Laget kokebok inspirert av kreftpasienters reduserte smakssans
Nå er kokeboken nominert til den internasjonale Gourmand Cookbook Awards.
I 2014 ble walisiske Angharad Underwood rammet av brystkreft. Etter å ha gått gjennom cellegiftbehandling ble hun sjokkert da hun mistet smakssansen sin.
– Jeg var forberedt på å bli helt utmattet av cellegiften. Men det med smaken opprørte meg veldig. Det fikk meg til å innse hvor viktig mat er, sier hun til BBC.
Det var likevel én ting hun fortsatt kjente smaken av: Hennes hjemmelagde solbærsyltetøy. Hun begynte dermed å utvikle oppskrifter basert på denne sterke smaken, noe som ble et fast innslag under sykehusoppholdet hennes.
En av dem som ble inspirert av denne historien er Ceri Harris, som nå har dedikert en hel kokebok til dette formålet; å gi gode oppskrifter til dem som virkelig trenger matglede.
Hjelp fra kreftpasienter og Michelin-kokker
– Jeg har hatt samtaler med kreftpasienter i mange år. Et tema som ofte kommer opp er mat. Kvalme, manglende appetitt og forandring i smaksløkene er problemer som går igjen, skriver Harris i en e-post til Godt.
Resultatet, «The Velindre Cookbook», har samlet oppskrifter fra 40 ulike mennesker som har vært rammet av kreft. I tillegg har skuespiller Michael Sheen bidratt med en oppskrift, og ni toppkokker – deriblant to Michelin-stjerneholdere – har bidratt med å trekke frem sine favoritter.
Boken har allerede samlet inn over 10.000 pund, tilsvarende rundt 111.000 kroner, for kreftbehandling på Velindre kreftbehandlingssenter i Cardiff. Nå er den finalist i den internasjonale kåringen Gourmand World Book awards.
Fremhever menneskene bak oppskriftene
For å få boken mest mulig autentisk, var det viktig at pasienter og deres familiemedlemmer var kjernen i boken. Det var deres minner og historier som skulle frem, ikke Harris' egne. Og hun forteller at oppskriftene er like forskjellige som menneskene bak dem.
– Vi har fått inn så mange oppskrifter at vi måtte ha et uavhengig panel som kunne velge ut 40 av dem til boken. Jeg deltok ikke i panelet selv, da jeg kjente til historiene bak oppskriftene, og jeg ville at valgene skulle være upartisk. Men generelt er oppskriftene hjemlig trøstemat fra alle deler av verden. Den røde tråden er familie, sier hun.
Harris forteller at oppskriftene i seg selv ikke nødvendigvis er sunn mat spesialtilpasset for kreftpasienter: De skal heller reflektere kreftpasientene. Hver oppskrift kommer sammen med en historie om personen bak, og hvordan nettopp denne oppskriften har hjulpet dem gjennom den tunge tiden.
– Overveldende tilbakemeldinger
Hun forteller at tilbakemeldingene på boken har vært overveldende.
– Jeg har fått helt utrolig mange meldinger fra folk om hva kokeboken betyr for dem. De deler sine opplevelser med kreft, og forteller meg om hvilken mat som har fått dem til å smile selv, sier hun.
I tillegg til å nå være kokebokforfatter, er Harris også prosjektleder for barnebokserien «Caring for my family with cancer» – bøker som hjelper kreftrammede familier med hvordan man skal brate med barna om kreft.
I 2018 mottok Harris The British Empire Medal – en britisk medalje som tildeles mennesker som har gjort en innsats som fortjener den britiske Kronens anerkjennelse – for sitt arbeid for likestilling, veldedighet og rettferdighet.
Publisert: 26.04.2019 kl. 14:37
Lag deg en gratis konto