Ukens matblogger: Verdens beste falafel
Falafel er en sunt og godt - ikke minst en smakfull introduksjon til vegetarmat hvis du vil spise mindre kjøtt.
Denne oppskriften kan varieres med forskjellig tilbehør, slik at du kan servere flere retter med samme basis.
- Falafel er det aller beste jeg vet, jeg spiser det ofte til middag i helgene med masse godt tilbehør, sier ukens matblogger Mari Hult til Godt.no
- Falafel er supert å servere til gjester som ikke er så vant med å spise vegetarmat. Smaken er kjempegod, det er veldig sunt og i tillegg er det proteinrikt og mettende, sier hun.
- Kjøp tørkede kikerter for det smaker best, ikke hermetiske. Kikertene skal bare bløtlegges i kaldt vann, ikke kok dem, understreker hun.
Les bloggen til Mari her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter også.
Ingredienser for 4 personer
- 2 desiliter tørkede kikerter
- 1 sjalottløk
- 0,5 kinesisk hvitøk, eller 2 fedd vanlig hvitløk
- 1 neve persille
- 1 neve koriander
- 0,5 rød chili
- 1 teskje salt
- 1 teskje spisskummen
- 1 teskje bakepulver
- 4-5 spiseskjeer hvetemel
- Olje til steking
Fremgangsmåte
Jeg bruker 30 minutter på å lage disse, men beregn 10 timer fra bløtlegging til hvile i kjøleskapet.
Bløtlegg kikertene i godt med vann over natten, eller i minst åtte timer. Kikertene absorberer vannet og utvider seg så bruk en romslig kjele.
Sil av vannet og ha kikertene i en kjøkkenmaskin. Skrell løk og hvitløk og ha i sammen med kikertene. Tilsett persille, koriander, chili, salt, spisskummen, og bakepulver.
La maskinen gå på middels hastighet en liten stund. Kikertene skal ikke finmales. Du må nok stoppe et par ganger for å dytte massen ned fra kantene med en slikkepott.
Tilsett én og én spiseskje mel. Når massen begynner å klebre seg sammen har du hatt i nok.
Overfør massen til en bolle som du dekker til med plastfolie. Sett kaldt i minst 2 timer.
Før steking former du boller av ønsket størrelse med hendene eller to spiseskjeer. Varm opp oljen til ganske høy varme i en stekepanne og stek falaflene.
Dytt de eventuelt litt ned med en gaffel slik at de blir cirka én centimeter tykke.
Stek på begge sider og server dem varme, gjerne sammen med pitabrød, hummus, hvitløkssdressing, chilisaus, couscous eller grønn salat.
Publisert: 27.03.2014 kl. 09:09
Oppdatert: 28.04.2014 kl. 10:48
Lag deg en gratis konto