Lager chips med tang-smak

LITE HAVSMAK: Ifølge kolleger som tester chipsen smaker den salt potetgull, men lite av noe som minner om hav og tang. Foto: Tjodunn Dyrnes
LITE HAVSMAK: Ifølge kolleger som tester chipsen smaker den salt potetgull, men lite av noe som minner om hav og tang. Foto: Tjodunn Dyrnes
Mona Bristøl

Sørlandschips vil at vi skal bytte ut paprika med tang.

Spådommene om at tang skal blir et fast innsalg i norske måltider har kommet med jevne mellomrom i løpet av det siste fem-seks årene. På tampen av 2015 skrev vi i Godt at tang ville bli den nye grønnkålen. Bortsett fra til sushi, var det ellers lite tang-boom på norske kjøkken i 2016. Tang ble spådd nok en ny vår av kokk Christer Rødseth, på spørsmål om maten han tror vi kommer til å se mer av i 2020.

– Jeg håper det blir mer produkter av tang. Der er det mye som det jobbes med, men jeg føler det har vært litt stille en stund, så jeg håper det kommer noen kule løsninger med tang, sa han i desember.

Han trengte ikke vente lenge. Nå kommer Sørlandschips med havsalt og tang fra Lofoten.

– Vi vet at forbrukere ønsker norske smaker og råvarer, derfor hadde vi veldig lyst til å prøve ut en av havets grønnsaker denne gangen. Og så liker vi å være litt vågale og prøve nye ting. Vi klarer nesten ikke å la være, sier Inger Lise Nestor, kategori og markedssjef for Sørlandschips.

– Så gøy, det er kjempetøft at Sørlandschips gjør dette og jeg håper at folk synes det er spennende. Det kan være med på å øke bevisstheten rundt bruk av tang, sier Christer Rødseth, som selv ikke har smakt chipsen enda – men som gleder seg til å prøve.

– Umamien i tang gjør at det vil passe godt på chips, mener Rødseth, som til daglig er kjøkkensjef på restaurant Vaaghals og Code.

Han er helt samstemt med kokkekollega Nicolai Ellitsgaard, som er kjøkkensjef på den mye omtalte restauranten Under.

– Jeg synes det er en glimrende idé, og forhåpentligvis kan flere folk nå få øynene opp for hvor fantatisk tang kan være, sier han.

Ellitsgaard har ofte tang som er sanket fra området rundt restauranten på menyen. Han mener tang som er sanket og behandlet på riktig måte er helt fantastisk, og forteller at man kan finne mange ulike smaker og teksturer i ulike typer tang.

– Noen har smak av trøffel, noen er litt mer spicy - som pepperrot, mens en annen smaker av sitrus. Mulighetene er mange, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TANG DEN NYE PAPRIKAEN?: Tang har en umami-smak som kan passe godt på chips, ifølge kokk Christer Rødseth. Foto: Tjodunn Dyrnes
TANG DEN NYE PAPRIKAEN?: Tang har en umami-smak som kan passe godt på chips, ifølge kokk Christer Rødseth. Foto: Tjodunn Dyrnes

Chipsen er på vei ut i butikkhyllene nå, men det er foreløpig et begrenset opplag på 80.000 poser.

– Folk har faktisk blitt overrasket over hvor god smaken er, noe vi er veldig stolte av. For det er jo litt med hjertet, eller poteten, i halsen når man lanserer et slikt produkt. Vi er veldig spente på fortsettelsen nå, sier Nestor.

– Men hvorfor med tang fra Lofoten – og ikke fra Sørlandet?

– For oss er kvaliteten på råvaren viktig når vi skal lage nye smaker til vår chips. Tangen i Lofoten er unik. Den vokser i en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer og er av ypperste kvalitet. Det var akkurat det vi var ute etter til vår chips. Vi ble også veldig fascinert og inspirert av historien og entusiasmen til gründerne i Lofoten Seaweed. Deres historie var på mange måte ganske lik vår da vi startet opp i et lite verksted med et brennende engasjement, sier Nestor.

Lofoten Seaweed Company, som står bak tang-krydderet til chipsen, er en liten gründerbedrift startet av Angelita Eriksen og Tamara Singer. Les mer om deres historie i denne matreise-reportasjen fra det kulinariske Lofoten.

Det er ikke bare her til lands at tang stadig blir nevnt som en ny trend. Den amerikanske matkjeden Whole Foods, spådde også i høst at tang-snacks laget av ovnsbakte nori-ark vil bli stadig mer populært, spesielt markedsført mot barn.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?