Til hovedinnhold

Sandwich Brothers: Hjelper unge flyktninger i arbeid med iskrem

7. juli 2017Aktuelt
POP-UP SALG: Mikiele Okvbay (t.v.) og Ermias Debesay fra Sandwich Brothers er ute med sykkelen for å selge isen til forbigående kunder. Foto: Sara Berge Holmberg/VG
POP-UP SALG: Mikiele Okvbay (t.v.) og Ermias Debesay fra Sandwich Brothers er ute med sykkelen for å selge isen til forbigående kunder. Foto: Sara Berge Holmberg/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

De er gutter, de er unge og anser hverandre som brødre - og de lager is-sandwich. Derav navnet Sandwich Brothers.

– Vi er som en familie, sier Ali Faez Khalifa (24).

Faez Khalifa er opprinnelig fra Palestina, men født i Irak. Han flyktet fra Irak til Syria da krigen startet. Bare noen år etter måtte han flykte videre til Norge, bort fra krigen i Syria. Her har han bodd i 2 år.

Gjennom introduksjonsprogrammet til Oslo kommune fikk han jobben hos Sandwich Brothers i fjor sommer, noe han først syns var skummelt.

– Jeg hadde ikke jobbet med verken is eller sykkel før, men tenkte «hvorfor ikke?». En må jo prøve!

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULLT KJØR: Det er første uke på nytt kjøkken, og produksjonen av sandwich-is er godt i gang. Fra venstre: Kim Sagarino, Karin Mogstad, Adriana Stoica, Ali Faez Khalifa og Mikiele Okvbay. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
FULLT KJØR: Det er første uke på nytt kjøkken, og produksjonen av sandwich-is er godt i gang. Fra venstre: Kim Sagarino, Karin Mogstad, Adriana Stoica, Ali Faez Khalifa og Mikiele Okvbay. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Sandwich Brothers er en frivillig organisasjon, som ansetter flyktninger mellom 18 og 15 år som har fått oppholds- og arbeidstillatelse og er i introduksjonsprogrammet til Oslo kommune. Organisasjonen samarbeider med Senter for flyktningekompetanse og integrering i bydel Gamle Oslo. Målet er at flyktningene skal få arbeidserfaring.

I dag syns Faez Khalifa det er gøy å jobbe hos Sandwich Brothers. Han forteller at de jobber på kjøkkenet med å lage isene og at de er ute for å selge de. Stemningen på kjøkkenet er ikke noe å klage på.

– Det er gøy å være her med de andre. Vi jobber, prater og noen ganger danser vi litt, forteller han smilende.

Andre sesong i år

I fjor juli startet gründer Christoffer Naustdal Hjelm opp Sandwich Brothers sammen med syv studenter – deriblant nåværende daglig leder Karin Mogstad. Da var det tolv flyktninger som ble ansatt i den frivillige organisasjonen. I år er de samme tolv tilbake, og i august kommer tolv til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EGNE OPPSKRIFTER: Mikiele Okvbay fra Eritrea og Ali Faez Khalifa fra Palestina har sammen med resten av gjengen vært med på å lage de perfekte kjeksoppskriftene. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
EGNE OPPSKRIFTER: Mikiele Okvbay fra Eritrea og Ali Faez Khalifa fra Palestina har sammen med resten av gjengen vært med på å lage de perfekte kjeksoppskriftene. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Hittil er guttene som jobber på Sandwich Brothers fra seks forskjellige nasjonaliteter – Syria, Irak, Afghanistan, Palestina, Eritrea og Somalia. De fleste har vært i Norge i ett til to år, og språkferdighetene er varierende.

– Vi har ikke noe krav til språk. Vi vil være en plass hvor de får et sosialt miljø og kan bli kjent med jevnaldrende og praktisere språket, sier Mogstad.

En typisk dag er fra 12 til 18, hvor de starter med rydding og vask på kjøkkenet. Så setter de i gang med bakingen. På ettermiddagen er de ute på sykkelen for å selge is. Hver dag – så lenge været tillater det. I sommer vil de sykle litt rundt i Oslos gater, men for det meste holde seg på Sørenga og Vippa.

Lages med dans og kjærlighet

På kjøkkenet i Universitetsgata står Mogstad sammen med HR-ansvarlig Adriana Stoica og produksjonsansvarlig Kim Sagarino. Bak de står flyktningene Mikiele Okvbay (25) fra Eritrea og Ali Faez Khalifa (24) fra Palestina, og lager kjeksen som isen skal pakkes mellom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNART FERDIG: Peanøtt og jordbær-sandwich i siste fase før de er ferdige. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
SNART FERDIG: Peanøtt og jordbær-sandwich i siste fase før de er ferdige. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

Det dufter av peanøtter på hele kjøkkenet, og kjøkkenmaskinene lager en summende lyd under musikken. Her lager de is mens de danser til arabisk musikk.

Akkurat nå finnes is-sandwichene i tre varianter: En fyldig og rik sjokoladesandwich, en klassisk med vanilje og cookie, samt en frisk peanøtt og jordbær-variant. Straks vil de også få inn pistasj og kaffe, og på toppen av det hele eksperimenterer de med en splitter ny, sukkerfri type. Den vil ha smak av kokos og ananas.

Is av høy kvalitet

– Vi selger isen fra sykkel, men også på festivaler, eventer og bedriftssalg. Vi må tjene penger, siden vi gir timelønn til guttene, forteller daglig leder Mogstad.

De håper på å bli bærekraftige innen to år, og da er det én ting som er viktigst.

– Det må være god kvalitet på isen. Det skal være attraktivt å kjøpe den! Vi er opptatt av å bruke så mange økologiske varer som mulig, vi bruker økologisk sjokolade, peanøttsmør og Røros-smør. Kjeksen baker vi selv, og isen får vi fra Kulinaris. Vi planlegger å lage vår egen is fremover, så guttene får kurs i islaging nå.

Bedriften har fått god hjelp i oppstartsfasen, og mange oppturer. De ble nominert til «Årets sosiale entreprenør» av Ferd, vant plass i «Boost Refugee», fått veiledning på bedriftsutvikling av mentorer og de har fått masse økonomisk støtte. De splitter nye ismaskinene har de kjøpt med støtte fra Sparebankstiftelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FERDIG: Sjokolade-sandwich, peanøttsmør og jordbær-sandwich og vanilje og cookie-sandwich. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
FERDIG: Sjokolade-sandwich, peanøttsmør og jordbær-sandwich og vanilje og cookie-sandwich. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

En gjeng, en familie

Mens Ali Faez Khalifa og Mikiele Okvbay måler opp mandelmel og peanøttsmør til en ny kjeksrøre legger Mogstad til at hun er stolt av guttene.

– Det er gøy å se læringskurven deres. De er så ivrige etter å lære nye ting og komme i gang. De blomstrer i dette miljøet og blir bare mer og mer selvstendige.

– Vi jobber ikke som sjef og ansatte, vi er en gjeng. Vi er en familie, avslutter Faez Khalifa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORNØYDE: Mikiele Okvbay (t.v.) og Ermias Debesay selger iskalde is-sandwich til kundene Julie Olafsrud (bak) og Emma Aakenes i solsteika på Vikaterrassen.
FORNØYDE: Mikiele Okvbay (t.v.) og Ermias Debesay selger iskalde is-sandwich til kundene Julie Olafsrud (bak) og Emma Aakenes i solsteika på Vikaterrassen.
Foto: Sara Berge Holmberg

Tar av seg hatten

POSITIV: Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestaf. Foto: Krister Sørbø/VG
POSITIV: Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestaf. Foto: Krister Sørbø/VG

I en kommentar til Godt skriver byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, at det å gi muligheten til arbeid og inntekt er det viktigste vi kan gjøre for å integrere flyktninger i samfunnet.

– De som har kommet til Norge som flyktninger ønsker å jobbe, men dessverre er det sånn at deres formalkompetanse ikke alltid er slik at de får muligheten til å vise hva de kan. Derfor er det så utrolig viktig at frivillige organisasjoner, og bedrifter som legger vekt på å vise samfunnsansvar, gir flyktninger med arbeidstillatelse arbeidserfaring. De som har startet Sandwich Brothers er et meget godt eksempel på hvordan man kan drive en vellykket bedrift samtidig som man gir flyktninger viktig arbeidserfaring . Samtidig lærer flyktningene om norsk arbeidskultur, språk, får norske venner og mye annet. Det er bare å ta av seg hatten for disse studentene, skriver Lippestad.

Publisert: 07.07.2017 kl. 14:46
Oppdatert: 07.07.2017 kl. 15:25


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?