Hold deg unna disse saltbombene
Kjøtt, brød og smør er fulle av salt.
SLIK SENKER DU SALTINNTAKET
Vær forsiktig med inntak av brød og bakervarer, kjøtt, smør, ost og margarin. Mange av disse inneholder mye salt.
Reduser inntaket av halv- eller helfabrikkert mat. Mange ferdigpizzaer, sauser, hamburgere, ketchup, supper og frokostblandinger inneholder mye salt.
Unngå å salte maten under og etter tilbreding. Krydre heller med andre alternativer enn salt, som hvitløk, chili og urter.
Lag mest mulig mat fra grunnen av. Da har du mer kontroll på hvor mye salt du får i deg.
Velg varer merket med nøkkelhullet.
Velg bevisst produkter med lavt natriuminnhold når du kjøper fabrikkert mat. Se på næringsdeklarasjonen etter natrium pr. 100 gram.
Lavt saltinnhold: 0,1 g natrium eller mindre.
Helsedirektoratet regner med at vi i gjennomsnitt får i oss 10 gram salt daglig, selv om det anbefalte inntaket ligger på bare 5 gram.
Overdreven salting av maten under og etter matlaging, samt ferdigmat, har mye av skylden for det høye saltinntaket.
Skjulte saltbomber
Hvis du er en av de som ikke salter maten, så er det lett å tenke at man ikke får i seg noe særlig salt i løpet av dagen. Men den gang ei.
Ifølge Sosial- og Helsedirektoratet kommer så mye som 60- 75 prosent av saltinntaket fra natrium i fabrikkert mat.
Produkter som vi kanskje ikke forbinder med salt, som kjøttprodukter og brød, har ofte et overdrevent høyt saltinnhold.
Halv- og helfabrikater som sauser, supper, ferdige middagsretter, ferdigpizza, ketchup, melkeprodukter og frokostblandinger er også verstinger.
Mye salt gir økt sykdomsrisiko
Henriette Øien, avdelingsdirektør i helsedirektoratet, forteller at det finnes mange gode grunner til å holde seg unna salt.
- Salt gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. I tillegg gir inntak av salte matvarer en økt risiko for kreft i magesekken. Det er også godt dokumentert at salt har en negativ effekt på blodtrykket, noe som mange nordmenn er plaget med, sier hun.
Hun forteller at vi i Norge har fire hovedkilder for salt.
- Først og fremst så får vi i oss mye salt gjennom kjøttprodukter. Pølser, salami og spekeskinke er eksempler på meget saltholdige varer. Kornprodukter som brød og andre bakevarer inneholder også mye salt, samt margarin, smør, ost og majones. I tillegg så er det mange av oss som salter maten for mye under og etter tilbereding, sier hun.
Øien sier at også matvareindustrien har et stort ansvar for å senke saltinnholdet i mat.
- Spis mindre kjøtt og brød
Øien mener at det er flere ting man selv kan gjøre for å senke eget inntak av salt i det daglige.
- Nordmenn kan bli flinkere til å spise mindre kjøtt, både til middag og som pålegg. Hvis man går over til å bake sine egne brød og lage mer mat fra grunnen av, har man også mye bedre kontroll over saltmengde.
Hun mener at salting av mat ofte er en vane som blir til en uvane, og at flere kan kutte kraftig ned på dette.
- I tillegg er det viktig å ikke spise for mye av varer som vi vet inneholder mye salt. Gode eksempler på dette er hamburger, frossenpizza, peanøtter og potetgull.
Mange hel- og halvfabrikater er også maskerte saltbomber.
Anbefaler nøkkelhullet
Øien anbefaler derfor forbrukerne om å velge varer som er merket med nøkkelhullet, fordi disse indikerer at varen inneholder mindre salt og har en gunstigere sammensetning av fett, sukker og fiber enn andre matvarer i produkter i samme kategori.
- Det kan være vanskelig for mange å lese kompliserte næringsdeklarasjoner, og nøkkelhullsmerket er innført nettopp med tanke på dette. Den kan være en ledetråd for forbrukeren, og kan hjelpe flere å velge de sunne alternativene, sier hun.
Hun understreker at det viktigste er å tenke over den maten man spiser til daglig, og ikke de utskeielsene som man får i seg en sjelden gang iblant.
Norge har ikke fastsatt et regelverk på salt i matvarer, selv om vi får i oss for mye av det.
Blant annet i Finland, finnes det klare regler for saltinnhold og deklarasjon i matvarer. Dette har bidratt til et redusert inntak av salt i befolkningen.