REGISTRERE: Det nye systemet går ut på at alt matsvinn må veies og registreres. Foto: Krister Sørbø/VG

I Norge skal i første omgang varehusene på Slependen og Åsane bruke det nye avfallssystemet, og målet er å halvere matavfallet allerede i løpet av første driftsår, heter det i pressemeldingen.

Bevisstgjøring

- Prosjektet er startet for å redusere matavfall, og vi starter altså på to varehus rett over 1. september. Da skal vi teste og gjøre en del forarbeid, før vi deretter ruller ut systemet i resten av husene i løpet av 2018, sier Country Food Manager i IKEA Norge, Tor Morten Myrseth til Godt.

Han fortsetter:

- Vi ønsker å kartlegge alt svinn, og da snakker vi om alt fra avskjær og overproduksjon til produksjonsfeil. Målet er å kartlegge hva som kastes og hvorfor, og deretter gjøre nødvendige tiltak, sier Myrseth.

Food Manager-en tror målesystemet vil gjøre medarbeiderne bevisst på hva som kastes.

- Når du fysisk må måle opp og registrere alt som må kastes er det klart det gjør noe med holdningen vår. Jeg mener Wastewatcher-programmet gjør at man selv blir veldig klar over hva som egentlig foregår, og at man blir mer bevisst, sier Myrseth.

Så langt skal løsningen ha ført til en reduksjon i matkasting på opptil 30 prosent, ifølge IKEA.

Viktig bidrag

Thomas Hartnik er seksjonssjef, seksjon for avall og grunnforurensning, i Miljødirektoratet. I en kommentar til Godt stiller han seg positiv til initiativet.

«Vi synes at dette er et svært godt initiativ av IKEA som vil bidra til å redusere matsvinn i Norge. Det er fint at IKEA med denne kampanjen ikke bare reduserer matsvinn, men gjør medarbeidere og kunder også bevisste på hvor mye mat vi kaster og hva vi kan gjøre for å kaste mindre mat,» skriver Hartnik.

Han fortsetter:

«Matsvinn koster ikke bare, men belaster også miljøet og gir etiske dilemma. Tiltaket som IKEA nå gjennomfører er et av mange viktige bidrag i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinn innen 2030. I disse dager inngår matbransjen og nasjonale myndigheter en bransjeavtale som har som mål å halvere matsvinn i Norge innen 2030. IKEAs kampanje er et viktig bidrag i dette arbeidet.»

Grønnere kjøkken

Dette er ikke første gang Godt skriver om miljøet: Vi har tidligere omtalt fenomenet «veganuary» som går ut på å kutte ut kjøtt hele januar. Vi har også laget en liste over sjømat du kan spise med god samvittighet - og hva du bør styre unna.

Har du lyst på et litt er miljøvennlig kjøkken? Da bør du sjekke ut denne listen. Eller kanskje du bør lese litt om tofu, som både er miljøvennlig OG sunt.

Hva tenker du om grepet til møbelkjeden? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet.

Publisert: 22.06.2017 kl. 12:29
Oppdatert: 23.06.2017 kl. 09:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?