Til hovedinnhold

Studentens middag: Tre retter på tre ingredienser

TRE INGREDIENSER: Er nok til mang en middagsrett. Her me potet, purre og crème fraîche. Foto: Jon Krog Pedersen
TRE INGREDIENSER: Er nok til mang en middagsrett. Her me potet, purre og crème fraîche. Foto: Jon Krog Pedersen

Mange står ofte og stirrer fortvilet inn i kjøleskapet rundt middagstider, i håp om å finne på noe godt man kan lage av en rødløk og en agurk.


Det er nærliggende å tenke at akkurat dét er et dårlig utgangspunkt. Men det er ikke alle som er like klar over hvor lite som skal til for å løfte én ingrediens opp til et høyere nivå.

Her har jeg laget en liten gjeng med retter der hovedpoenget er å få mest mulig ut av én råvare: Et laksestykke, et kyllinglår, en potet.

Spillereglene er at det kun er lov å bruke tre ingredienser i hver oppskrift. Jeg har bestemt meg for at salt, sukker, smør eller olivenolje, og eddik ikke er ingredienser. Det er mulig det kan virke litt provoserende, men dette er ting som burde stå i kjøkkenskapet, som en slags grunnmur i bygningen som utgjør ditt gastronomiske liv. Det er uansett ting som holder lenge.

Jeg tror mye av grunnen til at folk synes det er vanskelig å lage mat er at de lager for mange ting på en gang. For å ta et eksempel som ikke egentlig er så veldig studentaktig, men likefullt illustrerer vanskelighetene folk setter seg i på kjøkkenet: Biff med mange tilbehør. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått servert gjennomstekt biff og overkokte asparges. Du skal være rimelig stødig ved grytene hvis du kan servere perfekt kokt asparges og saus som ikke er sprukket i tillegg til en perfekt stekt - og uthvilt - biff. Som ikke er kald. Så hvorfor ikke servere det hver for seg?

Det lønner seg å gjøre det enkelt. Men selv om det ikke er biff og asparges på handlelista, trenger ikke enkelt bety kjedelig.

Potet- og purreløkssuppe

Dette er en klassiker. Franskmennene kaller det «vichyssoise», og serverer den kald. Opprinnelig lages den med en god kraft i bunn, men her bruker vi en terning. Utover det er ingrediensene kun potet, purre og crème fraîche (eller fløte).

Laksefilet med soya og kål

Fiskeretten er laks, men du kan gjerne bruke andre fisketyper. Det fine er at kombinasjonen av smør og soyasaus gir utrolig fyldig smak som tar deg rett ut av studenthybelen og over i en aller annen middels gourmet-restaurant. Det er et velbrukt triks, men det er ingen grunn til å fnyse av triks bare fordi de er velbrukte, synes jeg.

IKKE FERNET BRANCA: Men soyasaus. Damp kålen og brun smøret, så har du en hit. Foto: Jon Krog Pedersen
IKKE FERNET BRANCA: Men soyasaus. Damp kålen og brun smøret, så har du en hit. Foto: Jon Krog Pedersen
SPRELSK: Masse smak, og ganske sunt. Foto: Jon Krog Pedersen.
SPRELSK: Masse smak, og ganske sunt. Foto: Jon Krog Pedersen.

Kyllinglår med sitron og estragon

Noen ting fungerer bare ekstra godt, og dette er en av de kombinasjonene. Estragon kan være litt vrient å få tak i ferskt, men mas på grønnsaksmannen din - alle kan ta det inn. Du kan til nød bruke tørket, men jeg tenker at hvis du bare skal ha tre ingredienser, bør du gå for skikkelige saker.

SMAK: Det er uendelig mye mer smak i lår enn i bryst, og hvis du koker dem en stund med lokket på, får du en sabla god sjy på kjøpet. Foto: Jon Krog Pedersen
SMAK: Det er uendelig mye mer smak i lår enn i bryst, og hvis du koker dem en stund med lokket på, får du en sabla god sjy på kjøpet. Foto: Jon Krog Pedersen
SITRON OG ESTRAGON: Er bestevenner med kyllingen. Bruk lår, som tåler å kokes litt og sette smak på sjyen. Foto: Jon Krog Pedersen
SITRON OG ESTRAGON: Er bestevenner med kyllingen. Bruk lår, som tåler å kokes litt og sette smak på sjyen. Foto: Jon Krog Pedersen

Følg Godt på facebook og instagram for oppdateringer og fine matbilder hver dag.

Vil du ha flere treere? Sjekk ut klassikeren caprese!

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?