Verdens beste kokk er norsk
Ørjan Johannessen stakk av med seieren i årets Bocuse d’Or, i sin siste runde som konkurransekokk.
Hvert andre år avholdes den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike. I år var deltagere fra 24 land med i kampen om å bli kåret til verdens beste kokk. Ørjan Johannessen fra Norge tok gullmedaljen. Det norske teamet bestod også av Johannessens assistent Jimmy Øien og coach Odd Ivar Solvold, som selv har deltatt i konkurransen og vant bronsemedaljen i 1997.
Sølvmedaljen gikk til USA, det er deres første medalje i konkurransen. Bronsemedaljen fikk Sverige. Finland ble også anerkjent under prisutdelingen, de mottok prisen for «Best commis», den beste assistenten, og for «Beste kjøttrett». Prisen for «Beste fiskerett» gikk til Japan.
Johannessen var en klar medaljefavoritt, og også Norges representant i konkurransen for to år siden. Da endte han på femte plass, men fikk annerkjennelse for sin fiskerett som ble kåret til konkurransens beste. I forkant av årets konkurranse uttalte at han ikke reiser til Lyon for å vinne fiskeretten. Til Bocusedornorge.no sa han at «denne gangen vil jeg ikke vinne prisen for «Beste fiskerett», slik jeg gjorde forrige gang. Det er edelt metall som gjelder.»
Til daglig driver Johannessen restauranten på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll, som i desember ble vurdert til den åttende beste restauranten i Norge av den svenske matguiden White Guide. Han startet som lærling ved Hotell Neptun i Bergen i 2004, og har vært innom Mathuset Solvold i Sandefjord og Gastronomisk Institutt i Stavanger før han begynte å jobbe på Bekkjarvik Gjestgiveri der hans foreldre er vertskap.
Deltakerne hadde 5 timer og 35 minutter til å tilberede to retter, en fiskerett og en kjøttrett. Det er arrangementskomitéen som bestemmer hovedingrediensene i hver av rettene, og hva fokuset skal være i utviklingen av rettene. I år skulle deltagerne ta for seg perlehøns og ørret. Til kjøttretten ble deltagerne bedt om å fokusere på sin lokale matkultur, mens det til fisken skulle være fokus på bruk av grønnsaker – minst halvparten av retten skulle bestå av grønnsaker.
Deltagerne bedømmes på smak og presentasjon – samt de særlige kriteriene satt til hver av rettene.
De bedømmes av en jury bestående av verdens beste og mest anerkjente kokker, blant annet vår egen Eivind Hellstrøm, amerikanske Thomas Keller som driver The French Laundry, Thibaut Ruggeri som vant Bocuse d’Or 2013 og Paul Bocuse selv.
Norge er det landet som har tatt nest flest medaljer i Bocuse d’Or siden konkurransen ble arrangert første gang i 1987. Det er bare Frankrike som har flere topplasseringer enn oss. Franske Thibaut Ruggeri vant forrige konkurranse, som syvende franskmann. Norge har tatt fire gullmedaljer. Bent Stiansen var den første nordmannen som gikk til topps i konkurransen, i 1993 – Terje Ness vant i 1999, i 2003 vant Charles Tjessem og Geir Skeie tok hjem gullet i 2009. Ellers har Norge vunnet to sølvmedaljer og to bronsemedaljer.
Sverige og Danmark er også sterkt representert opp gjennom årene, med fem medaljer hver. Ellers er konkurransen svært sterkt preget av mannlige kandidater – siden konkurransen ble arrangert for første gang for 28 år siden er det kun en kvinne som har vunnet, Léa Linster fra Luxembourg som tok gull i 1989.
Bocuse d’Or er den mest prestisjetunge konkurransen som arrangeres internasjonalt for profesjonelle kokker, og blir betegnet som kokkebransjens olympiske leker eller kokke-VM. Konkurransen ble første gang arrangert i 1987. Det var franske Paul Bocuse som tok initiativet til konkurransen – han ønsket å skape en arena hvor kokker fikk vise frem sine presentasjoner på samme måte som idrettsutøvere, i et faglig tungt miljø og med full mediedekning.
Utvelgelsen av deltagere til konkurransen skjer på nasjonalt nivå, hvert land plukker en representant som ansees som den mest lovende i sin generasjon. Dette starter halvannet år før konkurransen og videre arrangeres regionale konkurranser (i Europa, Latin-Amerika og Asia) hvor de 22 beste deltagerne kåres. Disse går videre til den internasjonale konkurransen, sammen med to land som velges ut av juryen som såkalte ”wild cards” – noen de har særlig tro på, selv om de ikke kvalifiserte seg gjennom de regionale konkurransene. I år var det Marokko og Spania som ble håndplukket av juryen.
Kilder: NTB, Bocusedornorge.no, Presseskriv Bocuse d’Or, Ørjan Johannessens Facebook-side.