Hellstrøms bok kåret til årets beste

BOK-PAR: Eyvind Hellstrøm og samboeren Anita Rennan står bak årets beste kokebok, ifølge ny kåring.
BOK-PAR: Eyvind Hellstrøm og samboeren Anita Rennan står bak årets beste kokebok, ifølge ny kåring.
Foto: Terje Bringedal
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Eyvind Hellstrøm og samboerens corona-hobby har resultert i utmerkelsen «Årets beste kokebok».

– Vi er veldig glade for at vår covid-19-hobby har blitt til en allsidig, anvendelig og innholdsrik kokebok for folk flest, sier Hellstrøm til Godt etter at boken hans onsdag ble tildelt prisen «Årets beste kokebok» av matnettstedet Apéritif.

Prisvinnerer «Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet», er et samarbeid mellom stjernekokken (70) og samboeren Anita Rennan (40). I boken deler paret oppskrifter som de selv liker å lage på kjøkkenet hjemme, samt kunnskap, inspirasjon og lærdom.

Foto: Kagge forlag

– Det har vært målsettingen hele veien at vi både gjennom Instagram og med denne boken kan inspirere folk til mye glede rundt middagsbordet, sier Hellstrøm.

Hellstrøm omtaler boken som en covid-hobby fordi ideen bak ble til da Norge stengte ned i vår.

Noe skjedde nemlig da verden stengte ned i mars 2020. En lang rekke «arbeidsløse» toppkokker verden over begynte å dele mat-insprasjon som aldri før via Instagram.

Hellstrøm og Rennan økte aktiviteten på deres felles Instagram-konto, @hellstroms_verden. Der deler de hans retter og hennes bilder.

Etter hvert som forespørsler på nye oppskrifter rant inn, ble bokideen formet, slik at folk nå selv kan lage parets favorittretter hjemme.

«Hellstrøms hemmeligheter – mat med kjærlighet» kom ut i høst, og har nå ligget på bestselgerlistene i syv uker. At innholdet er overkommelig både for erfarne og uerfarne hobbykokker i det ganske land, tror Hellstrøm er nøkkelen til utmerkelsen som årets kokebok.

– Enkelhet, få ingredienser og korte koketider er oppskriften for å lykkes, utover det har vi selvsagt øst på med litt finesse og kreativitet og selvsagt de små hemmelighetene som ligger i erfaringen gjennom et liv ved kjøkkenbenken, sier Hellstrøm.

HJEMME HOS: Hellstrøm og Rennan deler interesse for mat.
HJEMME HOS: Hellstrøm og Rennan deler interesse for mat.
Foto: Terje Bringedal

Apéritif står bak den årlige kåringen av årets beste norske kokebok i samarbeid med bokhandlerkjeden Norli.

I juryens begrunnelse av vinneren heter det: «En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkel og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side».

Det er 13 gang prisen for «Årets beste kokebok» deles ut, og 19 kokebøker kjempet i år om tittelen.

Årets jury består av: 

  • Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
  • Tilde Sofie Garmager, grafisk designer

Disse bøkene var også i finalen:

  • «Asiatisk. En kokebok» – Jan Robin Ektvedt, Forlaget Press
  • «Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen» – Eirik Nilssen, Senja Matstudio
  • «En skikkelig digg kokebok 2» – Hanne-Lene Dahlgren, Entusiast forlag
  • «Julehøytid. Den beste maten og dei gode tradisjonene» – Arne Brimi og Arne Hjeltnes, Kagge forlag

Har du startet på julebaksten? Sjekk våre oppskrifter på pepperkaker, julekake, krumkaker, kokosmakroner og risboller.

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?