Pause fra festen

13. november 2012Aktuelt
Kraften lages samtidig som suppen småputrer, i timesvis. (Foto: Terje Visnes)
Kraften lages samtidig som suppen småputrer, i timesvis. (Foto: Terje Visnes)
Foto: Terje Visnes
AvLars Lian, Ole Jacob HoelogTerje Visnes

Er det rart Lars gliser: En smakskraftig, lett hverdagsmiddag. Hvem kan drømme om mer?

Hadde dette vært i gamle dager, ville vi benyttet anledningen til å anbefale et skikkelig fettrikt kjøttmåltid nå i denne siste helgen før vi skulle inn i adventstiden. Advent var måtehold, ja, for noen en ren fasteperiode, mens en gledet seg til å fråtse i nøtter og dadler i selve julehøytiden.

Men dette er ikke gamle dager. Vi er så langt fra gamle dager som det er mulig å komme. Vi er i ferd med å runde en november der vi har spist oss nærmest leie av lutfisk og har sikret oss ribbe mens vi er trygge på at det fortsatt er ribbe å få kjøpt. Og nå, når vi nærmer oss desember, er vi i ferd med å ta av for alvor. Fest avløser fest, storstilte middager kommer på rekke og rad.

Derfor innvilger vi oss et lite pusterom, der vi hyller den vellagete hverdagsmiddag. Dette er en lørdagskveld verdig, synes nå vi. Selv nå som fett er så sunt, er det en lykke å slippe unna.

Kraften lages samtidig som suppen småputrer, i timesvis. Her blir det masse intenst god smak å kose seg med mens vinteren tar grep utendørs.

Sellerisuppe

4 personer:

Sellerisuppe.
Sellerisuppe.
Foto: Terje Visnes

Sellerisuppe. (Foto: Terje Visnes)

Skroget av en kylling

En tredjedels purre

en halv løk

1 gulrot

3 selleristenger

3 nellikspiker

1 laurbærblad

en kvast fersk timian

1,5 liter vann

1 ss smør

1 ss hvetemel

2 selleristenger

2 fedd hvitløk

1 ts spisskummin

1 knivspiss cayennepepper

En neve fersk timian, bladpersille og/eller løpstikke

salt

Del en kylling, ta bort brystkjøttet og lårene for annen bruk. Ta i en kasserolle sammen med purre, løk, gulrot, selleri, laurbær, timian og vann. Kok opp, og la koke, gjerne i 3–4 timer.

Sil, og kok videre mens du gjør ferdig resten.

Pill kjøttet av kyllingen og legg til side.

Hakk resten av sellerien og svisj i litt olje i en annen kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk. cayenne og kummin.

Rør inn hvetemel og tilsett smør.

Tilsett den kokende kraften, hakket timian, bladpersille og/eller løpstikke og kyllingbitene.

Smak til med salt før suppa serveres.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?