Lager potetgull med Gastromat: – Tatt helt fullstendig av

20. august 2021Aktuelt
PRØVE:  Prøveposene som kommer i salg neste uke blir kun på 100 gram, og vil se slik ut. Legg merke til at innholdet i den ikoniske munkens  suppebolle er byttet ut.
PRØVE: Prøveposene som kommer i salg neste uke blir kun på 100 gram, og vil se slik ut. Legg merke til at innholdet i den ikoniske munkens suppebolle er byttet ut.

Hvis du er en av dem som har Gastromat på alt, blir du sannsynligvis rimelig fornøyd nå.

I sommer delte Gastromat nyheten om at de skulle lansere et eget potetgull, som skal lages hos Den Lille Chipsfabrikken – Gastrogull. De planla å produsere 10.000 poser for å se hvordan «gullet» ble tatt imot.

Nå skriver de på sin Facebook-side at de fordobler produksjonen på grunn av pågang.

– Gastrogull har tatt helt fullstendig av. Nå skal vi produsere 20.000 poser til uken, og satser på å lansere dem på tirsdag. Vi er veldig spente på hvordan det blir tatt imot, sier fabrikksjef Rune C. Høydahl i Gastromat til Godt.

Han understreker at dette i utgangspunktet er tenkt som et prøveprosjekt for «menigheten».

– Noen mente det var urettferdig med kun 10.000 poser og lurte på om vi ikke kan bruke kalkulator når det er 8400 medlemmer i Facebook-gruppen som ønsker seg potetgull med gastromat, og alle vil ha minst to poser hver, sier en lattermildt Høydahl på telefon fra fjelltur.

Facebook-gruppen han referer til er «Potetgull med Gastromat – vi har trua!!».

Den lille bedriften i Sande i Vestfold, som i dag totalt består av tre ansatte, har siden 1966 produsert blandingskrydderet – mange nordmenn nærmest virker være avhengige av. Det ble full krise og blodpriser på Finn.no da maskinen som lager krydderet for et par år siden, fikk problemer.

Men nå står altså jubelen i taket blant fansen, og på FB-gruppen renner det inn kommentarer som «Gleder meg <3», «Det gledes,» og «Fantastic,» og «50.000 poser produsert tror jeg blir for lite.»

Ville ikke bruke MSG

Gruppen har tidligere prøvd å få Maarud til å produsere Gastromat-potetgull, uten hell, skriver TV2.

Maarud ønsket nemlig ikke å bruke MSG, altså natriumglutamat, i potetgullet sitt.

– Det spesifikke krydderet er dessverre ikke aktuelt. Men vi er alltid på utkikk etter nye spennende smaker. At så mange mennesker ønsker Gastromat må vi ta med oss i videre produktutviklingsprosjekter, sa Cathrine Moksnes i Maarud til Glåmdalen.

– Krydderet vårt består av 40 prosent natriumglutamat. Men vi er derimot av den oppfatning at ved å bruke dette kan man kutte ned på saltmengden, ettersom smaksforsterkeren fremhever de eksisterende smakene, har Høydahl uttalt til Sande avis tidligere i sommer.

Han viser også til at flere andre chipsprodusenter bruker natriumglutamat.

Enn så lenge skal Gastromat-potetgullet kun selges via krydderets hjemmeside, og på Meny i Sande.

– Men blir det godt mottatt, så er klare for å produsere mer, og vil gjerne nå ut til så mange som mulig. Folk må bare spør etter oss i sin lokale butikk, så får vi håpe at det hjelper oss inn i kjedebutikkene, sier Høydahl.

Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Forsvant fra hyllene

Det ble kaos og fortvilelse da krydderet Gastromat forsvant fra butikkhyllene i 2019 på grunn av en ødelagt maskindel.

Gastromat er et blandingskrydder som består av grønnsaker, hvitløk, purre, gjærekstrakt, havsalt, MSG og vegetabilsk ekstrakt.

Da Godt snakket med Jostein Medhus, medeier og matfaglig rådgiver hos Kulinarisk Akademi, om hvorfor folk ble så fortvilte over Gastromat-mangelen tilbake i 2019, mente han at blant annet nostalgi var en grunn til at folk savnet krydderet.

– Dette er et krydder som har eksistert siden 1966, så det er nok noen som har vokst opp med det og fått det da de var små. For noen vil det nok derfor være en viktig del for at maten skal smake sånn du erindrer at maten har smakt hele livet.

Publisert: 20.08.2021 kl. 16:02
Oppdatert: 20.08.2021 kl. 19:58


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?