Dette kan være grunnen til at vi elsker karbohydrater

PASTA: Nå kan det se ut som at forskere har funnet en grunn til at vi er så glad i mat som inneholder karbohydrater. Foto: Sara Johannessen/VG
PASTA: Nå kan det se ut som at forskere har funnet en grunn til at vi er så glad i mat som inneholder karbohydrater. Foto: Sara Johannessen/VG
Camilla Christensen
Camilla Christensen

Forskere har oppdaget en sjette smak som kan forklare hvorfor noen av oss er så glad i karbohydrater.

De fleste oss er klar over de fem smakene tungen vår registrerer i det vi tar maten inn i munnen. De fem smakene vi kjenner godt er søtt, salt, bittert, surt og umami. Sistnevnte er det som gjør at vi beskriver noe som «smakfullt», og gir maten en rundere smak som sitter lenge på tungen.

Nå har matforsker Juym Lim i samarbeid med et forskerteam fra Oregon State University, funnet ut at mennesker kan ha en sjette smakssans, som kan forklare hvorfor vi er så glad i mat som er rik av karbohydrater som pasta, brød, ris og poteter, skriver britiske Huffington Post.

Til New Scientist har Lim fortalt at hver kultur har en viktig kilde til karbohydrater og at idéen om at vi ikke kan smake det vi spiser ikke er fornuftig.

Karbohydrater som stivelse er laget av kjeder av sukkermolekyler og er en viktig energikilde i kostholdet vårt. Likevel forteller Lim at matforskere har en tendens til å ignorere tanken om at vi kan være i stand til å smake på karbohydratene vi får i oss.

For å teste om mennesker faktisk kan smake karbohydrater, fikk forskerne en rekke frivillige til å smake på blandinger av karbohydrater som inneholdt lange eller korte karbohydratkjeder.

Det viste seg at tungen kunne identifisere karbohydrater før de brytes ned til sukker.

– Asiaterne fortalte at det smakte som noe ris-lignende, mens personer fra vesten synes det smakte som noe brød- eller potetlignende. Det var som å spise mel, forteller Lim til New Scientist.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KARBS: Poteter i flere former er kjent tilbehør på norske middagsbord. Foto: Magnar Kirknes/VG
KARBS: Poteter i flere former er kjent tilbehør på norske middagsbord. Foto: Magnar Kirknes/VG

For at en smak skal kunne defineres som en grunnsmak, må den blant annet aktivisere spesifikke smaksreseptorer i smaksløkene våre, ifølge NPR.

Tidligere har andre forskere hevdet at de har funnet en sjette smak, men den gang lå den i frityrgryten. Nemlig smaken «oleogustus», som skulle beskrive smaken av fet mat. Her gjennomførte også et forskerteam en smakstest av forskjellige smaksblandinger, hvor den nye smaken ble plassert for seg selv. Den smakte derimot ikke noe godt.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?