Til hovedinnhold

Ukens matblogger: Verdens beste falafel

SMAKSBOMBER: Nystekt falafel med godt tilbehør er perfekt hvis du vil spise mindre kjøtt. Foto: Mari Hult
SMAKSBOMBER: Nystekt falafel med godt tilbehør er perfekt hvis du vil spise mindre kjøtt. Foto: Mari Hult

Falafel er en sunt og godt - ikke minst en smakfull introduksjon til vegetarmat hvis du vil spise mindre kjøtt. 

Ukens matblogger Mari Hult (32)Jobber med måling, analyse, sosiale medier og innholdsutvikling i OlavstoppenBor i StavangerFavorittråvaren er sjokoladeFavorittredskapet er kjøkkenmaskinen fra KenwoodNår jeg lager mat så liker jeg å ha fotball på TV-enBlogger på vegetarbloggen.com som er en plantebasert oppskriftssamling som alle kan bruke, uansett ambisjonsnivå og anledning.
Foto: Privat
Ukens matblogger Mari Hult (32)Jobber med måling, analyse, sosiale medier og innholdsutvikling i OlavstoppenBor i StavangerFavorittråvaren er sjokoladeFavorittredskapet er kjøkkenmaskinen fra KenwoodNår jeg lager mat så liker jeg å ha fotball på TV-enBlogger på vegetarbloggen.com som er en plantebasert oppskriftssamling som alle kan bruke, uansett ambisjonsnivå og anledning. Foto: Privat

Denne oppskriften kan varieres med forskjellig tilbehør, slik at du kan servere flere retter med samme basis.

- Falafel er det aller beste jeg vet, jeg spiser det ofte til middag i helgene med masse godt tilbehør, sier ukens matblogger Mari Hult til Godt.no

- Falafel er supert å servere til gjester som ikke er så vant med å spise vegetarmat. Smaken er kjempegod, det er veldig sunt og i tillegg er det proteinrikt og mettende, sier hun.

- Kjøp tørkede kikerter for det smaker best, ikke hermetiske. Kikertene skal bare bløtlegges i kaldt vann, ikke kok dem, understreker hun.

Les bloggen til Mari her, og følg henne på Facebook, Instagram og Twitter også.

Ingredienser for 4 personer

  • 2 desiliter tørkede kikerter
  • 1 sjalottløk
  • 0,5 kinesisk hvitøk, eller 2 fedd vanlig hvitløk
  • 1 neve persille
  • 1 neve koriander
  • 0,5 rød chili
  • 1 teskje salt
  • 1 teskje spisskummen
  • 1 teskje bakepulver
  • 4-5 spiseskjeer hvetemel
  • Olje til steking

Fremgangsmåte

Jeg bruker 30 minutter på å lage disse, men beregn 10 timer fra bløtlegging til hvile i kjøleskapet.

Bløtlegg kikertene i godt med vann over natten, eller i minst åtte timer. Kikertene absorberer vannet og utvider seg så bruk en romslig kjele.

Sil av vannet og ha kikertene i en kjøkkenmaskin. Skrell løk og hvitløk og ha i sammen med kikertene. Tilsett persille, koriander, chili, salt, spisskummen, og bakepulver.

La maskinen gå på middels hastighet en liten stund. Kikertene skal ikke finmales. Du må nok stoppe et par ganger for å dytte massen ned fra kantene med en slikkepott.

Tilsett én og én spiseskje mel. Når massen begynner å klebre seg sammen har du hatt i nok.

Overfør massen til en bolle som du dekker til med plastfolie. Sett kaldt i minst 2 timer.

Før steking former du boller av ønsket størrelse med hendene eller to spiseskjeer. Varm opp oljen til ganske høy varme i en stekepanne og stek falaflene.

Dytt de eventuelt litt ned med en gaffel slik at de blir cirka én centimeter tykke.

Stek på begge sider og server dem varme, gjerne sammen med pitabrød, hummus, hvitløkssdressing, chilisaus, couscous eller grønn salat.

ENKELT: Når kikertene har ligget i vann over natten moser du dem i en stavmikser med krydder og urter. Så lar du dem stå et par timer i kjøleskapet, før du former boller som du steker.
ENKELT: Når kikertene har ligget i vann over natten moser du dem i en stavmikser med krydder og urter. Så lar du dem stå et par timer i kjøleskapet, før du former boller som du steker.
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?