Til hovedinnhold

Lager øl av maur

TØRST? Øl brygget på maur blir fruktig og pepperaktig, visstnok. Foto: Scanpix
TØRST? Øl brygget på maur blir fruktig og pepperaktig, visstnok. Foto: Scanpix

Det smaker fruktig og pepperaktig, ifølge amerikaneren som står bak.

Maur i ølet har du sikkert opplevd i parken en sommerdag, men en øl brygget på maur har du neppe smakt.

Dailey Crafton, som kommer fra Brooklyn i USA, brygger «wild beer» og har nå laget et brygg på maur. Wild beer er øl som er brygget på ville gjærkulturer høstet fra naturen. Det var Vice som først skrev om Craftons spesielle variant.

Maur-ølet ble et fruktig og litt pepperaktig saison-øl han kalte Funky Fresh. Et velsmakende brygg, ifølge Crafton.

Tilfeldighet

At mauren havnet oppi ølen hans skjedde litt tilfeldig.

- Jeg skulle høste gjærkultur fra en squashblomst, men det viste seg at den var full av maur. Heldigvis har insekter, og særlig de som har kontakt med blomster, de samme bakteriene på seg, forteller Crafton til Godt.no.

Han laget gjærkultur av både blomsten og maurene, før han silte det og fortsatte gjæringsprosessen.

Skulle gjerne smakt

Ølsommelier Amund Polden Arnesen har aldri brukt insekter i ølbrygging, men mener det kunne vært gøy å prøve en gang.

- Det å høste ville gjærkulturer fra naturen kan være en spennende måte å skaffe seg gjærstammer som man ellers ikke får tak i, og med riktig utstyr, litt tålmodighet og litt prøving og feiling er det ikke så vanskelig å få til heller, sier Arnesen, som er en av folkene bak surølsbryggeriet Eik & Tid.

Han ville gjerne smakt på øl laget av maur om han fikk mulighet.

- Jeg er ganske lite brydd med «ekle» råvarer i mat og drikke. Er det noenlunde trygt, så smaker jeg på alt.

BOBLE OVER: Interessen for håndverksøl har eksplodert de siste årene. Foto: Scanpix
BOBLE OVER: Interessen for håndverksøl har eksplodert de siste årene. Foto: Scanpix

Mange ølvarianter

Dailey Craftons maur-øl var kun til hjemmebruk og vil ikke bli satt i storproduksjon, selv om Crafton selv er i gang med å starte sitt eget bryggeri, Conduit Beer. Han har heller ikke prøvd andre insekter i ølbryggingen, men er ikke fremmed for å spise dem.

- Jeg har smakt kjeks laget av gresshoppe-mel, de smakte godt. Snart må vi slutte å spise kuer, så da mener jeg insekter er en god alternativ proteinkilde, sier Crafton.

Ølinteressen verden rundt har eksplodert de siste årene, og småskalaprodusenter har funnet på flere og flere sære triks for å skille seg ut. I fjor lanserte Lervig i samarbeid med Evil Twin et øl brygget på Grandiosa og hundrelapper, og det svenske bryggeriet Närke lager øl tilsatt beversekret. Det brasilianske bryggeriet Lamas Brew Shop lager også øl med maur, men som smakstilsetning og ikke som gjærkultur.

Har du smakt flere rare øl? Del det med oss i kommentarfeltet!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?