Mat, lukt og minner: Slik henger det sammen

1. november 2022Aktuelt
JULESTEMNING: Mange forbinder nok duften av appelsiner med påske og jul.
JULESTEMNING: Mange forbinder nok duften av appelsiner med påske og jul.
Foto: Shutterstock

Hvorfor blir du glad av duften av appelsiner, og lei deg av lukten av tomatsuppe?

Du åpner en boks pepperkaker, og hele kroppen blir fylt med julestemning og en følelse av høytid. Eller – du kjenner duften av kjøttkaker, og du blir minnet på middager hos besteforeldrene dine og blir fylt av savn.

Hva er det som gjør at lukt setter i gang så mange følelser? Preet Bano Singh jobber ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og er tannlege med doktorgrad i smakssans. Hun er en av Norges fremste eksperter på lukt og smak. Hun har blant annet jobbet med corona-pasienter som har mistet smaks- og luktesansen.

Hun forteller at luktesansen og hjernen er koblet sammen.

– Luktecellene i nesen er direkte koblet til den limbiske cortex. Det er den delen av hjernen som bearbeider våre minner, assosiasjoner og emosjoner, blant mange andre ting.

Hun fortsetter:

– Når vi lukter på mat, kaffe, hva som helst, blir luktecellene aktivert, samtidig som de aktiverer den limbiske delen i hjernen – og da vekkes minner du har relatert til det du lukter, til live.

Alt knyttet til minner

Mens noen kanskje forbinder pepperkaker med kos og hygge, skaper det ubehag hos andre.

– Noen minner kan vekke gode emosjoner i oss, som pepperkaker som forbindes med den gode, varme og hyggelige juletiden. Mens andre lukter kan vekke vonde emosjoner, avhengig av hva du har opplevd tilknyttet til denne lukten tidligere. Og visse lukter som røyk og gasslukt skal vekke ubehag, fordi luktesansen prøver å advare oss mot potensiell fare.

– Er det noen lukter som skiller seg ut som spesielt minnefremkallende?

– Alle lukter er knyttet til minner, absolutt alle. Så det er dine tidligere erfaringer som gjør en lukt spesiell for deg.

Mango og barndom

Ifølge lukt-eksperten er over 80 prosent av det vi opplever som smak, lukt.

– Så tungen som gir oss smakssansen, kan bare si noe om maten er søt, salt, surt, bitter eller smaker umami. Men om det søte smaker honning eller vanilje, den informasjonen kommer fra luktecellene. Derfor er veldig mye av smaksopplevelsene våre egentlig lukt.

HVA SMAKER DET?: Det er luktesansen som hjelper deg å forstå om det søte smaker for eksempel honning eller vanilje.
HVA SMAKER DET?: Det er luktesansen som hjelper deg å forstå om det søte smaker for eksempel honning eller vanilje.
Foto: Shutterstock

Med andre ord er det bare luktesansen vår som er koblet til et minne, ikke smaken.

– Har du noen lukter som er spesielle for deg?

– Ja, jeg er vokst opp i India, og jeg har erfart mange ganger at lukten av mango tar meg tilbake til barndommen. Besteforeldrene mine hadde en stor mangohage, og på sommeren pleide alle kusinene og fetterne å leke i hagen og plukke frukt. Og det er der jeg havner veldig fort hvis jeg får lukte på mango. Det er en veldig koselig duft for meg.

Slik får du smakssansen tilbake etter corona

Publisert: 01.11.2022 kl. 15:24
Oppdatert: 02.11.2022 kl. 08:49


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?