Varmende supper: Gulrotsuppe, nudelsuppe og grønnsakssuppe

GODE SMAKER: En krydret gulrotsuppe eller asiatisk nudelsuppe med kylling både varmer og metter. Foto: Sara Johannessen/VG
GODE SMAKER: En krydret gulrotsuppe eller asiatisk nudelsuppe med kylling både varmer og metter. Foto: Sara Johannessen/VG
Lise Finckenhagen

En rykende varm og mettende suppe passer bra i januarkulden. 

En krydret, men likevel mild gulrotsuppe er enkel og rask og lage. Dagens gulrotsuppe har jeg krydret med ingefær, spisskummen, koriander og garam masala, noe som får smakene til å helle litt mot indisk. Bruk søte gode gulrøtter, eller erstatt halvparten av gulrøttene med søtpotet for en ekstra sødmefull smak. Fetaosten jeg har smuldret over til slutt bryter riktignok litt med den indiske retningen, men den gir en god saltsmak og passer veldig godt til de små friske eksplosjonene fra granateplekjernene.

Asiatiskinspirerte nudelsupper troner høyt oppe på suppetoppen og kommer i en mengde ulike varianter. Utgangspunktet for denne kylling- og nudelsuppen er en god kyllingkraft som du gjør deilig aromatisk ved å tilsette diverse aromater som stjerneanis, nellik, kanel, koriander, fennikelfrø, chili og ingefær, som får koke sammen et kvarters tid til det dufter herlig. Juster smaken med fiskesaus og litt sukker. Topp den ferdige suppen med chilisaus og server den med limebåter til å presse over helt til slutt. Å finne den riktige balansen er viktig her i livet - det gjelder også når det kommer til smaker. Så trekk i fra og legg gjerne til hvis du føler behov for det.

Også har vi suppen som virkelig oser av kjærlighet, omsorg og raushet: En skikkelig høstsuppe med sesongens rotgrønnsaker i selskap med mørt og smaksrikt knokekjøtt. Skaff deg en kjøttfull, lettsaltet og røkt svineknoke og la den få koke stille og rolig til kjøttet faller av benet. Da har du samtidig laget en god kraft som blir enda bedre etter at grønnsakene har fått kokt seg møre i den. Ha kjøttet tilbake i suppen og dryss over godt med revet pepperrot ved servering. Det gir en utrolig frisk og fyldig smak som kan minne om sterk sennep. Flatbrød eller ferskt brød er et selvskrevent følge til høstens suppeklassiker. Og ikke minst, saltet og godt smør. Sånt blir det suppelykke av!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?