De mest populære kaffedrikkene i resten av verden

KAFFETØRST: Den vanligste kaffetypen i Norge, utenom den tradisjonelle traktekaffen er italiensk espresso. Foto: NTB Scanpix
KAFFETØRST: Den vanligste kaffetypen i Norge, utenom den tradisjonelle traktekaffen er italiensk espresso. Foto: NTB Scanpix
Pia Cecilie Vabro

Melk, sukker, kanel eller safran? Det finnes like mange forskjellige kaffetradisjoner i verden som det finnes land. Vi har tatt en titt på noen av dem.

Hva er vel en morgen uten kaffe? Torsdag har du all grunn til å unne deg en kopp ekstra - 1. oktober feires nemlig den aller første offisielle internasjonale kaffedagen, eller The International Coffee Day.

Kaffen kom til Norge på slutten av 1600-tallet, men i begynnelsen var den dyr - og det ble ikke vanlig for folk flest å drikke kaffe før på 1800-tallet. I dag er det svært vanlig, ifølge en undersøkelse utført av Norsk Kaffeinformasjon drikker 2,75 millioner av alle nordmenn kaffe hver dag, og i snitt drikker vi 3,7 kopper kaffe om dagen. Og selv om det går kanskje mest i traktekaffe eller automatkaffe i løpet av arbeidsdagen, har vi de siste ti årene også blitt flinkere til å unne oss kaffedrikker fra kaffebarer. Og disse byr ofte på nye elementer de plukker opp fra utlandet - en av de seneste trendene på norske kaffebarer i vinter var australske flat white.

Inspirert av Huffington Post tok Godt en sveip over verden og så på nettopp flat white, og hva som ellers er de mest populære kaffedrikkene andre steder enn i Norge.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Den tyrkiske kaffen står faktisk på UNESCOs kulturarvliste. Kaffen ristes og kokes i en metallkanne, gjerne med sukker og serveres i en kopp, som man lar stå til kaffegruten har lagt seg i bunnen.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Espresso lages ved at nesten kokende vann presses gjennom finkvernede kaffebønner. Den er tykkere enn vanlig kaffe, og brukes også som basis for de kaffedrikkene vi er best kjent med fra kaffebarene - blant annet caffe lattè, cappuccino og macchiato.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Den kubanske kaffen er en slags espresso, men den lages ved at espresso-shotten blir tilsatt demerara-sukker. Denne espressoen kan også brukes i diverse kaffedrikker med melk, på samme måte som espresso. Kaffen er populær også utenfor Cuba, særlig i Florida i USA.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Saudi-arabisk kaffe lages ved at kaffebønnene ristes sammen med kardemomme. Tradisjonelt skjer hele kaffeprosessen foran gjestene, de skal se at kaffebønnene bli kvernet og at kaffen brygges. Noen ganger tilsettes også safran eller kanel i kaffen. Den serveres med dadler og annen søt frukt.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Den tradisjonelle måten å brygge kaffe på i Mexico er i en leirkanne, gjerne laget av lokale håndverkere. Kaffen smaksettes med kanel og et mexicansk, brunt rørsukker som heter piloncillo.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

I Etiopia er kaffebrygging en hel seremoni, bønnen vaskesi en varm panne, så males de i en morter før de røres inn i vann i en leirkanne og brygges. Kaffen drikkes med mye sukker - eller salt, men uten melk. ved siden av spiser de popcorn, peanøtter eller puffet hvete.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Godt.no skrev tidligere i vinter om den nye kaffetrenden som har nådd norske kaffebarer, nemlig den australske Flat White. Flat white lages ved at en dobbel espresso-shot toppes med mykt melkeskum. Kaffekoppen skal kun romme mellom 150 og 175 milliliter, noe som gjør at melkemengden blir mye mindre enn i for eksempel en kaffe latte eller en cappuccino.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Vietnamesisk iskaffe lages på mørkristede, lokale kaffebønner som dryppbrygges direkte i et glass med is. Det finnes også en variant hvor man har søt, kondensert melk i glasset, omtrent halvparten så mye melk som kaffe, sammen med isbitene

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix.

Kanskje ikke akkurat en morgenkaffe? Kanskje mer en cocktail? Men basen i Irish Coffee er kaffe. I tillegg er det irsk whisky, brunt sukker og krem på toppen. Kaffe-drinken drikkes gjennom kremen. Det sies at den originale Irish Coffee kun ble toppet med tykk fløte, som ikke skulle være pisket. Men i dag er det helt innafor å servere Irish med pisket krem.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?