Til hovedinnhold

Kokken tipser: Slik unngår du matsvinn i julen

9. desember 2019Aktuelt
PLANLEGG JULEMATEN: Christer Rødseth hjelper deg gjerne å minske matsvinn. Foto: Frode Hansen/VG
PLANLEGG JULEMATEN: Christer Rødseth hjelper deg gjerne å minske matsvinn. Foto: Frode Hansen/VG
Maria Aarli-Grøndalen
Maria Aarli-Grøndalen

Her får du konkrete tips til hvordan du unngår at store deler av julematen din ender i søppelet. 

Han er medaljevinnende kjøkkensjef og kaptein på det norske kokkelandslaget. I tillegg brenner Christer Rødseth (29) for å redusere matsvinn av miljøårsaker. I høst var han med i NRK-programmet «Matsjokket».

– Folk vet ikke hvor mye mat vi kaster, og enda mer i desember. Hadde vi vært klar over den sinnssyke mengden hadde nok alle vært mer bevisste, sier Rødseth til Godt.

Regjeringen har som mål å halvere det norske matsvinnet innen 2030. Skal vi nå dette målet, må hver enkelt husholdning være med og ta sin del av ansvaret - ikke minst i julen.

– Det er folk på min egen alder som er verst. Det handler om at vi er bortskjemte og har stor tilgang på ressurser. Men det er ikke mye planlegging som skal til for å få mindre matsvinn, sier Rødseth som er kjøkkensjef for restaurantene Vaaghals og Code.

Bake til jul? Her finner du oppskriften på kokosmakroner, Sarah Bernhard og risboller.

Hold på tradisjonene

Vi hamstrer for å være sikker på at vi har alt før julen setter inn. Men det blir mindre stressende, og mer hyggelig, om du sakker farten, mener Rødseth.

– Butikkene er åpne helt frem til jul. Sett deg ned og finn ut hvor mye du trenger av hver ting, i stedet for å kaste deg på mengde tilbud i siste liten, sier han.

– Du trenger ikke ekstra mye surkål bare fordi pakken koster tre kroner stykket.

Handler du inn for mye av noe, som de fleste gjør, vær streng med deg selv og sørg for at du spiser opp etterpå, tipser Rødseth.

– Hold på tradisjonene og kjøp gjerne syv slag kaker. Men sett da frem de syv slagene til det er tomt. Ikke fall for fristelsen det er å kjøpe noe annet fordi du blir lei, sier han.

Holder restefrokost

Mange av oss spiser ribbe på julaften og pinnekjøtt på første dag. Et av Christers tips er å bruke restene til å lage en stor julefrokost, slik han har lært av sin mor.

– Pinnekjøtt og ribbe kan man rive opp og bruke som pålegg, man kan lage lapskaus eller sprøsteke kjøttet og kjøre en taco-løsning. Det er helt sheriff, sier han.

Medisterkaker, medisterpølser, kokte poteter og kålrabistappe, det kan bli kjempefin lapskaus av det, eller du kan fryse ned lapskaus til senere bruk, legger han til.

Riskrem er egentlig den eneste retten det er utfordrende å bruke til annet enn nettopp riskrem. Du kan lage rislapper av restene, men ta det med i vurderingen når du kjøper inn, så du ikke lager altfor mye, sier han.

Kjør kjeksen i mikser

Lutefisk kan du snike inn i potetmos med hvitløk og rosmarin.

– Ikke rør den inn, men vend inn lutefisken helt til slutt og lag en luftig røre, tipser Rødseth.

Rakfisk kan du skjære i biter og servere som snacks med rømme og løk på nyttårsaften. Legg rakfisken på fat, men ikke på julekaker.

– Rakfisk har ikke noe på julekaker å gjøre, å gud, nei, sier han.

Julekakene kan du bli kvitt på andre måter:

– Ja, julekaker er verdens letteste ting å få brukt opp! Pepperkaker med ost, blåskimmel er det beste, men det kan godt være annen ost. Og har du mye småkaker igjen, kan du hive det i en mikser og fryse det ned. Så slipper du å kjøpe inn kjeks til kakebunn om du skal lage for eksempel ostekake eller apple crumble, sier han.

Bruk opp pepperkakene i en ostekake med pepperkakebunn

Til nyttårsfesten

Det meste av mat og drikke holder seg litt lenger enn du tror, men Christer er forsiktig med å si noe sikkert om holdbarhetsdato.

– Det kommer an på oppbevaring, og om du har hatt fingrene i det, for å være helt tydelig. Men gløgg, særlig eplegløgg, blir en knallbra vordrink til nyttårsaften om du blander den opp med musserende vin. Pass bare på at gløggen står kaldt, og pakk den godt inn, råder han.

Dessuten er du ikke det minste kjip om du tar med deg rester på fest til naboen.

– Vi må alle endre oss litt, og tenke på at vi ikke skal kaste så mye, spesielt i desember. Ta med rester til naboen, men gjør restene delikate og ha alltid intensjonen om å spise opp alt, sier han.

I romjulen vil Christer Rødseth legge ut tips til hvordan du kan bruke opp restene fra julematen på Instagram stories. Du finner ham på @christerrodseth.

Publisert: 09.12.2019 kl. 11:58
Oppdatert: 11.12.2019 kl. 10:45


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?