Tina Nordstrøm om julen: – Jeg blir nok litt ivrig

GLAD I JUL: Tina Nordstrøm ble kjent i Norge gjennom matprogrammet «Tinas mat». Nå deler hun mattradisjonene sine med Godts lesere. Foto: Lennart Weibull/«Tinas kök - Grunderna, genvägarna och mina bästa recept»/Bonnier Fakta
GLAD I JUL: Tina Nordstrøm ble kjent i Norge gjennom matprogrammet «Tinas mat». Nå deler hun mattradisjonene sine med Godts lesere. Foto: Lennart Weibull/«Tinas kök - Grunderna, genvägarna och mina bästa recept»/Bonnier Fakta
Maria Tveiten Helgeby

Tradisjoner er viktige når TV-kokk Tina Nordstrøm samler familie og venner til klassisk svensk julefeiring. Men julebord - det drar hun ikke på.

TV-kokk Tina Nordstrøm husker fortsatt duften av julemat i oktober.

– Jeg vokste opp som barn av kroeiere, og pappa begynte å lage julekjøttboller og julemat lenge før desember, sier Nordstrøm og ler.

Med lyden av gjester i bakgrunnen ble Tina og broren lagt av farmor. Godnattkyss fra foreldrene fikk de ikke før klokken ett om natten, når foreldrene var ferdige på jobb.

– Det var alltid folk hjemme hos oss, enten det var farmor og farfar som bodde i nabohuset, eller gjester som kom for å slappe av og spise mat.

Kanskje det er derfor hun hvert år googler «hvor kan jeg kjøpe juletre», og får treet i hus så tidlig som mulig. Og samler naboene til et lite gateparty klokken 12 hver eneste julaften.

– Vi spiller all julemusikk vi kan tenke oss mens vi tar oss en lomomba (en cocktail av kakao og brandy, journ. anm.) og spiser pølser. Så tenner vi et lite bål, og sånn har det vært i ti år - enten det snør eller regner, sier Nordstrøm.

– Jeg er utrolig glad i tradisjoner.

Nordstrøm dukket opp på norske TV-skjermer for 17 år siden i programmet «Tinas mat», og har vært et kjent fjes siden. Med sitt smittende humør og gjenkjennelige skånske aksent har hun spredd matglede siden hun var 27 år gammel.

Nå forbereder svensken seg til jul med mannen Martin og barna Albin og Elsie.

– Jeg elsker førjulstiden. Granduft, lyden av julemusikk, at vi kan drikke glühwein og varm epledrikk - det synes jeg er «jättemysigt».

Hver julaften samles hele familien for å drikke kaffe og spise «mandelmusslor», en svensk variant av sandkaker.

– Jeg spiser det kun én gang i året, og det er på julaften klokken tre. Jeg er sykt tradisjonell, sier kokken.

– Og så ser vi på Kalle Anka, før nissen kommer på besøk - «ho ho ho» - og så kommer gavene. Og da må alle si i kor «NEI, SÅ MANGE GAVER DET ER. VI SA JO VI SKULLE KUTTE NED PÅ GAVENE».

Nordstrøm ler.

– Jeg blir nok litt ivrig. Datteren min fant en gave jeg hadde kjøpt allerede i oktober.

Foto: «Tinas kök, grunderna, genvägarna och mina bästa recept», Bonnier Fakta, fotograf Lennart Weibull
Foto: «Tinas kök, grunderna, genvägarna och mina bästa recept», Bonnier Fakta, fotograf Lennart Weibull

På ekte svensk vis diskes det opp til julebord med klassikere som juleskinke, sild og gravet laks når familien Nordstrøm samles - retter hun minnes å ha spist som barn i krostuen.

– Alt vi spiser i julen har jeg fått fra barndommen; varm juleskinke, tynnbrød, to typer sild, brunkål, julegrøt ... Det eneste jeg ikke har tatt med videre er rød saftsaus til grøten. Den skiter jeg i, ler TV-kokken med sin karakteristiske latter.

Hun liker å lage tradisjonelle retter, men prøver også nye ting - som å grave laks med safran og anis istedenfor dill, eller å lage en frisk og god salat med nøtter til julematen.

Men heller ikke en kokkekjendis som Tina Nordstrøm er fremmed for å ty til enklere løsninger.

– Det finnes masse bra ferdiglagde retter på butikken, for å si det sånn, ler hun.

Men en ting gjør hun aldri i julen:

– Siden jeg har fått julebord inn siden oktober gjennom hele barndommen, drar jeg aldri på julebord ute. Hjemme er én sak, men julebord på kro, nei. Det orker jeg ikke. Jeg er «jättetråkig så der».

Hva spiser du i julen? Ta bilde, merk det med #godtno, og post det på Instagram. Kanskje vi reposter bildet ditt!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?