Slik tar du gode matbilder

18. november 2013Aktuelt
Foto: Magnar Kirknes/VG/Instagram
Foto: Magnar Kirknes/VG/Instagram

Legger du stadig ut bilder av hva du spiser på sosiale medier? Her er proffenes tips for å ta de beste matbildene. 

Bla gjennom kameraet eller mobilen din. Finner du noe med mat der? Sannsynligvis. Vi spiser nemlig ikke lenger mat kun for smakens skyld.

Trenden med såkalt «foodstagramming» har spredt seg i sosiale medier den siste tiden. Spesielt har bildedelingstjenesten Instagram gjort det enkelt og populært å dokumentere dagens måltider.

Vi deler både maten vi lager hjemme og maten vi får servert hos venner eller på restauranter. Et enkelt knips med mobilen og et såkalt hipt filter legges over, før bildet av dagens frokost, lunsj eller middag vips lastes opp.

Det er imidlertid ikke alltid den massive fotodelingen på sosiale medier yter maten rettferdighet.

VGs fotograf og hobbykokk Magnar Kirknes står bak den ukentlige spalten «Kokkeskolen» i VG Helg. I tillegg til å lage maten til spalten, fotografer han også steg for steg-bilder og innbydende matbilder selv.

– Målet med å ta bilder av mat bør være å vekke appetitten. Hvis du blir sulten av ditt eget matbilde, da har du tatt et godt bilde, sier fotografen til Godt.

Han understreker at du ikke må å ha et proft kamera for hånden for å ta gode matbilder. Mange av dagens mobilkameraer tar mer enn gode nok bilder til bruk på nett og sosiale medier. Bare pass på at hånden er stødig når du fotografer med mobilen.

Kirknes anbefaler å gå så tett på som mulig og unngå alle forstyrrende objekter rundt. I tillegg er lyssettingen den viktigste forutsetningen for å ta gode matbilder.

– Naturlig lys er helt klart det aller beste utgangspunktet, fastslår Kirknes som liker best å ta bilder av mat utendørs når lyset er på vei ned på ettermiddagen.

– Unngå for all del blitz når du tar bilder av mat, legger han til.

Her er fotograf Magnar Kirknes’ beste tips for å ta bedre matbilder:

1. Bruk tallerkener med lite mønster. Hvitt fungerer som oftest best, men både sort og rent glass fungerer også fint.
1. Bruk tallerkener med lite mønster. Hvitt fungerer som oftest best, men både sort og rent glass fungerer også fint.
2. Legg opp maten så fint du kan, tenk gjerne litt høyde. Bruk friske urter som passer til maten og råvarene.
2. Legg opp maten så fint du kan, tenk gjerne litt høyde. Bruk friske urter som passer til maten og råvarene.
3. Lyset er viktig for å få liv og struktur i matbilder. Unngå lys rett forfra da dette vil gi flate livløse bilder. Naturlig lys fra siden eller bakfra som lettes opp med en reflektor av hvit isopor eller sølvfolie fungerer bra.
3. Lyset er viktig for å få liv og struktur i matbilder. Unngå lys rett forfra da dette vil gi flate livløse bilder. Naturlig lys fra siden eller bakfra som lettes opp med en reflektor av hvit isopor eller sølvfolie fungerer bra.
4. Det er lurt å planlegge opptaket på forhånd. Varm mat taper seg fort for eksempel fort, og da gjelder det å jobbe raskt.
4. Det er lurt å planlegge opptaket på forhånd. Varm mat taper seg fort for eksempel fort, og da gjelder det å jobbe raskt.
5. Jobb med former og farger og fokuser på hovedingrediensen. Unngå ting i bildet som stjeler oppmerksomheten fra maten. Bakgrunner og underlag som skaper den stemningen du vil fremheve fungerer fint hvis de passer til maten eller retten.
5. Jobb med former og farger og fokuser på hovedingrediensen. Unngå ting i bildet som stjeler oppmerksomheten fra maten. Bakgrunner og underlag som skaper den stemningen du vil fremheve fungerer fint hvis de passer til maten eller retten.

Vis oss dine beste matbilder på Instagram ved å merke dem med #godtno, så plukker vi deg til siden vår!

Publisert: 18.11.2013 kl. 07:40
Oppdatert: 18.11.2013 kl. 10:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?