Slik lager du bubble tea hjemme
Har du smakt bubble tea? Den populære asiatiske drikken er slett ikke vanskelig å lage, hvis du klarer å få tak i boblene.
Har du lagt merke til at det har dukket opp flere, nye boble-te-steder den siste tiden? Men hva er bubble tea?
Boble-teen eller «bubble tea» stammer fra Asia, og de fleste ser ut til å være enige om at den har sin opprinnelse på Taiwan på 80-tallet. Kjært barn har mange navn og boble-teen kalles også «bubble milk tea», «buba tea» eller «pearl tea».
Tapioka-perler
Det er perlene eller boblene som gjør denne drikken så spesiell. I bunnen av glasset finner du noen myke bobler, de har en slags tekstur som myke gummi-godteri, som seigmenn for eksempel.
Boblene i bobleteen er laget av tapioka, en stivelse som stammer fra maniok eller cassava-roten. Ifølge Store Norske Leksikon handelsføres også tapioka her i Norge som sagogryn – retro-grynet som vi bruker til for eksempel sagopudding, sagogrynsgrøt eller sagosuppe.
Selve boblene smaker egentlig ikke så mye, det er konsistensen som er spennende.
Lett å lage
En boble-te består av kald te, tapiokaperler, søtning (hvis du ønsker det) og isbiter. I tillegg kan du velge å tilsette melk i en eller annen form. Poenget når du skal lage boble-te hjemme, er å finne en miks du liker.
Te: Du kan bruke alle slags te-typer. Se hva du har i skapet. Her kan du bruke sort, grønn, hvit, frukt, chai eller pulverte. Trakt en sterk te, men ikke la teposen ligge så lenge i at den blir bitter. La teen bli kald før du mikser bobleteen.
Perler: Tapiokaperlene kan du kjøpe i en asiatisk dagligvarebutikk. Om de ikke har tapiokaperler inne, kan de kanskje skaffe det om du spør. Tilberedelsesmåten vil variere, men følg instruksjonene på pakken. Perlene Godt kjøpte skulle koke i tre minutter og så trekke i ytterligere tre minutter. Etter at perlene er kokte, skal de oppbevares i sukkerlake eller honning.
NB: Du kan faktisk lage en deig av tapioka-mel og lage dine egne bobler, men dette er mye mer tidkrevende.
Melk: I boble-teen kan du bruke alle melketyper fra vanlig lettmelk til andre typer smakssatt melk, kondensert melk, melkepulver, plantemelk. Her gjelder det bare å prøve seg frem til du finner den konsistensen du synes er god.
Is: Bruk vanlige isbiter.
Søtning: Hvis du synes boble-teen trenger litt ekstra sødme kan du tilsette sukkerlake, honning eller kunstig søtningsstoffer.
Shaker: Bruk en cocktailshaker til å blande bobleteen, hvis du har. Hvis du ikke har en shaker, kan du bruke et stort syltetøyglass eller en annen beholder med lokk. Når du bruker shaker blir boble-teen fluffy og lekker i konsistensen – selv når du bruker lette melkeprodukter.
Lag bubble tea på 1–2–3!
Slik gjør du det:
- Brygg sterk te og la den avkjøle seg.
- Kok tapiokaperlene, følg bruksanvisningen.
- Bland te og den melken du ønsker i cocktailshakeren til du får en smak du synes er bra.
- Tilsett søtning om du synes det er nødvendig og tilsett isbiter.
- Rist teblandingen sammen.
- Legg de kokte perlene i bunnen at et høyt glass og fyll på med teblandingen. Ha i et sugerør og lang skje til å fiske opp perlene med og server.
NB: Det finnes egne boble-te-sugerør som er brede nok til å suge opp tapiokaperlene med, men vi fant ikke det i butikken og løste det ved å bruke et vanlig sugerør og en skje til perlene.
Smaksblandinger
De blandingene vi testet i Godt-redaksjonen er disse:
Grønn matcha-te med pistasjnøttemelk.
En pulver-te med tranebær og bringebærsmak blandet med blå lettmelk.
Oolong-te shaket med lettmelk med vaniljesmak.
Grønn te med rosesmak tilsatt jordbærmelk.
Dommen: Alle boble-teene smakte godt, men favoritten var tranebær og bringebær-teen med blå lettmelk.
Publisert: 21.09.2020 kl. 15:43
Oppdatert: 25.08.2022 kl. 09:17
Lag deg en gratis konto