Så enkelt lager du hjemmelaget karamell
Ida Gran-Jansen mener karamell kan brukes til nesten alt - enten du foretrekker sjokolade, is, gjærbakst eller kaker.
– Kombinasjonen av fløte, smør, sukker og salt er magisk! Hvis jeg ser karamell på dessertmenyen når jeg er ute og spiser, så velger jeg ti av ti ganger alltid karamelldesserten, sier bakebloggeren og TV-profilen.
Det er ingen tvil om at hun elsker karamell. Et søk på bloggen idagranjansen.com viser at hun har testet ut karamell på det meste - alt fra kaker, iskrem, pannekaker, boller til kakao. Selv riskremen har hun toppet med karamellsaus.
– Karamell kan lages og spises i forskjellige former - enten om det er flytende karamellsaus på iskrem eller til brownie. Eller karamell i en kake som karamellkake. Man kan også lage karamellfudge til jul, sier hun og legger til:
– Det er perfekt å ha en krukke karamell i kjøleskapet, slik at du alltid kan diske opp med is og salt karamell.
– Ikke vanskelig
Den tidligere «Hele Norge baker»-vinneren mener det er én ingrediens som løfter karamellen:
– Jeg må ha salt i karamellen, den smaker mye bedre med enn uten, tipser hun.
Kjærligheten til karamell er så stor at Gran-Jansen for tiden jobber med en ny kokebok med mange karamelloppskrifter, blant annet en karamellkake med karamellpopkorn. Selv slenger hun sammen en karamellsaus på ti minutter,
– Det er ikke vanskelig å lage karamell, men du må kanskje gjøre det et par ganger før det sitter skikkelig, forklarer hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det mest kritiske punktet er å vite hvor lenge sukker og vann skal koke før du har i smør.
– En ting jeg gjør som letter hele prosessen er å tilsette litt vann i sukkeret før du koker sukkeret til karamell. Da har du mye bedre kontroll. Videre koker jeg sukker og vann til fargen er gyllenbrun. Hvis sukkeret blir for mørkt, så blir smaken mer bitter og selve karamellen kan bli for stiv. Hvis sukkeret er for lyst så vil du ikke få den gode karamellsmaken. Jeg rører heller ikke i sukkeret mens det koker, da kan det krystallisere seg.
Neste punkt er å trekke gryten av varmen før du rører inn smør.
– Det kan være lurt å varme opp kremfløten før den helles i, slik at det ikke er for stor temperaturforskjell mellom det varme sukkeret og kald fløte, fortsetter bakebloggeren.
Lager seg selv
En annen enkel måte å lage tykk «karamellsaus» på, er å koke en boks med kondensert melk i en kjele med vann over flere timer. Vannet må hele tiden dekke boksen. Det er også viktig at du bruker den søte typen som du enten finner hos dagligvarehandler med assortert utvalg eller innvandrerbutikker.
Fikk du lyst til å lage noe godt med karamell? Sjekk disse oppskriftene:
Publisert: 17.04.2018 kl. 15:40
Lag deg en gratis konto