Slik lager du bubble tea hjemme

21. september 2020Aktuelt
MIKS OG MATCH: Prøv deg frem med ulike teer og melketyper for din egen vri på boble-teen.
MIKS OG MATCH: Prøv deg frem med ulike teer og melketyper for din egen vri på boble-teen.
Foto: FOTO: Tjodunn Dyrnes

Har du smakt bubble tea? Den populære asiatiske drikken er slett ikke vanskelig å lage, hvis du klarer å få tak i boblene.

Har du lagt merke til at det har dukket opp flere, nye boble-te-steder den siste tiden? Men hva er bubble tea?

Boble-teen eller «bubble tea» stammer fra Asia, og de fleste ser ut til å være enige om at den har sin opprinnelse på Taiwan på 80-tallet. Kjært barn har mange navn og boble-teen kalles også «bubble milk tea», «buba tea» eller «pearl tea».

KOKTE PERLER: Når tapiokaperlene er kokte blir de litt som gummi-godteri i konsistensen.
KOKTE PERLER: Når tapiokaperlene er kokte blir de litt som gummi-godteri i konsistensen.
Foto: FOTO: Tjodunn Dyrnes

Tapioka-perler

Det er perlene eller boblene som gjør denne drikken så spesiell. I bunnen av glasset finner du noen myke bobler, de har en slags tekstur som myke gummi-godteri, som seigmenn for eksempel.

Boblene i bobleteen er laget av tapioka, en stivelse som stammer fra maniok eller cassava-roten. Ifølge Store Norske Leksikon handelsføres også tapioka her i Norge som sagogryn – retro-grynet som vi bruker til for eksempel sagopudding, sagogrynsgrøt eller sagosuppe.

Selve boblene smaker egentlig ikke så mye, det er konsistensen som er spennende.

TID FOR TE: Prøv deg frem med te du allerede kanskje har i skapet.
TID FOR TE: Prøv deg frem med te du allerede kanskje har i skapet.
Foto: FOTO: Tjodunn Dyrnes

Lett å lage

En boble-te består av kald te, tapiokaperler, søtning (hvis du ønsker det) og isbiter. I tillegg kan du velge å tilsette melk i en eller annen form. Poenget når du skal lage boble-te hjemme, er å finne en miks du liker.

Te: Du kan bruke alle slags te-typer. Se hva du har i skapet. Her kan du bruke sort, grønn, hvit, frukt, chai eller pulverte. Trakt en sterk te, men ikke la teposen ligge så lenge i at den blir bitter. La teen bli kald før du mikser bobleteen.

Perler: Tapiokaperlene kan du kjøpe i en asiatisk dagligvarebutikk. Om de ikke har tapiokaperler inne, kan de kanskje skaffe det om du spør. Tilberedelsesmåten vil variere, men følg instruksjonene på pakken. Perlene Godt kjøpte skulle koke i tre minutter og så trekke i ytterligere tre minutter. Etter at perlene er kokte, skal de oppbevares i sukkerlake eller honning.

NB: Du kan faktisk lage en deig av tapioka-mel og lage dine egne bobler, men dette er mye mer tidkrevende.

TØRRVARE: Tapiokaperlene er en tørrvare du kan finne i dagligvarebutikker med asiatiske varer.
TØRRVARE: Tapiokaperlene er en tørrvare du kan finne i dagligvarebutikker med asiatiske varer.
Foto: FOTO: Tjodunn Dyrnes

Melk: I boble-teen kan du bruke alle melketyper fra vanlig lettmelk til andre typer smakssatt melk, kondensert melk, melkepulver, plantemelk. Her gjelder det bare å prøve seg frem til du finner den konsistensen du synes er god.

Is: Bruk vanlige isbiter.

Søtning: Hvis du synes boble-teen trenger litt ekstra sødme kan du tilsette sukkerlake, honning eller kunstig søtningsstoffer.

Shaker: Bruk en cocktailshaker til å blande bobleteen, hvis du har. Hvis du ikke har en shaker, kan du bruke et stort syltetøyglass eller en annen beholder med lokk. Når du bruker shaker blir boble-teen fluffy og lekker i konsistensen – selv når du bruker lette melkeprodukter.

MANGFOLD: Prøv ulike typer melk og plantedrikker i boble-teen. Også pulvermelk eller creamer kan brukes. Her et utvalg av «melk» vi testet.
MANGFOLD: Prøv ulike typer melk og plantedrikker i boble-teen. Også pulvermelk eller creamer kan brukes. Her et utvalg av «melk» vi testet.
Foto: FOTO: Tjodunn Dyrnes

Lag bubble tea på 1–2–3!

Slik gjør du det:

  1. Brygg sterk te og la den avkjøle seg.
  2. Kok tapiokaperlene, følg bruksanvisningen.
  3. Bland te og den melken du ønsker i cocktailshakeren til du får en smak du synes er bra.
  4. Tilsett søtning om du synes det er nødvendig og tilsett isbiter.
  5. Rist teblandingen sammen.
  6. Legg de kokte perlene i bunnen at et høyt glass og fyll på med teblandingen. Ha i et sugerør og lang skje til å fiske opp perlene med og server.

NB: Det finnes egne boble-te-sugerør som er brede nok til å suge opp tapiokaperlene med, men vi fant ikke det i butikken og løste det ved å bruke et vanlig sugerør og en skje til perlene.

SHAKE IT: Når du rister te, is og melk i shakeren vil boble-teen få en lett kremete konsistens.
SHAKE IT: Når du rister te, is og melk i shakeren vil boble-teen få en lett kremete konsistens.
Foto: FOTO: Tjodunn Dyrnes

Smaksblandinger

De blandingene vi testet i Godt-redaksjonen er disse:

Grønn matcha-te med pistasjnøttemelk.

En pulver-te med tranebær og bringebærsmak blandet med blå lettmelk.

Oolong-te shaket med lettmelk med vaniljesmak.

Grønn te med rosesmak tilsatt jordbærmelk.

Dommen: Alle boble-teene smakte godt, men favoritten var tranebær og bringebær-teen med blå lettmelk.

Publisert: 21.09.2020 kl. 15:43
Oppdatert: 25.08.2022 kl. 09:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?