Studentens middag: Tre retter på tre ingredienser
Mange står ofte og stirrer fortvilet inn i kjøleskapet rundt middagstider, i håp om å finne på noe godt man kan lage av en rødløk og en agurk.
Det er nærliggende å tenke at akkurat dét er et dårlig utgangspunkt. Men det er ikke alle som er like klar over hvor lite som skal til for å løfte én ingrediens opp til et høyere nivå.
Her har jeg laget en liten gjeng med retter der hovedpoenget er å få mest mulig ut av én råvare: Et laksestykke, et kyllinglår, en potet.
Spillereglene er at det kun er lov å bruke tre ingredienser i hver oppskrift. Jeg har bestemt meg for at salt, sukker, smør eller olivenolje, og eddik ikke er ingredienser. Det er mulig det kan virke litt provoserende, men dette er ting som burde stå i kjøkkenskapet, som en slags grunnmur i bygningen som utgjør ditt gastronomiske liv. Det er uansett ting som holder lenge.
Jeg tror mye av grunnen til at folk synes det er vanskelig å lage mat er at de lager for mange ting på en gang. For å ta et eksempel som ikke egentlig er så veldig studentaktig, men likefullt illustrerer vanskelighetene folk setter seg i på kjøkkenet: Biff med mange tilbehør. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått servert gjennomstekt biff og overkokte asparges. Du skal være rimelig stødig ved grytene hvis du kan servere perfekt kokt asparges og saus som ikke er sprukket i tillegg til en perfekt stekt - og uthvilt - biff. Som ikke er kald. Så hvorfor ikke servere det hver for seg?
Det lønner seg å gjøre det enkelt. Men selv om det ikke er biff og asparges på handlelista, trenger ikke enkelt bety kjedelig.
Potet- og purreløkssuppe
Dette er en klassiker. Franskmennene kaller det «vichyssoise», og serverer den kald. Opprinnelig lages den med en god kraft i bunn, men her bruker vi en terning. Utover det er ingrediensene kun potet, purre og crème fraîche (eller fløte).
Laksefilet med soya og kål
Fiskeretten er laks, men du kan gjerne bruke andre fisketyper. Det fine er at kombinasjonen av smør og soyasaus gir utrolig fyldig smak som tar deg rett ut av studenthybelen og over i en aller annen middels gourmet-restaurant. Det er et velbrukt triks, men det er ingen grunn til å fnyse av triks bare fordi de er velbrukte, synes jeg.
Kyllinglår med sitron og estragon
Noen ting fungerer bare ekstra godt, og dette er en av de kombinasjonene. Estragon kan være litt vrient å få tak i ferskt, men mas på grønnsaksmannen din - alle kan ta det inn. Du kan til nød bruke tørket, men jeg tenker at hvis du bare skal ha tre ingredienser, bør du gå for skikkelige saker.
Vil du ha flere treere? Sjekk ut klassikeren caprese!
Publisert: 28.08.2013 kl. 07:28
Oppdatert: 28.08.2013 kl. 09:38
Lag deg en gratis konto